Današnjim mitingom u Čačku, naša koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke počinje seriju protesta, koja će se nastaviti u Zrenjaninu, Loznici i verovatno Leskovcu, a sve je to uvertira za veliko narodno okupljanje u aprilu u Beogradu. Ovi mitinzi sa zahtevom za vanredne parlamentarne izbore logičan su odgovor na bahatost vlasti, koja tvrdoglavo ignoriše sve naše zahteve – kaže za Danas Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije. Kako ističe, „režim neće izdržati pod svakodnevnim pritiskom“.


Da li to znači da Tomislav Nikolić nje dobio odgovor na predlog da će odložiti mitinge pod uslovom da vlast obeća raspisivanje izbora po dobijanju statusa kandidata za EU?

– Ne, vlada ćuti. Ćuti i Mirko Cvetković. Ćute svi. Ili ćemo imati dogovorene promene u Srbiji ili će vanredne izbore da donese veliki miting u Beogradu. Sada je jasno da ovakva vlast ne može da reši ni jedan jedini nagomilani problem.

Marko Đurišić, funkcioner DS, nagovestio je mogućnost dogovora o inicijativi naprednjaka?

– Ako režim želi neki dogovor, mora to i da kaže, ali mnogo brže. Neka kažu da će izbori biti na jesen, ali da tada i budu. Režim nema mnogo vremena da kaže šta hoće, jer mi krećemo s mitinzima.

Izgleda da vam je sada i termin održavanja beogradskog maratona povod za odlaganje mitinga?

– Mi smo skup u Beogradu zakazali za subotu, 16. april, ali smo naknadno saznali da se maraton održava dan kasnije. Još nismo čvrsto odlučili šta ćemo da radimo i ne isključujem mogućnost da miting pomerimo za 18. april. Ne želimo Beogradu da uskratimo pravo da uživa u prazniku atletike.

Strahujete li od nereda na mitinzima i ponavljanju „severnoafričkog sindroma“ u Srbiji?

– Ne želimo da do raspisivanja izbora dođemo nasilnim putem, ali ne možemo istovremeno da mirno gledamo raspad jednog sistema i da trpimo političke progone. I sami vidite koliko su se ostrvili na mene i na Koštunicu i sve koji su protiv ove vlasti.

Na osnovu čega tvrdite da je reč o političkom progonu?

– Kažite vi meni da li je neko iz vladajuće koalicije odgovarao za silne afere koje su se dešavale. Da li je Bojan Krišto odgovarao, da li je neko odgovarao za satelit, za aferu s Miletom Dragićem. Evo i Kolubara se umirila i zataškala, a sve zato da ne bi pala vlada.

I dok vi tvrdite da ste izloženi političkom progonu, Ljubiša Buha Čume vas optužuje da ste zaradili 36 miliona evra samo od mita na davanju dozvola benzinskim pumpama?

– Ne želim da komentarišem te tvrdnje. Ni u „banana državama“ zaštićeni svedoci ne drže konferencije za novinare i ne govore u ime vlade. Zaštićeni svedok ne može da daje izjave bez saglasnosti tužilaštva, a ovaj naš i preti.

Plašite li se, ipak, hapšenja, budući da ste nedavno u slučaju Branka Jocića saslušavani?

– Naravno da se ne plašim jer sam potpuno čist i to zna i ova vlast. Ja sam za to da svako odgovara pred zakonom. Eto, uhapšeni su i Branko Jocić i Milanko Šarančić, ali zašto nije uhapšen Bojan Krišto? Valjda zato što je Mlađan Dinkić rekao da će pasti vlada ako se to desi.

Lako je sada spominjati Dinkića kada nije u vladi.

– Možda on nije fizički u vladi, ali i dalje vuče konce. Ne mislite valjda da je toliko naivan i da će samo da glasa kao običan poslanik za odluke koje neko drugi donese. Ima on veliki uticaj kroz četiri ministarstva koja drži.

Dinkića ste ovih dana optuživali i da je kriv za zataškavanje istine o kiparskim parama?

– Pre šest godina podnete su krivične prijave, ali ih do sada niko nije procesuirao, kao što neće ni ubuduće, opet da ne bi pala vlada, a reč je o čak 11 milijardi maraka. Prijave su podnete protiv Dinkića, Miroljuba Labusa, Vesne Džinić, Nikole Živanovića, Mladena Spasića , Labusovog zeta Lalića i Mire Erić Jović. Čini mi se da je cilj vlasti da proces zastari.

Prošlog vikenda s Nikolićem i Vučićem niste putovali ni u Moskvu?

– Tri puta sam se ja sretao s Putinom i Medvedevim. Rusi imaju korektan odnos prema Srbiji, žele da pomognu, ali traže i da mi budemo prema njima korektni, onako po dogovoru, a ne da pravimo falš dokumentaciju i izlazimo iz potpisanih okvira.

Da li to znači da su vaši koalicioni partneri tražili podršku Rusije za raspisivanje vanrednih izbora?

– Tražimo mi podršku i Rusije i EU i Amerike i svih koji žele da bude dobro u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari