Problemi organizatora skupa "Jedan od pet miliona" u Užicu 1Foto: Nenad Kovačević

Organizatori užičkog protesta „Jedan od pet miliona“ su saopštili da čelnici Užica nisu omogućili priključak za struju za ozvučenje na tom protestu, koji se održava ispred zgrade Skupštine grada.

„U skladu sa privatizacijom cele države, SNS je privatizovala i sve institucije u gradu i javnom imovinom raspolaže kao da je njihova, tako da nas ne čudi to što nam nisu odobrili priključak za struju“, rekao je za Danas Željko Bacotić, jedan od organizatora protesta i dodao da time „gradsko rukovodstvo šalje poruku da ne uvažava sve građane Užica“.

Organizatori protesta su se obratili Gradskoj upravi za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti i, u dopisu od 30. januara, zatražili da im se „omogući priključak za struju za razglas za protest 1. februara i za svaki naredni petak, od 17, 30 do 18,30 časova“, uz navode da su protesti i protestne šetnje blagovremeno prijavljeni Policijskoj upravi Užice.

– Od gradskih čelnika nismo dobili odgovor, ali to smo očekivali, jer znamo s kim imamo posla. Dešava se ista situacija kao u avgustu prošle godine, kada je Savez za Srbiju imao velikih problema sa korišćenjem skupštinske sale, kako bi građanima predstavio svoj program, dodao je Bacotić.

Gordana Urošević, načelnica navedene Gradske uprave, potvrdila je da je zahtev stigao, ali da nije razmatran. „Nisam radila prošle sedmice i zbog toga zahtev nije razmatran“, kazala je za Danas načelnica. Na pitanja kada će biti razmatran i da li će biti odobren, rekla je da „o tome, za sada, ništa ne može da kaže“.

Inače, na trećem potestu u Užicu, u petak 8. februara u 18 časova, govoriće profesor Čedomir Čupić, bivši sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević i Slađana Stanković, predstavnica udruženja proizvođača maline iz zapadne Srbije.

U Valjevu sutra (petak) prvi protest“1 od 5 miliona“

Prvi protest građana „1 od 5 miliona “ u Valjevu biće organizovan u petak u 18 sati na Desankinom trgu u centru grada. Protest je uredno najavljen , a organizatori protesta su građani , dok su opozicione partije brojnim izjavama podržale ove proteste. Dr Boško Đukanović kaže za Danas da je vrlo srećan što će i Valjevci krenuti sa mitinzima, poput ostalih gradova i opština u Srbiji. „To je čist građanski protest sa gotovo istim zahtevima, kao i svuda. Proteste organizuju neki mladi momci, a mene su zvali da prisustvujem, na šta sam se ja rado odazvao, jer će jedan od govornika biti i moj profesor dr Radovan Marjanović“, kaže Đukanović za Danas.

Okupljanja četvrtkom

Podsetimo, u pojedinim gradovima poput Kuršumlije, Trstenika i Zrenjanina, protesti se održavaju četvrtkom. Na protestu u Zrenjaninu danas će govoriti Nenad Kulačin (novinar i kolumnista dnevnog lista Danas) i Ivan Olujić (student). Na protestu u Negotinu prva protestna šetnja biće održana danas (7. februar) u centralnoj gradskoj pešačkoj zoni. Protesti su petkom i nedeljom, a barem po jedna protestna šetnja održana je u poslednja dva meseca u skoro 50 gradova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari