Poslanici Skupštine Srbije većinom glasova dali su juče saglasnost na akta povernika za informacije od javnog značaja, kojima će biti omogućeno proširenje delatnosti njegove službe na poslove koji su predivđeni Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Pravilnik predviđa formiranje šest osnovnih jedinica, među kojima su sektori za unapređenje javnosti, za žalbe na dostupnost informacija, kao i za zaštitu prava povodom obrade podataka. Pravilnik predviđa i da će u službi poverenika biti 35 radnih mesta s ukupno 69 izvršilaca, od kojih su osam državni službenici na položaju. Tokom jučerašnjeg dana usvojen je i Poslovnik Državne revizorske institucije, koji predstavlja poslednji od uslova za početak rada te institucije koja je nadležna za kontrolu potrošnje svih javnih sredstava.

Poslanici se, međutim, u toku jučerašnjeg dana gotovo nimalo nisu bavili dnevnim redom, većsu govornicu koristili za međusobne polemike, a u centru pažnje bio je dolazak u parlament studenta Miladina Kovačevića protiv koga se vodi istraga zbog nanošenja teških povreda kolegi u Americi. Poslanici LDP-a protestovali su juče za govornicom zbog dolaska Kovačevića u Skupštinu, ocenjujući da je to pritisak na pravosuđe i da je njegovim dolaskom Srpska radikalna stranka, na čiji poziv je Kovačevići došao u parlament, narušila dostojanstvo Skupštine.

– Ako je vaš lider u pritvoru ne znači da treba da vam budu dragi svi sa optužnicama i svi sa poternicama. To nije dobro za vas – rekao je Zoran Ostojić, poslanik LDP.

I poslanica LDP Vesna Pešić negodovala je zbog dolaska Kovačevića u parlament, navodeći da su ga radikali doveli u Skupštinu baš zato što je udario Amerikanca jevrejskog porekla.

– Sutra ćete dovesti haškog optuženika Ratka Mladića u Skupštinu. Vi branite nasilje… Vi ste antipatriote, brukate zemlju – poručila je Pešićeva radikalima, dodajući da se čak ni mediji ne usuđuju da napadnu Skupštinu zbog posete Kovačevića.

Odgovarajući na primedbe LDP-ovaca Zoran Krasić, poslanik radikala rekao je da je „dečko bio vrlo pristojan i zahvalio se svima“.

– Ne postoji nijedan akt kojim se njemu zabranjuje slobodno kretanje. A Interpolove poternice raspisane su i za Haradinajem i Čekuom – kazao je Krasić.

Radikal Milan Škrbićkoji je i bio Kovačevićev domaćin, objasnio je da su oni dugogodišnji porodični prijatelji i da je njegov gost bio i u drugim poslaničkim klubovima, a ne samo u poslaničkom klubu SRS. Radikali su naveli i da je Kovačevićdobio podršku poslaničkih klubova da ne bude izručen u SAD.

– Tačno je da je on ušao u Skupštinu s poslanikom SRS i nemamo nikakav problem s tim. Tvrdimo da na Kovačevića, Mladića i svakog građanina koji nije pravnosnažno osuđen za neko krivično delo, mora da se primenjuje Ustav i da se poštuju osnovna ljudska prava – rekla je poslanica SRS Vjerica Radeta.

Ona je poručila da ni Ratku Mladiću ne može da bude zabranjeno da uđe u Skupštinu. U odbranu Kovačevića juče se uključio i Dragan Todorović, šef poslaničke grupe radikala koji je optužio Hilari Klinton da namerava da kidnapuje Kovačevića i osudi ga na doživotnu robiju.

Reagovala je i šefica poslaničkog kluba ZES Nada Kolundžija napominjući da Kovačevićnije običan mladić, većje mladićkoji je u ovoj zemlji optužen za krivično delo i zna se kakva je međunarodna obaveza zemlje u takvim slučajevima.

– Svaki pokušaj da se zloupotrebi institucija jeste ugrožavanje i integriteta i ustanova i međunarodnog položaja zemlje – kazala je.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanovićponovila je da su vrata Skupštine otvorena za sve građane za koje nema zabrane i koje uvedu poslanici. Ona je navela da nema pravnih argumenata na koje bi se pozvala, a da se poslaničke grupe različito izjašnjavaju o tom pitanju i da u ovom slučju ne bi mogla da arbitrira.

U raspravi je bilo i polemike radikala i naprednjaka, a bilo je reči i o stanju u lokalnim samoupravama. Gordana Pop-Lazićiz SRS rekla je da nije dužna da trpi pogrdne reči koje joj govori šef poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić, dok je lider SNS tvrdio da su optužbe „notorna laž“.

– Nisam je ni primetio kad sam ušao u salu. Zašto sebi pripisujete toliki značaj – naveo je Nikolić.

Elena Božić Talijan (SRS) juče je čak tražila od Ministarstva zdravlja da angažuje psihijatre koji će poslanike zaštiti od, kako je rekla, pojedinih poslanika koji ne vladaju sobom, pominjući šefa poslaničke grupe Napred Srbijo. Ona je ocenila i da je njegov zamenik u SNS Aleksandar Vučiću lošem psihičkom stanju i zatražila da bude prinudno hospitalizovan. Talijan je kritikovala Nadu Kolundžiju zbog izjave da će tražiti da radikali ne budu članovi stalne delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Na kraju jučerašnje sednice predsednica parlamenta obavestila je poslanike da će izbor delegacija u međunarodnim institucijama biti odložen za ponedeljak, kada će početi nova vanredna sednica koja je bila planirana za juče.

Delegacija Srbije neće učestvovati na zasedanju SE

Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine Srbije, izjavila je juče da parlament neće imati svoju delegaciju na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koje počinje u ponedeljak, jer delegacija nije ni izabrana. Ona je novinarima u parlamentu rekla da će obavestiti Savet Evrope da će delagacija Srbije učestvovati u radu u Strazburu u martu, do kada bi Skupština trebalo da izabere delegaciju u toj međunarodnoj instituciji. Dejanovićeva je ocenila da činjenica da parlament neće imati delegaciju na zasedanju u Strazburu kompromituje poziciju Srbije. Povodom protivljenja radikala da u delegacijama za međunarodne institucije budu predstavnici naprednjaka, ona je navela da o delegacijama neće biti dodatnih konsultacija, ali da će i taj problem sa delegacijama biti rešen.

Problematizovanje pozicije

„Kovačević, zbog teških optužbi i međunarodne poternice, ne bi trebalo da problematizuje svoju poziciju“, rekao je predseednik Srbije Boris Tadić, odgovarajući na novinarska pitanja prilikom posete OŠ„Pavle Savić“ u Beogradu.On je kazao da Srbija čini sve da pomogne svakom svom građaninu, da poštuje sve pravne norme i da neće izručivati svoje građane, ali da Kovačevićtreba da obrati pažnju i na to da nije uobičajeno da građani optuženi za tako teška dela dolaze u parlament.

Inicijativa LDP-a neosnovana

Članovi Zakonodavnog odbora ocenili su juče da je sporazum između Vlade Srbije i Rusije o saradnji u oblasti naftne i gasne industrije u skladu s Ustavom Srbije i da je inicijativa Liberalno-demokratske partije neosnovana. Zakonodavni odbor će predložiti Ustavnom sudu da odbije predlog za utvrđivanje neustavnosti sadržan u inicijativi LDP. Ova stranka je, da podsetimo, pre pet meseci podnela Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti pojedinih odredbi naftno-gasnog sporazuma, navodeći da su one u suprotnosti sa Ustavom.

Zaglušujuća buka radikala

Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije, juče ni nakon dva pokušaja nije održan. Umesto razmatranja Predloga zakona o stočarstvu, o sredstvima za zaštitu bilja, genetički modifikovanim organizmima, sednicu Odbora obeležilo je pevanje četničkih pesama, muzika sa mobilnih telefona i zaglušujuća buka koju su četrdesetak minuta pravili poslanici Srpske radikalne stranke. Oni su na taj način onemogućavali Zoranu Mašiću, predsedniku Odbora, inače poslaniku Nikolićeve SNS da vodi sednicu. Do reči nije mogao da dođe ni ministar za poljoprivredu Saša Dragin. Radikali su tražili da sednici predsedava Mašićev zamenik Siniša Stamenković(PUPS). Sednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu, osim članova, prisustvovalo je i više od 30 poslanika SRS, a u sali je bio prisutan i predsednik SNS-a Tomislav Nikolić.

Šest odsto ispod granice siromaštva 2007.

U Srbiji je u 2007. 6,6 odsto građana živelo ispod granice siromaštva, a veći deo stanovništva bio je neposredno iznad te granice, rekao je juče predstavnik vladinog Tima za sprovođenje strategije za smanjenje siromaštva Žarko Šunderić. Šunderićje na sednici Odbora za smanjenje siromaštva Skupštine Srbije predstavio rad Tima potpredsednika Vlade Srbije za sprovođenje Strategije za smanjenje siromaštva. On je kazao da u kategoriju „apsolutno siromašnih“ spadaju stariji od 65 godina iz seoskih područja koji su bez penzija, domaćinstva s više od šest članova i romska populacija. Šunderićje naveo da je socijalnom zaštitom obuhvaćeno 40 odsto najsiromašnijih, a da će novim zakonom o socijalnoj zaštiti biti bolje rešena podela sredstava za najugroženije. Prema njegovim rečima, 5. marta će u Beogradu biti održana Nacionalna konferencija o smanjenju siromaštva i uticaju ekonomske krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari