Ima li ProGlas snage da povede ozbiljan bunt građanki i građana protiv iskopavanja litijuma? 1Foto: Beta/AP/Darko Vojinović)

Inicjativa ProGlas oglasila se u vezi sa namerom iskopavanja litijuma u Srbiji, nakon posete nemačkog kancelara Olafa Šolca i potpisivanja sporazuma sa Vladom Srbije, ukazujući na štetnost takvog posla po javni interes građanki i građana Srbije, pre svega, kada je o reč o zdravlju.

Takođe, iako i dalje nezvanično, inicijatori ProGlasa najavljuju da imaju jasan plan za organizovani otpor sprovođenju projekta iskopavanja ove rude.

Jasno je da je ova grupacija, osim autoriteta ličnosti koji je čine nema i koji bi ličnim primerom mogli da se žrtvuju i pokažu ostalima kako se brine za opštu korist, u organizacionom smislu zapravo nema kapaciteta za izvođenje drastičnije pobune, koju bi mogli da izvedu političke stranke.

Sagovornici Danasa iz oblasti analize društvenih fenomena i javnog mnjenja kažu upravo to – da organizacija poput ProGlasa nema ozbiljnijh šansi da izazove masovniji i bunt u jačem zamahu, jer joj, objašnjavaju, nedostaje organizaciona infrastruktura.

Ima li ProGlas snage da povede ozbiljan bunt građanki i građana protiv iskopavanja litijuma? 2
foto: Printscreen

– ProGlas ima uticaja da okupi ljude i poveže bunt građana protiv Rio Tinta, ali njima fali organizacija i dobro izvedena kampanja – kaže za Danas Dušan Lj. Milenković, politički konsultant.

Kako dodaje, ta grupa ljudi teško može da predvodi ovaj bunt građana samo svojim autoritetom, već mora da doda ključne elemente.

– Ti elementi su upravljanje, odlučivanje, izvršavanje i komunikacija. Ova bitka se ne dobija ad hok pritiscima – zaključuje sagovornik Danasa.

Podsetimo, ProGlas je u saopštenju povodom iskopavanja litijuma, referirao najpre na ključnu stvar koja je ujedno i najočiglednija tačka sporenja vlasti, opozicije i kritične javnosti, a to je garancija da će prilikom tog posla biti ispunjeni najviši ekološki standardi.

„Garancija da će ekološki standardi biti primenjivani u slučaju Jadra ne može biti reč predsednika Srbije ili obećanje nekih inostranih zvaničnika. Kada su institucije zarobljene, prinuđeni smo da sami i na svakom mestu branimo svoja prava i javni interes. Na ovom pitanju, srpsko društvo može da se obnovi ili potone još dublje. Zato pozivamo građane Srbije da odlučno pokažu da su odabrali pr(a)vi put”, saopštio je ProGlas.

Ima li ProGlas snage da povede ozbiljan bunt građanki i građana protiv iskopavanja litijuma? 3
foto Medija centar

Prema rečima Predraga Lacmanovića, izvršnog direktora agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus, ProGlas je imao „uzlet“ na izborima 2023. godine.

– Već 2024. godine, to je opalo. Građani su sad sve manje zainteresovani da prate ProGlas, koji je izgubio političku snagu. Stoga, nije ni snaga za koju je moguće pretpostaviti da može da izgura kao predvodnik nekakav izbiljniji građanski bunt zbog iskopavanja litijuma – kaže naš sagovornik.

Nedostatak snage proizilazi iz nedostatka infratrukture, dodaje.

– Nakon pasivizacije posle izbora 2023. godine, sumnjam da bi sada mogli da se ispostave i stanu na čelo građanske neposlušnosti. S druge strane, sada se u javnosti mnogo više i govori o litijumu. Postoji neka vrsta debate, ipak, za razliku od onog vremena, 2021. godine, kada su demontracije protiv litijuma bila masovne i značajne – ističe Lacmanović.

S druge strane, još ima vremena, napominje.

– Neće litijum krenuti da se iskopava ni za godinu, dve ili tri… Ima vremena da se sve strane upoznaju sa činjenicama – napominje Lacmanović.

Kako zaključuje, osim što ProGlas nema „snagu“ da izvede značajniji bunt građanki i građana protiv iskopavanja litijuma, to nema nijedna opoziciona partija u Srbiji.

Naznačimo, prema stavu ProGlasa, stavljanjem potpisa na Memorandum o kritičnim sirovinama, vladajuća politička vrhuška je napravila novi korak u trgovini prirodnim resursima Srbije zarad spoljašnje prećutne podrške ostanku na vlasti po svaku cenu.

– Jer, nikako drugačije, do kao grub cinizam, mogu se shvatiti reči da je, u odnosu na slične projekte u Finskoj, Češkoj, Portugalu ili Nemačkoj, Srbija „najnaprednija u pripremama“ za iskopavanje litijuma. Jedino po čemu je Srbija „najnaprednija“ sa Srpskom naprednom strankom na vlasti jeste po tome što nijedan od civilizacijskih standarda dobro uređene države nije ispunjen. Kako se dodaje, u zemlji potpune partijske kontrole nad medijima sa nacionalnom pokrivenošću, nikakve ozbiljne javne rasprave o jednom ovako važnom i osetljivom projektu nije moglo biti – piše, između ostalog u saopštenju ProGlasu.

U iščekivanju da obelodane kakav imaju plan za predvodništvo bunta građanki i građana protiv iskopavanja litijuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari