Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner izjavio je sinoć, posle razgovora sa srpskim šefom diplomatije Vukom Jeremićem, da Srbija ima budućnost u Evropskoj uniji (EU) i da je zahvalan na njenom konstruktivnom stavu kada je rečraspoređivanju misije Euleks na Kosovu.

Kušner je, na konferenciji za novinare, rekao da je sa Jeremićem razgovarao o budućnosti Srbije u EU, a ne o prošlosti, da nisu govorili o hapšenju Radovana Karadžića, većo tome kako uhapsiti Ratka Mladića.

Kušner je rekao da je jedan od problema zbog kojeg nije odmrznut Prelazni sporazum sa Srbijom, pored hapšenja Mladića i to što nije usvojen Lisabonski sporazum, pa se zahteva jednoglasnost prilikom donošenja odluka unutar Unije.

Jeremićje poručio da je 2008. godina bila godina traume, a da će ova biti godina progresa i evropskih integracija, kako za Srbiju, tako za sve države Zapadnog Balkana. Srbija je pokazala da je konstruktivan partner EU na Balkanu, dodao je on, a da u vreme izazova nije odustala od svojih prinicipa i Ustava. Nastavićemo konstruktivno da sarađujemo sa svih 27 članica EU kako bi evropska budućnost postala realnost za region Zapadnog Balkana, rekao je Jeremić. On je najavio da će u ponedeljak putovati u Brisel gde će imati susrete na marginama ministarskog sastanka EU, ali nije mogao preciznije da odgovori šta očekuje od sastanka sa Trojkom EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari