proglasfoto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Inicijatori ProGlasa još nisu doneli zajednički zvaničan stav oko učešća na protestu protiv Rio Tinta i otvaranja rudnika litijuma, koji je zakazan za Vidovdan. Danasu je rečeno da je većina inicijatora ProGlasa ili na putu, ili na odmoru, ali da će ProGlas svakako, možda već večeras, izaći sa jednim zajedničkim stavom, kad se svi inicijatori izjasne.

„Proglas će o svojim eventualnim potezima blagovremeno obavestiti javnost. Ne bih se posebno, naročito ne u ime ProGlasa izjašnjavao po ovom pitanju. Nedavno sam u jednom tvitu kao odgovor Ani Brnabić izneo sopstveno viđenje“, rekao je sudija Apelacionig suda u Beogradu, Miodrag Majić, odgovarajući na pitanje Danasa da li će se ProGlas uključiti aktivno u proteste protiv povratka Rio Tinta, kao što je to učinio pred decebarske izbore.

Da podsetimo predsednica srpskog parlameta Ani Brnabić na mreži „Iks“ napisala je ovih dana da danima prati nastavak polemike oko projekta „Jadar“ i pitanja da li će Srbija iskoristiti svoju „naftu 21. veka“ ili neće.

„Da li ćemo u ovom veku uvoziti baterije koje će pokretati apsolutno sve u narednih 100 godina – od električnih automobila do energetskih postrojenja, ili ćemo te baterije, vozila, sisteme za skladištenje električne energije, i sve ostalo u tom lancu vrednosti izvoziti u celu Evropu i veći deo sveta“, napisala je Brnabić, zaključujući da je njena poruka svim hejterima iz svih sfera našeg društva „Verujte malo u ovu zemlju, verujte malo u naše ljude“.

Šta u ProGlasu kažu o protestu protiv Rio Tinto i iskopavanju litijuma? 1
foto Beta/Milan Obradović

Odgovaraći predsednici parlamenta sudija Majić je naveo da je ključna reč poverenje.

„Upravo ono koje ste predanim radom izgubili. U institucije ove države odavno ne veruju ni oni koji za vas glasaju. Izborne manipulacije, neispitane veze mafije i državnih zvaničnika, visoka korupcija i uništavanje pravosuđa uzimaju danak“, naveo je Majić

Dodao je da nije stručnjak za rudarenje i zato o tome neće govoriti.

„Ali za pravo i institucije pomalo i jesam. Dok elementarno ne povratimo pravnu državu iluzorno je pričati i o daleko manje kontroverznim projektima od ovog. Zašto? Pa zato što vam jednostavno i da je rudarenje litijuma zaista najbolja stvar niko verovati neće, jer ste toliko puta prokockali datu reč. Zbog takvog pristupa ovde više niko ne veruje ni institutima, ni sudovima, ni fakultetima i to je tragičan bilans ovakvog vođenja države. Zato bilo kakva priča o litijumu mora da sačeka neka bolja vremena u kojima ćemo imati državu kojoj građani veruju, koju će voditi stručnjaci i u kojoj će reč i čast ponovo značiti nešto“, napisao je sudija Apelacionog suda i jedan od osnivača ProGlasa.

Prema njegovim rečima do tada neka tu “istorijsku šansu za bogaćenje” iskoriste oni koji sve svoje šanse za stvaranje pristojnog društva nisu ovako surovo prokockali.

U ime ProGlasa o iskopavanju litijuma i mogućem povratku Rio Tinta u Srbiju nije hteo da se izjašnjava ni akademik Vladica Cvetković, dok je bivša rektorka Ivanka Popović u kratkoj poruci navela da je na putu, a da će o Rio Tintu govoriti za neki drugi medij.

Da podsetimo ona je ranije govorila da je, kada je reč o projektu Jadar i delovanju kompanije Rio Tinto, potreban veoma ozbiljan pristup i vaganje između kratkoročnih i dugoročnih dobrobiti.

Šta u ProGlasu kažu o protestu protiv Rio Tinto i iskopavanju litijuma? 2
Foto FoNet Zoran Mrđa

„Mnogi članovi akademske zajednice su davali svoja mišljenja o ovom projektu na ovaj ili onaj način. Ja bih pre stavila naglasak na činjenicu da mi kao država moramo naći način da obezbedimo uslove održivog razvoja u našoj zemlji. Ti uslovi jasno definišu kakvu budućnost stvaramo. Moramo ostaviti našim potomcima uslove na zemlji koji su makar isti ili bolji nego oni u kojima smo mi živeli“, objasnila je ranije Popovićeva, dodajući da moramo da činimo sve što je u okviru našeg znanja i mogućnosti da ne ugrozimo našu životnu sredinu i da obezbedimo uslove života na zemlji koji ne ugrožavaju generaciije koje dolaze.

I bivši predsednik SANU Vladimir Kostić u odgovoru na naše pitanje o učešću ProGlasa u protestima protv Rio Tinta naveo je samo da je na putu za Helsinki.

Niko od naših sagovornika, inicijatora ProGlasa nije želeo da govori o svom ličnom stavu prema iskopavanju litijuma u Srbiji i predstojećim protestima u Nedeljici. Jedino Gojko Božović, pisac i inicijator ProGlasa koji je za Danas naveo da će ProGlas večeras imati sastanak na kome će definisati zvaničan stav prema pitanju Rio Tinto, ali da je njegov lični stav da bi dalje insistiranje na ovom projektu vodilo ozbiljnoj društvenoj i političkoj krizi.

Šta u ProGlasu kažu o protestu protiv Rio Tinto i iskopavanju litijuma? 3
foto Stanislav Milojković

„Po načinu na koji se vratio pokazuje se da Rio Tinto nije ni odlazio iz Srbije. Vlasti su još jednom prekršile obećanje dato građanima Srbije i još jednom nisu prekršile obećanje dato skrivenim i neskrivenim saveznicima, saputnicima i sponzorima stabilokratije. Uplašeni od revolta naroda, privremeno su se povukli i vlast i Rio Tinto. Sada se ponovo vraća na scenu projekat za koji režim nedvosmisleno lobira iako s tim idejom nikada nije izašao ni na kontrolisane izbore u Srbiji“, navodi Božović za Danas.

Prema njegovim rečima povratak projekta Rio Tinto na scenu deluje kao opipavanje pulsa javnosti. Javnost, kako kaže, nema razloga da veruje tako netransparentnom projektu kao što je rudnik u Jadru, za koji se lobira s toliko adresa, zbog koga postoji duboka uznemirenost ne samo u jadarskom kraju, kao i otvoreno protivljenje lokalnog stanovništva.

„Dalje insistiranje na ovom projektu bi vodilo ozbiljnoj društvenoj i političkoj krizi. Javnost ne može imati poverenje u tako dalekosežne postupke vlasti obavijene tolikom netransparentnošću. Suviše često su javni interesi bili potčinjeni interesima režima lične vlasti i interesima korporacija da bi se u ovom slučaju preko toga moglo preći“, zaključuje pisac Gojko Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari