Profesor Hasani objasnio čemu služe Kurtijevi uslovi 1Foto: N1

Profesor prava i međunarodnih odnosa Enver Hasani rekao je da su tri uslova, koje je kosovski premijer Aljbin Kurti izneo na poslednjem sastanku sa predstavnicima Evrepske unije (EU) u dijalogu sa Srbijom, fiktivna i da postoje samo za unutrašnju političku potrebu

Bivši predsednik Ustavnog suda je, u intervjuu za KosovaPres, izjavio da Briselski Osnovni sporazum (o putu normalizacije odnosa)i aneks iz Ohrida donose nove nepovoljne obaveze za Kosovo, jer se stvara autonomija za Srbe na severu, kao i eksteritorijalnost za Srpsku pravoslavnu ckrvu na Kosovu.

Dodao je da potpisivanje sporazuma ne znači ništa u stavovima međunarodnih predstavnika, koji su jasno kazali da je to sada „međunarodna obaveza Kosova i Srbije“.

On je istakao da čak ni pismo bivše premijerke Srbije Ane Brnabić upućeno EU ne utvrđuje zakonitost i obaveze za sprovođenje sporazuma.

Nemogućim smatra i zahtev za izručenje Prištini „odgovornog za teroristički napad u Banjskoj, Milan Radoičića“ i kritikuje Kurtija da je Briselskim sporazumom i Ohridskim aneksom isključio de-jure i de fakto priznavanje Kosova, kao i da je pristao da uđe u proces dijaloga, koji se možda nikada neće završiti.

On je ocenio da nacrt statuta EU za Asocijaciju opština sa srpskom većinom stvara autonomiju za sever.

Takođe i da su izjave vlasti da se Asocijacija ne može odvojiti od osnovnog sporazuma nestabilne, jer smatra da je premijer Kurti prihvatio član aneksa iz Ohrida gde se kaže da stranke ne diktiraju redosled sprovođenja sporazuma, već ga diktira EU. Prema rečima Hasanija, za nacrt statuta Asocijacije koji je izradila EU ne treba ni potpis i pečat, i da to nije ni non-pejper, kako to smatra Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari