Priština: Albanija i Kosovo potpisali 19 sporazuma na osmoj zajedničkoj sednici 1Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA (arhiva)

Albanija i Kosovo potpisali su danas ukupno 19 sporazuma na osmoj zajedničkoj sednici u Prištini.

Sporazmi se odnos na uklanjanje graničnih kontrola za putnike tokom letnjih vikenda i praznika, razmena podataka o civilnom statusu građana, međusobni prijem studenata sa univerziteta, ali i saradnja u oblasti energetike, javlja KoSSev.

Kako se navodi, govorilo se i o trgovinskoj razmeni, a posebno i inicijativi „Otvoreni Balkan“, čiji je Albanija članica, a Kosovo nije.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je na početku zajedničke sednice dve vlade izjavio da je sporazumima između olakšan život građana sa obe strane i izrazio zadovoljstvo njihovom dosadašnjom primenom.

Albanski premijer Edi Rama je naglasio da je trgovinska razmena Kosova i Albanije povećana, a tokom uvodnog obraćanja predstavio je deo projekta luke Porto Romano (Drač) koji se odnosi na Prištinu.

Takođe, albanski premijer kazao je da je prva faza zajedničkog bukvara završena (sporazum koji je potpisan u novembru), te da se radi na drugoj fazi, odnosno distribuciji objedinjenog bukvara gde god je to potrebno.

„Srećan sam što predajemo iz objedinjenih bukvara, dok smo s predstavnicima albanskog stanovništva u Severnoj Makedoniji, s premijerom Crne Gore, sa onima u Srbiji razgovarali da ovaj bukvar koriste svi Albanci“, rekao je Rama.

koji se između ostalog odnose na uklanjanje graničnih kontrola za putnike tokom letnjih vikenda i praznika, razmena podataka o civilnom statusu građana, međusobni prijem studenata sa univerziteta, ali i saradnja u oblasti energetike. Pre i nakon sednice govorilo se o trgovinskoj razmeni Kosova i Albanije. Ujedno dvojica premijera razmenila su mišljenja i o inicijativi „Otvoreni Balkan“.

Kako je i najavljeno, delegacija Albanije predvođena premijerom, Edijem Ramom, dočekana je jutros u Prištini uz najviše počasti. Ramu i njegove ministre primio je kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Kurti je na početku zajedničke sednice dve vlade izjavio da je sporazumima između Vlada Kosova i Albanije olakšan život građana sa obe strane i izrazio zadovoljstvo njihovom dosadašnjom primenom.

Istakao je i da će oni dodatno uticati na produbljivanje saradnje.

„Sa zadovoljstvom mogu da saopštim da se svi sporazumi sprovode, i njima se olakšava život građana u raznim oblastima“, kazao je Kurti.

Na istoj sednici, Rama je naglasio da je trgovinska razmena Kosova i Albanije povećana, a tokom uvodnog obraćanja predstavio je deo projekta luke Porto Romano (Drač) koji se odnosi na Prištinu.

Takođe, albanski premijer kazao je da je prva faza zajedničkog bukvara završena (sporazum koji je potpisan u novembru), te da se radi na drugoj fazi, odnosno distribuciji objedinjenog bukvara gde god je to potrebno.

„Rad na drugoj fazi se nastavlja. Srećan sam što predajemo iz objedinjenih bukvara, dok smo sa predstavnicima albanskog stanovništva u Severnoj Makedoniji, sa premijerom Crne Gore, sa onima u Srbiji razgovarali da ovaj bukvar koriste svi Albanci. Takođe biće izvršena distribucija bukvara i dijaspori dijaspori, gde god je to potrebno“, rekao je Rama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari