Glavni tužilac Haškog tribunala SeržBramerc završio je juče dvodnevnu posetu Srbiji susretima s direktorom Bezbednosno-informativne agencije Sašom Vukadinovićem i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

Olga Kavran, portparolka Haškog tužilaštva, ističe za Danas da su sastanci sa srpskim zvaničnicima u vezi sa okončanjem saradnje sa Tribunalom „dobro prošli“ i da se radilo u „dobroj atmosferi“.

– Ostvarena je svrha posete, koja je bila radna. O detaljima sastanaka ne mogu da govorim – zaključuje Kavran.

Sličnu ocenu izneo je Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine. On kaže za Danas da je sastanak sa glavnim tužiocem bio kratak, jer je trajao jedan sat, i „veoma efikasan“.

– Razmenili smo podatke i dogovorili se o budućem delovanju. Nastavak je 2. aprila u Briselu na svetskom samitu tužilaca – rekao je Vekarić.

Tokom posete srpski zvaničnici upoznali su glavnog tužioca sa dosadašnjim rezultatima potrage za preostalom dvojiicom haških optuženika – Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, kao i s budućim akcijama u potrazi za ovim optuženima za genocid i ratne zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

– Upravo završena poseta Beogradu glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca radnog je karaktera, a za Srbiju je bitnija naredna zvanična koja se očekuje u maju – izjavio je juče u Skupštini Srbije Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom.

On je objasnio da Bramerc u junu podnosi zvanični izveštaj Savetu bezbednosti, kao i da pritisci na Srbiju neće prestati dok se Mladićne bude našao u Hagu. Ljajićje dodao da je Srbija pri kraju okončanja saradnje i oslobađanja daljih pritisaka po tom pitanju i da je glavnom tužiocu izneto da Tribunal ima dvostruke aršine u presudama i da su neke neobjektivne, ali je napomenuo da to neće zaustaviti saradnju Srbije sa Hagom.

Ljajićje novinarima u parlamentu rekao da je s Bramercom razgovarao o dve teme – saradnji Srbije sa Tribunalom i o operativnoj potrazi za Mladićem i Hadžićem, dok se druga tema odnosila na dostavu dokumentacije i pristup arhivama.

Tokom razgovora s članovima Akcionog tima koji radi na pronalaženju i hapšenju Mladića i Hadžića, naglašeno da je u odnosima Beograda i Haga jedino sporno pitanje hvatanje i izručenje ove dvojice optuženika, a da je u svim drugim segmentima, koji se odnose na dokumentaciju, arhive i svedoke, konstatovano da postoji puna saradnja.

Jedina prepreka za deblokiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Prelaznog sporazuma između Srbije i EU upravo je saradnja Srbije s Tribunalom, odnosno to što glavni tužilac još nije ocenio da Srbija u potpunosti sarađuje sa sudom. Proces blokiraju Holandija i Belgija, koje insistiraju na hapšenju i izručenju Ratka Mladića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari