Priština: Dok Beograd ne ispuni obaveze o energetici, nema ZSO 1Foto: Fonet/Lindekin Durata Hodza

Nije istina da Kosovo traži izmene Briselskog sporazuma, kao što tvrdi Ivica Dačić, kažu za Danas izvori iz kosovske vlasti.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je juče da Beograd neće dozvoliti izmene u sporazumu koje Priština namerava da predloži u vezi sa Zajednicom srpskih opština na Kosovu.

On je za Radio Beograd rekao da nikakve prepravke sporazuma ne dolaze u obzir. „Priština zaboravlja da smo Briselski sporazum potpisali tadašnji kosovski premijer Hašim Tači, visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton i ja. U njemu je jasno definisano šta treba da se uradi i kakva su ovlašćenja. Priština jasno treba da kaže hoće li to ili neće. Nikakve prepravke ne dolaze u obzir. Ako se to prepravi, ceo Briselski sporazum pada“, istakao je Dačić.

Sagovornici Danasa iz Prištine, međutim, ove navode šefa srpske diplomatije demantuju.

– Nije tačno da se govori o promenama sporazuma. Obe strane kasne. Srpska strana već četiri godine pravi zastoj na implementaciji dogovora o energetici, dok kosovka strana kasni sa formiranjem Zajednice srpskih opština već tri godine – ističu za Danas sagovornici iz kosovskih vlasti.

Oni napominju da dok se ne završi implementacija dogovora o integraciji kosovskog energetskog sistema u evropsku mrežu, neće biti pomaka u osnivanju ZSO.

– A razlog zbog kašnjenja u energetici su milioni evra koje neke kompanije u Srbiji zarađuju na tržištu struje – ističu sagovornici našeg lista.

Oni zaključuju da Ivica Dačić tvrdnjama o tome da kosovska strana traži izmene Briselskog sporazuma „proizvodi predizborne vesti za sebe“.

– Dačić govori poluistine i neistine, ali na to smo se navikli i Brisel i mi. Vučić je jedini važan za dijalog – zaključuju sagovornici Danasa.

A teme o energetici i ZSO predviđene su da budu danas tema tehničkog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, koji je počeo juče posle 14 meseci zastoja.

Predviđeno je da se u ovoj rundi razgovara o sprovođenju sporazuma postignutih do sada u dijalogu. Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić izjavila je juče da je na agendi radnih grupa Beograda i Prištine u nastavku dijaloga Zajednica srpskih opština i drugi neprimenjeni dogovori. „Na agendi su Zajednica, odnosno Asocijacija srpskih opština, ali i drugi dogovori koji nisu implementirani kao što su energetika, most u Mitrovici, sloboda kretanja, integrisano upravljanje granicama“, izjavila je Kocijančić.

Na jučerašnjem dnevnom redu bila je rasprava o integrisanoj kontroli granica, slobodi kretanja i pravosuđa. Delegaciju Beograda predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, dok je na čelu delegacije Prištine glavni pregovarač Avni Arifi.

Prethodni sastanak delegacija Beograda i Prištine na ekspertskom nivou, koji je bio zakazan za 16. januar, otkazan je zbog ubistva jednog od lidera kosovskih Srba, Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici. Iz delegacije Beograda kažu da će na današnjem sastanku tražiti i informacije o tome dokle se stiglo sa istragom o ubistvu Ivanovića.

Haradinaj i Brnabić u Londonu jedno pored drugoga

Ramuš Haradinaj objavio je juče na svom Facebook profilu fotografiju iz Londona, na kojoj pored njega sebi premijerka Srbije Ana Brnabić. Na slici su, između ostalog, i premijeri Albanije, Crne Gore i Makedonije. Premijeri sa Haradinajeve slike učestvuju na Investicionom samitu Zapadnog Balkana u Londonu, koji organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj.

Brnabić je, kako je ranije najavila Vlada Srbije, učestvovala na panelu premijera Zapadnog Balkana, na kojem je govorila „o prioritetima Srbije, viziji i značaju regionalne saradnje, kao i o važnim regionalnim projektima“. Brnabić će govoriti i na panelu o povezivanju u regionu i o digitalnoj agendi za region Zapadnog Balkana. Tokom boravka u Londonu planiran je susret premijerke Brnabić sa predsednikom EBRD-a Sumom Čakrabartijem, kao i sa v. d. zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metju Palmerom. Takođe, predsednica Vlade Srbije prisustvovaće prijemu koji će, za predsednike vlada regiona Zapadnog Balkana, organizovati britanska premijerka Tereza Mej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari