"Problem je što tužilaštvo ili policija to ne smeju da vide": Kakav će biti epilog prijave protiv Željka Mitrovića za zloupotrebu zastave? 1Foto: ATAImages/M.A; A.K.

Ne živimo u pravnoj državi, već u privatnoj firmi jednog čoveka, a Pink je postao institucija pod zaštitom države. Zato isticanje zastave zarad pokušaja skrivanja političke zloupotrebe televizije Pink i nacionalne frekvencije tužilaštvo i policija ne smeju da vide, a presuda za zloupotrebu zastave značila bi da je značajan broj pripadnika i pristalica vladajuće većine u nevolji, kažu sagovornici Danasa.

Nakon što je na zgradi televizije Pink nakon što su organizatori protesta „Srbija protiv nasilja“ najavili šetnju do nje, osvanula ogromna zastava Srbije, koja je praktično sakrivala zgradu, poslanik DS Srđan Milivojević objavio je na Tviteru da je predao prijavu protiv Željka Mitrovića vlasnika Televizije Pink zbog kršenja člana 33. Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije kojim se zabranjuje isticanje zastave tako da donjom ivicom dodiruje tlo ili da se koristi kao zavesa ili draperija.

Ipak, postavlja se pitanje hoće li nadležni postupati po Milivojevićevoj prijavi.

Aleksandar Olenik, advokat i samostalni poslanik sa liste Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani, za Danas kaže da je isticanjem zastave, narodne ili bilo koje druge, preko cele zgrade zarad pokušaja skrivanja političke zloupotrebe TV Pink i nacionalne frekvencije od strane Željka Mitrovića svakako kažnjivo.

– Problem je što samo tužilaštvo ili policija to ne smeju da vide a kamoli da reaguju. Samo stranke koje se zalažu za evro-atlantske integracije Srbije zagovaraju prestanak ovakve prakse sistematskog kršenja svih medijskih ali i krivičnog zakona – navodi on.

I advokat Ivan Ninić ne veruje da će policija podneti prekršajnu prijavu protiv Pinka i odgovornog lica u toj televiziji, jer bi to podrazumevalo da vlast naprasno želi da primeni zakon.

– Zastava je jedan od elementarnih simbola državnosti, ali je ujedno i Pink postao institucija pod zaštitom države. U brojnim situacijama do sada i REM se oglušio na neuporedivo ozbiljnije kršenje zakona i suzdržavao se od izricanja bilo kakvi kazni Pinku. Uostalom, tužilaštvo nikada nije istraživalo ko je naručio, kreirao i platio sport protiv Olivera Ivanovića – ukazuje Ninić za Danas.

A reditelj Stevan Filipović ima objašnjenje zašto je to tako.

On za Danas kaže da ne živimo u pravnoj državi, već živimo u privatnoj firmi jednog čoveka, i dok je tako, on nema nikakvog poverenja u pravosuđe, bar kad je reč o slučajevima koji imaju veze sa politikom.

A poslanik Zeleno-levog kluba Đorđe Pavićević kaže da je teško zamisliti bilo kakvu presudu protiv Mitrovića za zloupotrebu zastave.

– To bi ujedno bila osuda prakse zloupotrebe patriotizma, upotrebe zastave i državnih simbola za prikrivanje i opravdanje različitih nepočinstava i kriminala. U tom slučaju, značajan broj pripadnika i pristalica vladajuće većine mogao bi da se nađe u nevolji – zaključuje Pavićević za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari