Novosadska policija privela je juče vođu Nacionalnog stroja Gorana Davidovića i još oko 20 pripadnika te neonacističke organizacije zbog toga što su kamenicama napali povorku građana koji su prisustvovali antifašističkom skupu u Novom Sadu. Po završetku skupa građani su krenuli ka Dunavskom keju, kada ih je verbalno i kamenicama napala grupa od tridesetak pripadnika Nacionalnog stroja koji su se nalazili u Dvorištu Doma vojske na Beogradskom keju.

Novosadska policija privela je juče vođu Nacionalnog stroja Gorana Davidovića i još oko 20 pripadnika te neonacističke organizacije zbog toga što su kamenicama napali povorku građana koji su prisustvovali antifašističkom skupu u Novom Sadu. Po završetku skupa građani su krenuli ka Dunavskom keju, kada ih je verbalno i kamenicama napala grupa od tridesetak pripadnika Nacionalnog stroja koji su se nalazili u Dvorištu Doma vojske na Beogradskom keju. U tom napadu kamenicom je pogođen šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji, koji je prevezen u bolnicu.

ELEZOVIĆ: Dulić Marković ne može da nam drži pridike

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke (DS) za Vojvodinu Dušan Elezović rekao je juče za FONET da nije tačno da DS nije prisustvovala polaganju venaca žrtvama „Racije“ u Novom Sadu i da ne učestvuje u organizaciji antifašističkog skupa. Elezović je rekao da DS od najave da će Nacionalni stroj organizovati skup intenzivno učestvuje u organizaciji antifašističkog skupa. „Ono što mene lično iznenađuje je da gospođa Dulić Marković, koja je pre godinu dana primila u zvaničnu posetu u Subotici Antu Đapića, predsednika Hrvatske stranke prava, osvedočenog nastavljača ideje nacizma, fašizma i ustaštva u Hrvatskoj, može da drži bilo kakve moralne pridike ili komentare vezane za antifašističko delovanje DS“, rekao je Elezović.

Pripadnici Žandarmerije sprečili su fizički kontakt između pripadnika pokreta Obraz i učesnika građanskog antifašističkog skupa. Nekoliko desetina pripadnika Obraza pokušalo je da se kod Saborne crkve približi učesnicima antifašističkog mitinga, ali je Žandarmerija postavila kordon i sprečila svaki sukob. Antifašističkom skupu su prisustvovali predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, članica Predsedništva G17 Plus Suzana Grubješić, predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, državni sekretar za sport Vlajko Senić, kao i oko 1000 građana Novog Sada i Vojvodine.

Sprečen ulazak stranaca s fašističkim obeležjima

Beograd – Policija je u subotu sprečila deset stranih državljana s fašističkim obeležjima da uđu u Srbiju, javili su beogradski mediji. Sedmoro građana Slovenije vraćeno je s graničnog prelaza Batrovci između Srbije i Hrvatske, dok je troje državljana Poljske vraćeno s graničnog prelaza Horgoš. Oni su, prema navodima medija, krenuli na skup u Novom Sadu. General MUP Mladen Kulibak izjavio je da je kod njih pronađen propagandni materijal, „sa simbolom mrtvačke glave“, kao i crne majice na kojima su odštampane parole „zajedno smo jači“.

Pre početka građanskog skupa „Stop fašizmu“ stanje u Novom Sadu je mirno, a primećen je povećan broj pripadnika policije i Žandarmerije u blizini mesta održavanja skupa. Policija je kontrolisala i sve prilaze centru Novog Sada, a najveći broj policijskih snaga primećen je i u obližnjem Dunavskom parku, kod Saborne crkve i na Keju žrtava racije. Reporter agencije Beta imao je prilike da vidi četvoricu kratko ošišanih mladića, istoobrazno obučenih u crne jakne i crne duboke cipele, koje je policija legitimisala kod spomenika Jaši Tomiću, gde je bio najavljen skup neonacista.
Delegacije Skupštine Vojvodine, političkih stranaka i nevladinih organizacija položile su juče u podne vence na spomenik žrtvama fašističke racije iz 1942. godine, na Beogradskom keju u Novom Sadu. Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš rekao je da je tim činom poslata poruka da se „mora znati šta su nacisti radili za vreme Drugog svetskog rata na ovim prostorima i da se ti zločini nikada ne smeju zaboraviti i oprostiti“.
– Svako ko pokušava da u Novom Sadu organizuje nacistički skup ili bilo kakvu drugu manifestaciju tog tipa udara šamar građanima Novog Sada, Vojvodine i Srbije – rekao je Kostreš.
Predsednica Pokrajinskog odbora G17 Plus Ivana Dulić Marković rekla je da ta stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Liberalno-demokratska partija podržavaju građanski protest i „ne dozvoljavaju ideji fašizma da hara Novim Sadom“. Ona je rekla da su te tri stranke „veoma zbunjene što s njima nisu predstavnici Demokratske stranke“ koja je ranije bila među strankama koje podržavaju organizaciju antifašističkog okupljanja.
Policija je u subotu zabranila i drugi skup koji je za nedelju u 17 sati u Novom Sadu prijavio lider neonacističke organizacije „Nacionalni stroj“ Goran Davidović, izjavio je agenciji Beta portparol novosadske policije Stevan Krstić. Novosadski mediji javili su da je Davidović za nedelju prijavio skup „Za ustavna i ljudska prava Srba u Vojvodini“. Davidović je najavio da će se posle skupa, održati i tribina u sali koja je zakupljena, ali nije želeo da objavi o kojoj sali je reč. Policija je ranije zabranila marš „Nacionalnog stroja“ ulicama Novog Sada, koji je Davidović zakazao za 7. oktobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari