Prošlonedeljna odluka Vlade Srbije da imenuje privremena veća u 12 srpskih opština južno od Ibra, u kojima Beograd 2012. nije organizovao raspisane lokalne izbore, neće uticati na najavljeno formiranje srpske skupštine AP KiM 6. juna u Zvečanu – izjavio je za Danas predsednik opštine Štrpce i član SRS Zvonko Mihajlović, koji još nije dobio zvanično rešenje o smeni.


Iako je ranije najavljeno da će se u četvrtak birati predsednik, potpredsednici i sekretar „srpske skupštine na KiM“, poslanik SNS u Skupštini Srbije i odbornik te stranke u Leposaviću Bojan Jakovljević smatra da je sada „loš tajming“ za ovakav korak. Jakovljević kaže za Danas da je „protiv Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali sada nije vreme za osnivanje skupštine AP KiM“ i da „treba tražiti najbolje rešenje za Srbe“.

Na insistiranje zvaničnog Beograda da sprovede Sporazum o normalizaciji, uprkos neslaganju političkih predstavnika Srba sa celog KiM – severno i južno od Ibra, kosovski Srbi su odgovorili najavom formiranja „srpske skupštine“. Vlada Srbije prošle srede imenovala je privremena veća u još 12 srpskih opština južno od Ibra.

Preslikavanje republičkog koalicionog modela, koje je u Srbiji posle izbora u maju 2012. počelo od Leposavića, sada je primenjeno i u Lipljanu, Štrpcu, Obiliću, Gnjilanu, Vitini, Vučitrnu, Orahovcu, Istoku, Kosovom Polju, Kosovskoj Kamenici, Srbici i Gori. Istu meru Vlada je početkom aprila uvela i u opštinama Đakovica, Dečani, Klina, Prizren, Uroševac, Podujevo, Glogovac, Kačanik, Štimlje i Suva Reka.

– To što je Vlada Srbije ekspresno, kao da je ratno stanje, prošle srede u osam ujutru održala sednicu na kojoj je formirala privremene organe neće uticati na osnivanje skupštine AP KiM i već su poslata imena budućih poslanika. Imamo pravo na to, jer još nije bilo zvanične primopredaje lokalne vlasti, koju Vlada Srbije, doduše, može da obavi do četvrtka. Dovođenjem svojih partijskih kadrova Beograd želi da eliminiše uticaj svih srpskih rukovodilaca, pre svega predsednika opština koji se protive briselskom sporazumu – kaže Zvonko Mihajlović.

Prema njegovim rečima, Beograd nije direktno vršio pritisak na Srbe na KiM da odustanu od formiranja svoje skupštine, ali je „bilo pokušaja preko odbornika SPS i SNS da se sa tim odugovlači“.

„Savez Tači – Dačić“

Zbog čestih poseta srpskih zvaničnika Kosovu, pokret Samoopredeljenje optužio je premijera Hašima Tačija da je od srpskog kolege Ivice Dačića napravio „koalicionog partnera u vlasti na Kosovu“, piše Koha ditore.

DSS: Na putu cezarističke diktature

Poslanički klub DSS u Narodnoj skupštini, pojačan četvoricom kolega iz parlamenta, juče je Ustavnom sudu Srbije predao predlog za ocenu ustavnosti Plana za primenu Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz zahtev da USS odmah stavi van snage taj dokument. Šef poslanika DSS Slobodan Samardžić rekao je novinarima da je ovom sudu, uz predmet, predata analiza Plana i njegov tekst na engleskom, koji je kao faksimil objavljen u pojedinim medijima. Samardžić ističe da ovaj dokument nije zvanično objavljen u Službenom glasniku. On je upozorio da je Srbija „na putu cezarističke diktature, u kojoj masa, a ne građani, slepo sledi put mudrog državnog rukovodstva, što se događa uz blagonaklon pogled i direktnu pomoć EU“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari