Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas zatražiće od policije sprovođenje istrage protiv osoba koje su juče zapalile kontejner u Boljevcima, namenjen za privremeni smeštaj Roma iz novobeogradskog Bloka 67.

Na jučerašnjoj vanrednoj konferenciji za novinare, Đilas je rekao da će Romi privremeno biti smešteni u prihvatilišta u različitim delovima Beograda i da je za sada prekinuto postavljanje drugih kontejnera. U tim prihvatilištima Romi će moći da ostanu dok se ne utvrdi da li imaju pribivalište u Beogradu, a oni koji nemaju biće vraćeni u mesta odakle su došli u Beograd i grad će platiti troškove.

– Oni koji imaju prebivalište ukoliko se odluče za smeštaj u Boljevcima, Grad će pozvati policiju da obezbedi kontejnere za smeštaj u Boljevcima – naveo je Đilas.

Đilas je najavio i da će danas razgovarati sa predstavnicima UNHCR-a i OEBS-a i preneti im stavove oko kojih, kako je rekao, nema kompromisa. Kako je najavljeno iz Gradske uprave, gradski sekretari za dečiju i socijalnu zaštitu, Ljiljana Jovčić i Vladan Đukić danas će posetiti romsko naselje na Novom Beogradu kako bi se utvrdilo ko ima pravo na pomoćgrada u smeštaju. Gradonačelnik Beograda je naveo da nije tačno da su Romi odbili da pređu u Boljevce iz razloga bezbednosti. „Odbili su da se presele jer kažu da tamo nemaju od čega da žive, a ne žele da se bave poljoprivredom“, rekao je on i dodao da razume i strah stanovnika tog dela grada i da će ukoliko Romi daju saglasnost za preseljenje, grad u saradnji sa MUP-om obezbediti bezbednost na toj lokaciji. Đilas je rekao da grad ne preseljava Rome u nečije kuće, većna lokacije koje pripadaju gradu.

Đilas je naglasio da se Romi iz Belvila moraju iseliti kao bi se nastavilo sa izvođenjem radova za Univerzijadu. On je rekao da je porušeno 28 kuća, ali da je naseljeno bilo njih 12.

„Po našim informacijama prvi čovek tog naselja iznajmljuje kućice za 50 evra. On ima stan na Čukarici, a glavni je predstavnik tih ljudi. Sa takvim ljudima ja, kao gradonačelnik, neću razgovarati, kao što neću razgovarati sa predstavnicima nekih političkih partija koji koriste tu poziciju za svoje interese“, rekao je Đilas.

On je pozvao zaštitnika građana Sašu Jankovića da „siđe među te ljude i da razgovara sa njima, da zaštiti i njihova prava i poštovanje zakona“. „Mora da im objasni da ne mogu da budu na mestima koja su ovakva, da moraju da se vrate u mesta iz kojih su došli, da ode u Boljevce i da objasni ljudima da nemaju pravo da sprečavaju da se u njihovo neselje nesele ljudi druge boje kože“, rekao je on i dodao da do tada „nema nijednu temu za razgovor sa njim“. Đilas je kazao da nije „ni moralno ni pošteno“ što su tim ljudima obećavani stanovi i da ga najviše pogađa to što niko ne želi da kaže istinu. „Niti oni hoće da kažu da neće da odu iz centra grada, niti ovi priznaju da neće da ih prihvate zato što su Romi“, rekao je gradonačelnik.

Kako je Beti juče potvrđeno iz MUP-a, niko od učesnika protesta stanovnika naselja Boljevci, koji je ranije organizovan zbog postavljanja kontejnera za smeštaj Roma, nije priveden. Podsetimo, oko 50 stanovnika Boljevaca, u opštini Surčin, blokiralo je preksinoćput, koji od Surčina i Jakova vodi za Boljevce i Progar, nakon što su u tom mestu postavljena tri kontejnera za smeštaj Roma.

Stanovnici ovog naselja i dalje ne dozvoljavaju da se romske porodice dosele u njihov komšiluk. Posle preksinoćnje blokade puta i pretnji da će zapaliti postavljene kontejnere za nužni smeštaj od juče je saobraćajnica prohodna, ali nekolicina meštana i dalje dežura pored kontejnera.

Inače, Romi čije su kuće srušene noć su proveli na obližnjoj livadi. Državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Marko Karadžićrekao je juče da ne zna šta će biti sa planom da kontejneri za smeštaj Roma budu postavljeni u Boljevcima i dodao da je postavljanje tih objekata u nadležnosti grada Beograda.

On je protest nazvao „pravim rasističkim skupom“ i istakao da država mora mnogo jasnije da reaguje u borbi protiv toga. Kako je rekao, Romima koji su proveli noćna livadi blizu Ulice Jurija Gagarina niko nije tokom noći pružio pomoć.

– Otišli smo tamo, ali nismo videli nijednu crkvu, ni Crveni krst ili nekog pojedinca. Niko nije doneo ni sendvičza decu – rekao je Karadžić.

Gradska uprava Beograda saopštila je juče da su Romi iz nehigijenskog naselja na Novom Beogradu odbili ponudu da budu raseljeni u Boljevce, uz obrazloženje da žele da ostanu u centru grada. U saopštenju Gradske uprave navodi se da su za Rome iz Bloka 67 u Novom Beogradu obezbeđeni kontejneri za smeštaj, mobilni toaleti i cisterne sa vodom, struja i kamioni za prevoz imovine.

Predsednik Udruženja raseljenih Roma sa Kosova i Metohije Enver Kovači tvrdi da predstavnici porodica kojima su srušene kuće nisu odbili smeštaj u Boljevcima, ali da se plaše za bezbednost zbog protesta lokalnih meštana koji su sinoćblokirali put i zapretili da će zapaliti kontejnere. Kovači je rekao da je Romima iz Bloka 67 potreban krov nad glavom, ali da su predstavnici Grada dopremili samo tri kontejnera što nije dovoljno za smeštaj 47 raseljenih porodica, koje u proseku imaju po sedam članova.

Predstavnici UNHCR u Srbiji uručili su juče dušeke i ćebad za Rome sa Novog Beograda. Šefica Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Dorit Nisom rekla je da je veoma ponosna na Srbiju zbog odnosa prema Romima u prethodnom periodu, ali i dodala da je rušenje kuća stvorilo loš utisak o državi koja predsedava Dekadi Roma i organizuje Univerzijadu.

Zahtev da država pomogne ugroženima

Romske organizacije izrazile su negodovanje zbog rušenja nelegalnog naselja na Novom Beogradu i zatražile da država hitno ugroženim građanima obezbedi smeštaj. „Rušenjem njihovih kuća i uništavanjem imovine krše se njihova osnovna ljudska prava i pokazuje da vlasti u Srbiji nemaju sistemsko rešenje za probleme koji su se gomilali decenijskom diskriminacijom

prema romskoj etničkoj zajednici“, navodi se u saopštenju, koje su potpisale organizacije Romski centar za demokratiju, Omladinski forum za edukaciju Roma i Forum interno raseljenih Roma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari