Ivanka Popović: Niko iz ProGlasa nije želeo bojkot izbora, želeli smo jedinstvo opozicije 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

„Postizborna atmosfera u Srbiji izgleda depresivno“, kaže univerzitetska profesorka i članica ProGlasa Ivanka Popović.

„Takva je za većinu nas, dosta smo istrošeni i iscrpljeni, neki su razočarani više, neki manje. Ali ne smemo da pobegnemo od stvarnosti, okolnosti su još gore, vlast će učiniti sve da učvrsti svoje pozicije“, dodala je.

Popović je, na pitanje kako dalje, u emisiji Dan uživo na N1 rekla da društveni dijalog „mora da ostane otvoren“, da bismo se suočili sa sledećim izbornim ciklusima.

„Moramo da radimo na oslobađanju straha kod ljudi. Jer on sada postaje realan strah, prepreka za društveno delovanje, a s druge strane biće ono – prvo su došli kod njega, ćutali smo…“, navela je.

Na konstataciju da je Proglas pre samih izbora odlučio da se povuće iz javnog delovanja, što su neki shvatili da ne treba da se izađe na izbore, a drugi pak da treba, Popović je rekla da je to bio trenutak kada je svaki građanin morao da odluči za sebe.

„Mi rado želimo da čujemo iskustva i preporuke drugih, ali ovo je situacija u kojoj je svako za sebe morao da donese odluku. Ja ne znam ko je iz Proglasa išao da glasa ili nije, ali sigurno je da niko nije želeo bojkot izbora, želeli smo jedinstvo opozicije, što se nažalost nije desilo, i opozicija mora sada da vidi kako će dalje“, naglasila je Popović.

Prema njenim rečima, lako je da svi mi koji ne učestvujemo na izborima „budemo pametni“.

„Lako je biti pametan, naročito posle svega. Nije korektno, ali je činjenica da se Proglas zalagao za poboljšanje izbornih uslova, da dođemo do nekih koliko-toliko fer uslova. Kada je bilo jasno da do toga neće doći, nije bilo na nama da sugerišemo bilo šta, bilo kome. Nismo hteli da se sklonimo, ali nismo imali to moralno pravo“, pojasnila je Popović.

Kako kaže, iznošenje ličnog stava nekih od članova Proglasa bilo je za neke ljude samo prilika da čuju „šta i kako“, ali…

„…pravo da se izađe na glasanje je osnovno ljudsko pravo koje ne treba sebi uskraćivati, osim ako nisu u pitanju posebne okolnosti“, kaže.

„Možemo da pričamo sada šta bi bilo da je bilo, ali je važno da se okrenemo sadašnosti i budućnosti i da vidimo kako će se politički akteri postaviti u novoj realnosti, a Proglas će krenuti dalje da razgovara sa svim društvenim akterima“, navela je Popović.

Prema njenim rečima, toliko je problema u društvu, od obrazovanja i ekonomske situacije.

„Mi ćemo odabrati nekoliko tema za koje mislimo da su važne, da ih svi osećamo kao problem i da vidimo kako možemo da pomognemo u smislu aktiviranja i osnaživanja građana. To je teško kada rešenje leži kod drugih, ali to ne znači da građani ne treba da imaju proaktivni pristup, treba da znaju da nisu sami, da ima još nas koji želimo promene u ovom društvu“, naglasila je Popović, nekadašnja rektorka Beogradskog univerziteta.

A na pitanje kako dalje, ona kaže:

„Mora da se radi dalje na tim pregovorima. Problem je što mi nemamo neke dugoročne strategije, a ovo je baš trenutak da moramo da se usredsedimo na dugu i tešku borbu za promenu društvenih okolnosti. Nisam sigurna kada će sledeći izbori da budu, ali imajući u vidu kako se mi spremamo za njih, oni će doći prebrzo, to je sigurno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari