ProGlas "zaćutao" - ne poziva na glasanje 2. juna, opozicija koja izlazi na izbore poštuje tu odluku 1foto Zoran Mišić Danas

Jedinstvo opozicije je narušeno, a takve odluke političkih stranaka ProGlas smatra izuzetno lošim ishodom i u skladu sa svojim principima, do 3. juna neće pojavljivati u javnosti, saopštila je inicijativa Proglas.

Kako je Danas već pisao, u ProGlasu, iako je postojalo nesaglasje o tome da li je izlazak na izbore uprkos neispunjenim uslovima, dobro ili loše rešenje, čini se da su glasovi koji su podržali bojkot prevagnuo i “utišao” ovu organizaciju. Samim tim je oduzeo i podršku onom delu deo opozicije koja izlazi na izbore, podršku – koja je bila prilično značajna na decembarskim, pokradenim izborima.

ProGlas "zaćutao" - ne poziva na glasanje 2. juna, opozicija koja izlazi na izbore poštuje tu odluku 2
foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Robert Kozma iz Zeleno-levog fronta, stranke koja izlazi na izbore, kaže za Danas da “borba za demokratiju i mogućnost normalnog života u Srbiji mora da se vodi na više frontova”.

– Borba za slobodne i poštene izbore i ravnopravne izborne uslove je jedan od tih frontova na kojem bi trebalo da zajedno nastupaju svi društveni i politički akteri – javni intelektualci i ličnosti, univerzitetski profesori, organizacije civilnog društva i politički akteri. Proglas je i do sada dao neizmeran doprinos u toj borbi. I verujem da će tako biti i ubuduće – kaže Kozma.

Svima nam je isti cilj, dodaje, a to je smena ovog kriminalnog režima na vlasti i omogućavanje dostojanstvenog života u Srbiji.

– I hajde da svi budemo na to fokusirani. Taktike nam se mogu razlikovati. Verujem da i među javnim ličnostima i intelektualcima okupljenih oko Proglasa ima različitih stavova oko izlaska na izbore – ističe Robert Kozma.

Lično, ističe dalje, ne mislim da je za naše društvo dobro da ostavljamo bilo kakav brisan prostor i naše institucije „na izvol’te“ ovom kriminalnom režimu, jer su oni više puta pokazali da ih ništa drugo ne interesuje osim zloupotrebe svih javnih resursa.

– A pogotovo ne u gradovima i opštinama u kojima postoji mogućnost pobede – zaključuje Kozma.

ProGlas je u saopštenju u kojem obaveštava javnost da će zaćutati istakao i sledeće: „ProGlas je 30. decembra, zajedno s hiljadama građana, poručio da ‘ne pristaje’ na poniženje prouzrokovano izbornom krađom na decembarskim izborima. U tom duhu narednih meseci uložili smo ogromne napore da u zajedničkom frontu sa ujedinjenom opozicijom izborimo minimum uslova za slobodne i poštene izbore. Bili smo na dobrom putu da to postignemo”.

Na našu veliku žalost, dodaje se dalje, u kritičnom trenutku, jedinstvo opozicije je narušeno.

– Takve odluke političkih stranaka ProGlas smatra izuzetno lošim ishodom. Uvek smo se prevashodno obraćali onom delu biračkog tela koji je za promene. Sada kada su i ti birači podeljeni, smatramo da bi svako naše delovanje bilo protumačeno u odnosu na te nove podele, a arbitraža ili puko učestvovanje u dnevnopolitičkoj borbi nikada nije bio, niti će biti naš cilj“, saopšteno je iz inicijative – navodi se u saopštenju ProGlasa.

ProGlas "zaćutao" - ne poziva na glasanje 2. juna, opozicija koja izlazi na izbore poštuje tu odluku 3
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Prema rečima Srđana Milivojevića iz Demokratske stranke, koja, takođe, izlazi na izbore, ProGlas je imao i ima izuzetno važnu ulogu u kreiranju javnog mnjenja i animiraju građana da izađu na izbore.

– Svojim principijelnom stavovima i doslednošću u delovanju ljudi iz ProGlasa dali su nemerljiv doprinos u borbi građana za ostavrivanje Ustavom garantovanoh građanskih sloboda i ljudskih prava – kaže Milivojević.

ProGlas je, kaže on, zahvaljujući svojim veoma kredibilnim osnivačima, ljudima koji su profesionalno ostvareni i zahvaljujući tome veoma uticajni u našem društvu, ukazao na brojne anomalije našeg sistema predlažući konkretne korake za prevazilaženje duboke političke krize.

– Verujem da će uloga ProGlasa u budućnosti biti još značajnija – zaključuje Srđan Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari