Ministarka za omladinu i sport Snežana Samardžić Marković, potvrdila je juče da je imenovana na poziciju generalne direktorke Direktorata za demokratiju Saveta Evrope, koju će preuzeti u aprilu. Zbog priprema za stupanje na novu dužnost, Samardžić Marković uputila je juče premijeru Mirku Cvetkoviću i Narodnoj skupštini ostavku na ministarsko mesto.


„Ovo imenovanje je čast za mene lično, a ogromno priznanje i za celu Srbiju i za Ujedinjene regione Srbije, kojima pripadam i kojima ću pripadati. To je istovremeno priznanje rezultatima koje je postiglo čitavo Ministarstvo omladine i sporta zajedno sa svim svojim partnerima”, saopštila je Samardžić Marković, koja je i članica Predsedništva URS. Istakla je da će preko nove funkcije učiniti sve da pomogne Srbiji ”da što brže i što uspešnije prođe putem evropskih integracija”.

Samardžić Marković će, kako je ukazala, nastaviti da se bavi decentralizacijom i lokalnom politikom, ”što URS već uspešno radi kod nas”. ”Namera mi je da se nakon mandata vratim u Srbiju i da sa znanjem, iskustvom i kontaktima stečenim na novoj dužnosti pomognem našoj zemlji”, poručila je Snežana Samardžić Marković.

Lider URS Mlađan Dinkić naveo je da je imenovanje Samardžić Marković „ogromno priznanje, ne samo za URS, već pre svega za našu zemlju”. „Ponosni smo što će neko iz Srbije, i to iz URS, biti na tako važnom mestu u jednoj od najstarijih institucija Evrope. Ovim smo pokazali da URS čine ne samo jaki lokalni i regionalni lideri, već da imamo i stručnjake koji su sposobni da upravljaju i evropskim institucijama”, naglasio je Dinkić.

Kako je dodao, upravo Snežana Samardžić Marković, koja će direktno koordinirati i rad Kongresa lokalnih i regionalnih uprava SE, „pomoći će nam da još jače i još brže nastavimo decentralizaciju Srbije”.

Željko Ivanji, član delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini SE, ističe za Danas da je „velika čast za Srbiju” to što je Samardžić Marković postala generalna direktorka za demokratiju u toj panevropskoj instituciji.

Prema njegovim rečima, ona je već godinama prisutna u Strazburu preko funkcije ministarke za omladinu i sport, „i sa sigurnošću znam da je imala veliki publicitet, i da su je izabrali na ovu poziciju jer je posvećena poslu”. „Imenovanje je dokaz velikog poverenja u Srbiju, ali i ličnom radu Samardžić Maković”, ocenjuje Ivanji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari