Profesorka FPN Dragana Mitrović: Rat u Ukrajini i sankcije neće ugroziti strateško partnerstvo Kine i Ruske Federacije 1

U odnosima Kine i Rusije ni sukob sa Ukrajinom ni sankcije sa Zapada ni na koji način neće dovesti u pitanje dugoročno i sveobuhvatno dobrosusedsko strateško partnerstvo, blisku saradnju i veoma visok nivo razumevanja po dugom nizu međunarodnih pitanja, koji postoje između dveju zemalja, smatra profesorka Fakulteta političkih nauka i direktorka Instituta za azijske studije Dragana Mitrović.

U razgovoru za Danas, a uoči početka 20. kongresa Komunističke partije Kine na kom će se odlučivati o daljim planovima i glavnim smernicama za prevazilaženje aktuelnih, prvenstveno ekonomskih poteškoća, Mitrović naglašava da i Rusija i Kina istovremeno trpe strateški pritisak od strane SAD, što ih gura i motiviše ka tešnjoj saradnji.

– Za obe države međunarodna saradnja mnogo znači, jer otvara prostor za njihove ciljeve stvaranja multipolarnog sveta, za stvaranje novog, pravednijeg međunarodnog poretka, u kom će biti mnogo više mogućnosti da se ostvare interesi rastućih ekonomija, zemalja u razvoju, a ne samo interesi velikih sila koje su donele pravila postojećeg poretka, i za koja očekuju da ih drugi poštuju, dok često ta pravila za njih ne važe. U tome su Kina i Rusija potpuno saglasne, dok je njihova bliska saradnja izuzetno važna za obe zemlje, naravno sada u većoj meri za Rusku Federaciju, s obzirom na okolnosti oštrih sankcija kojima je podvrgnuta od strane političkog Zapada, objašnjava Mitrović.

Kada je u pitanju ukrajinski sukob, Kina pokazuje razumevanja za poziciju Rusije, ona razume ruske razloge zbog kojih je Ruska Federacija otpočela tu vojnu akciju, smatrajući da su bila opravdana bezbednosna strahovanja Moskve usled neprekidnog širenja NATO pakta ka Rusiji, iako poziva na mir, insistira da se sukob što pre okonča i započnu mirovni pregovori.

– Sa druge strane, Kina je takođe pod značajnim sankcijama od strane SAD, pa i EU, još od događaja na Tjenanmenu. Trgovinski rat, koji je američki predsednik Tramp započeo protiv nje, nastavljen je, čak i pojačan u vreme Bajdenove administracije. Taj rat se vrlo brzo pretvorio u tehnološki rat i pokazao da su nastojanja SAD sve vreme da uspore i ometu kineske planove da postanu tehnološka velesila i da se osamostale gotovo u većini najnaprednijih tehnologija. U jednom momentu se iz Trampove administracije čulo da Kina može biti isključena iz SWIFT sistema, što se tada nije desilo, ali se sada desilo Ruskoj Federaciji, kada je veliki broj njenih finansijskih institucija isključen iz SWIFT sistema. Same sankcije koje su uvele SAD i saveznice, a najpre EU nametnule Rusiji iznosi preko 10.000 konkretnih mera, kaže naša sagovornica.

– To Kina pomno prati imajući na umu da se i na nju mogu odnositi takve i slične sankcije, a ona mora biti spremna da se snađe u svakoj situaciji, pa i takvoj. U tom smislu je to za Kinu vrlo poučno iskustvo, a sa druge strane, u trenutnim okolnostima, njene firme nastoje da se ne nađu na udaru ovih sankcija, jer je to pogubno za bilo koju ekonomiju, bilo koju firmu, zbog globalno dominantne uloge dolara i američkih finansijskih institucija, poput osiguravajućih kuća.

– A sa druge strane, Kina koja je čvorišna tačka globalne proizvodnje i trgovine je izuzetno mnogo osetljiva na takve okolnosti. Iako je Kina najveća trgovačka sila sveta, i druga najveća ekonomija, njena osetljivost je mnogo veća nego što je to u slučaju ruske ekonomije, koja je proizvođač i prodavac primarno strateških roba, koje su svima potrebne. Te je to i razlog zašto zapravo sankcije nisu delotvorne, jer Rusija izvozi robe koje su svima neophodne, od energenata, hrane, veštačkih đubriva, metala itd, te otuda tolika izuzeća od sprovođenja sankcija EU i drugih država, otuda odlaganje početka primenjivanja sankcija, navodi Mitrović.

S obzirom na spekulacije analitičara da Kina pomno prati poteze Zapada prema Rusiji, prvenstveno zbog eventualnih agresivnih akcija usmerenih na Tajvan i mogućih posledica, Mitrović napominje da to pitanje jeste neuralgična tačka bilateralnih odnosa SAD i Kine, koje povremeno izbija u prvi plan, zbog ogromne važnosti za obe zemlje.

– Želim da napomenem da u vreme Trampove administracije nije postojala akutna kriza, kao sada posle posete gospođe Peloti, i kasnije grupe kongresmena. Dakle, nije to ono što Kina posebno vaga, imajući u vidu vaše pitanje da li Peking prati sankcije Rusiji, procenjujući da li bi vojno zauzimanje Tajvana i kakve bi mere odmazde mogle preduzeti SAD. Ne. Kina generalno ne želi da se nađe na udaru sankcija, iako je ona proglašena, u strateškim odbrambenim bezbednosnim dokumentima SAD, pa i od strane EU, kao izazivač, kao konkurent. Amerikanci su otišli mnogo dalje imenujući je kao zemlju koja širi autoritarni poredak i vrednosti i interese suprotne američkim, a ipak, međusobni odnosi NR Kine i SAD, od trgovinskih do onih na drugim nivoima, veoma su važni za obe strane, i ni za jednu od njih ne bi bilo dobro da dođe do značajnijeg opadanja tih odnosa. I nedavno je u NJujorku, tokom Generalne skupštine UN, došlo do susreta dvojice ministara spoljnih poslova, kada je konstatovano da su odnosi na izuzetno niskom nivou. SAD i Zapad su vršili neprekidni pritisak na Kinu ne bi li se ona saglasila sa ocenom ukrajinskog sukoba u duhu kako ga vide zapadne države i ne bi li se i ona okrenula protiv Rusije. Međutim, to je iz mnogo razloga nemoguće i Kina je istrajala u tim svojim drugačijim pozicijama, kaže Mitrović.

Međutim, u međuvremenu je Bajdenova administracija uvela nove, veoma oštre sankcije na izvoz određenih vrsta naprednih tehnoloških komponenti Kini, što je bio ozbiljan udar na njenu avio industriju, i uopšte kineske ciljeve da dostigne i postigne nove prodore u nekim oblastima visoke tehnologije. Iako je ona u nekim oblicima već globalni lider, kao što je veštačka inteligencija, 5G tehnologija, ipak joj je tehnologija SAD još uvek neophodna da bi mogla tehnološki dalje da napreduje i postigne željenu nezavisnost od uvoza, nastavlja sagovornica Danasa.

– Ove sankcije i poremećeni američko-kineski odnosi su vrlo ozbiljan udarac takvim kineskim ambicijama, i prepreka daljem napredovanju. Videćemo kakva će rešenja na partijskom Kongresu predstaviti.

Ekonomija će sigurno biti prva tema, iako mnogi sa nestrpljenjem očekuju da vide taj treći mandat generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Si Đinpinga. To produženje mandata predstavlja odstupanje od onoga što je praksa gotovo 40 godina, i što je predstavljalo napredak u intrapartijskoj ali i demokratizaciji političkog sistema Kine, dok sada vidimo jačanje njegove uloge gotovo do nivoa kulta ličnosti. Ipak, bez obzira na ta dešavanja i izbor novog CK, novog Politbiroa, suštinski glavna tema će biti ekonomija. Glavne politike i pravci ekonomije kojim će Kina sada nastojati da reši teškoće koje su uzrokovane najpre pandemijom i ukidanjem proizvodnih i lanaca snabdevanja, zatim kineskom politikom nulte tolerancije prema kovidu, koja je dovela do zatvaranja i slabljenja domaće potrošnje, od koje se očekivalo da postane osnovni pokretač kineske ekonomije, ali i značajna nemogućnost da normalno rade domaće i strane firme. To su veliki izazovi, a planove i glavne smernice koje donese partijski kongres, usvojiće i kineski Parlament narednog proleća, i to je kurs koji će država da sledi. A od napretka ekonomije, kvalitetnog i održivog rasta ekonomije zavisi i bezbednost KPK, unutrašnja bezbednost koja je njen primarni interes, uz ostvarivanje neprekidnog poboljšanja kvaliteta životnog standarda građana, na šta se KP obavezala, i što je uvek cilj koji njeni lideri ističu, objašnjava Mitrović.

Duboki partnerski odnosi

– Kina i Rusija su suosnivači Šangajske organizacije za saradnju, čiji smo samit nedavno videli, zatim su zajedno su u Briksu, u Istočno-azijskom samitu, u grupaciji G20, u Savetu bezbednosti UN itd. Dakle, osim bilateralnih odnosa koji neprekidno napreduju, postoji podudarnost interesa i obostrana zainteresovanost za jačanje saradnje i na međunarodnoj areni, jer kroz nju obe jačaju svoje pozicije. Ona omogućava da se realizuju njihovi brojni interesi, od osnovnih bezbednosnih, trgovinskih, energetske bezbednosti, bezbednosti prehrane i slično, sve do stvaranja novog multipolarnog sveta. I ova saradnja na međunarodnom planu i zajedničko nastupanje govori o tome da će njihovi odnosi biti zaista partnerski i u budućnosti, zaključuje Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari