Predsednici Srbije i Rumunije, Boris Tadić i Trajan Basesku, juče su u Bukureštu razgovarali o evropskoj perspektivi Srbije i o ekonomskim pitanjima u uslovima svetske krize.

Tadić je rekao da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da nikada neće odustati od evropskih integracija. On se zahvalio predsedniku Rumunije na podršci njegove zemlje Srbiji po pitanju Kosova i na putu ka EU.

– Podrška evropskim integracijama Srbije ide i u prilog Rumuniji, jer je integracija zemalja Zapadnog Balkana od strateškog značaja – rekao je Tadić.

On je naglasio da priznavanje nezavisnosti Kosova može prouzrokovati nestabilnost u regionu. Basesku je istakao da se Rumunija zalaže da Srbija što pre potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, jer je „Srbija za to pripremljena“.

Tokom susreta dvojice predsednika bilo je reči i o rumunskoj manjini i Rumunskoj crkvi u Srbiji, a Basesku je rekao da ga je Tadićuveravao da će se „situacija popraviti“. Dva predsednika razgovarali su i o tome kako globalna ekonomska kriza utiče na region i na Srbiju i Rumuniju.

Tadićje naglasio da luka Konstanca na Crnom moru za Srbiju ima poseban značaj i da je „mi smatramo našom“ lukom, kao i da je potrebno poboljšati infrastrukturu na Koridoru sedam i povezivanje Dunava i Rajne sa Crnim morem.

Najavljeni su i susreti predsednika Srbije s predsednicom Poslaničkog doma Parlamenta Robertom Anastase i zamenikom predsednika Senata Danom Vojkuleskuom. Dvojica predsednika prisustvovala su i otvaranju izložbe na kojoj je predstavljeno 150 dela najznačajnijih srpskih umetnika u periodu 1850-1950, iz fonda Narodnog muzeja iz Beograda. Tadićće danas u luci Konstanca položiti venac u Midžidiji na spomen-kosturnici srpskim borcima 1916, a uveče bi, zajedno sa rumunskim predsednikom, trebalo da prisustvuje utakmici fudbalskih reprezentacija Srbije i Rumunije. 

Predsednici očekuju pobedu svojih reprezentacija

Bukurešt – Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je posle sastanka sa svojim rumunskim kolegom Trajanom Baseskuom da bi voleo da jedini problem između dve zemlje bude ko će pobediti u današnjoj fudbalskoj utakmici dve reprezentacije. „Nikad ne prognoziram rezultat, samo kažem sportistima da daju sve od sebe. Neko će sigurno izgubiti, a ja bih želeo da to bude jedini problem između Srbije i Rumunije“, rekao je Tadić. Basesku je naveo da bi ipak voleo da „naljuti Tadića“ pobedom reprezentacije svoje zemlje.

 

Počasni doktorat

Bukurešt – Predsedniku Srbije Borisu Tadiću juče na Hrišćanskom univerzitetu Dimitrije Kantemir u Bukureštu uručen počasni doktorat. Tadićje u govoru na univerzitetu rekao da je uverene da Srbija i Rumunija imaju zajedničku evropsku budućnost i da će EU biti zajednička kuća za sve zemlje jugoistočne Evrope. On je rekao da su bilateralni odnosi Beograda i Bukurešta uzor za region i druge delove sveta. Tadić je dodao da je Srbiji podrška Rumunije veoma važna kako bi, bez ikakvih dodatnih uslova, dostigla status kandidata za članstvo u Uniji i da obe države imaju zajednički interes da unaprede ekonomsku saradnju, rade na infrastrukturnim i energetskim projektima, da se bore protiv organizovanog kriminala i poboljšaju vojnu saradnju. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari