"Priština vodi propagandni rat protiv Srbije": Momir Stojanović i Zdravko Ponoš o tvrdnjama da je Milana Radoičića obučavala Vojska Srbije 1foto: Miloš Tešić/ATAImages; MOD (Arhiva); Printscreen/Twitter/Albin Kurti

Načelnik Generalštaba Milan Mojsilović demantovao je tvrdnje iz Prištine da je Milana Radoičića obučavala Vojska Srbije na Pasuljanskim livadama. Naši sagovornici kažu da bi Srbiju neistina mogla skupio da košta, te da tvrdnje prištine su u službi propagandnog rata.

Predsednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš navodi da poslovično ne veruje navodima institucija kosovskog premijera Aljbina Kurtija, ali da mora da im se prizna da ovu medijsku bitku vode, kako navodi, prilično umešno koristeći sve slabosti u javnim nastupima vlasti u Beogradu.

“Nadam se da Mojsilović govori istinu. Za Srbiju bi bilo dobro da je tako kako on kaže. Želim da mu verujem, bez obzira što mi izaziva gastritis što se u svakoj rečenici povija tepajući Vučiću da mu je vrhovni komandant”, kaže Ponoš.

Predsednik stranke SRCE, koji je i bivši načelnik Generalštaba, kaže da Mojsilović i načelnik Vojnobezbednosne agencije svakako znaju istinu, te da se nada da, kaže, ne žive u iluziji da neki ozbiljni igrači van Srbije ne znaju šta je istin.

“U svakom slučaju, istina je najbolji saveznik Srbije bez obzira šta nekome personalno odgovara u ovako ozbiljnim situacijama. Neistina bi mogla skupo da nas košta. Naskuplje od svega je skrivanje od gradjana Srbije istine koju znaju stanci”, kaže Ponoš.

"Priština vodi propagandni rat protiv Srbije": Momir Stojanović i Zdravko Ponoš o tvrdnjama da je Milana Radoičića obučavala Vojska Srbije 2
Foto FoNet Milica Vučković

Bivši direktor VBA Momir Stojanović apsolutno veruje generalu Mojsiloviću.

“Tvrdnja da je Vojska Srbije obučavala jednog kriminalca je nemoguća. Apsolutno verujem generalu Mojsiloviću. Vojska se time ne bavi i nadam se da se nikada neće baviti. Događaj u Banjskoj se može kritikovati i ja sam iznosio svoj stav, ali apsolutno verujem da Vojska kao ozbiljna institucija nije obučavala Radoičića”, navodi Stojanović.

On kaže da su navodi Prištine usmereni na to da se potpuno degradira politika Srbije prema Kosovu i Metohiji, kao i dalja pregovaračka pozicija.

“Takvih spekulacija će biti i na dalje u cilju propagandnog rata protiv Srbije”, kaže Stojanović.

Iz Prištine su se mogli čuti različiti navodi o navodnoj umešanosti organa Srbije u oružani sukob u selu Banjska, a među njima je i onaj da je grupa, koju je po sopstvenom priznanju, organizovao i vodio Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste, a koja je u Banjskoj ušla u oružani sukob sa Kosovskom policijom, se obučavala na poligonu Pasuljanske livade.

"Priština vodi propagandni rat protiv Srbije": Momir Stojanović i Zdravko Ponoš o tvrdnjama da je Milana Radoičića obučavala Vojska Srbije 3
foto FoNet/Ognjen Stevanović

Direktor Kosovske policije Gazmend Hodža izjavio je na konferenciju održanoj tačno sedam dana od događaja u Banjskoj da je grupa koja je učestvovala u sukobu se pripremala i vežbala u prostoru hotela Grej na Kopaniku, koji je u Radoičićevom vlasništvu, te i na poligonu Pasuljanske livade.

Dodao da je Srbija toj grupi stavila na raspolaganje logistiku i infrastrukturu.

„Vojne vežbe su održane na jednom od najvećih vojnih poligona u Srbiji, najmanje četiri dana pre napada na Banjsku“, rekao je Hodža.

Tom prilikom se obratio i kosovski ministar Dželjaj Svečlja koji je rekao da je u akciji u Banjskoj na strani grupe koju je organizovao, po sopstvenom priznanju, Radoičić učestvovalo 90 ljudi, te da su u njihovoj obuci učestvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Kopnene vojske i Milan Mojsilović.

Svečlja je najavio i objavljivanje video snimaka koji bi potkrepili njegove i Hodžine tvrdnje, a snimke je kasnio objavio kosovski premijer Aljbin Kurti.

“Teroristi koji su izveli napade trenirali su u Pasuljanskim livadama, jednoj od ključnih baza Vojske Srbije, oko 4 dana pre napada. Ostale vežbe su se odvijale u bazi Kopaonik. Napadi su uživali punu podršku i planiranje srpske države”, napisao je Kurti uz snimak za koji tvrdi da je baš sa jedne takve vežbe.

Mojsilović je danas reagujući na te tvrdnje, između ostalog, rekao da Radoičić nije niti učestvovao, niti prisustvovao ni na jednoj vežbi Vojske Srbije, da je više puta pozivan kao rezervista na vojne vežbe, kao i drugi građani, ali da se pozivu nikada nije odazvao. On je poručio da to šta ko radi na privatnom objektu nije stvar kojom se Vojska treba baviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari