ProGlasFoto: Screenshot/Gradjanske Inicijative

Prvu tribinu javnih ličnosti okupljenih oko inicijative ProGlas, koja se održala u ponedeljak, 13. novembra, u Zrenjaninu, obeležio je verbalni incident, kada su pripadnici SNS nasilno upali i vikom na učesnike na trenutak je i prekinuli.

ProGlas se okupio u skučenoj prostoriji u kojoj su, između ostalih, govorili i glumci Dragan Bjelogrlić, Svetlana Bojković, profesor Miodrag Jovanović, sudija Miodrag Majić…

Važno je napomenuti, a prema tvrdnjama organizatora, ta mala prostorija bila je jedina opcija za iznajmljivanje, jer su ostale javne ustanove u tom gradu odbile da izađu u susret organizatorima.

Veliki broj građanki i građana stoga je ostao napolju i pratio tribinu na video bimu.

U trenutku kada je Svetlana Bojković pomenula fabriku Linglong kao jednog od glavnih zagađivača životne sredine u Zrenjaninu u salu su „banuli“ naprednjaci i počeli da viču.

Nakon negodovanja prisutnih Zrenjanica i organizatora prestali su i napustili tribinu.

Naprednjaci pravili jeftini cirkus na tribini ProGlasa

Prema rečima Branislava Gute Grubačkog, osnivača Novog optimizma, organizacije koja je ugostila inicijatore i prve potpisnike ProGlasa u Zrenjaninu, incident koji se dogodio je i za njega iznenađenje.

– I pored onoga šta znam o ovom režimu, a posebno o pojednicima koji ga oličavaju, ipak sam bio iznenađen. Naime, poslati zamenika gradonačelnika, pa makar to bio i opskurni bivši radikal Saša Santovac, kao i bezličnu bivšu i verovatnu i buduću poslanicu Stanislavu Janošević, da prave jeftini cirkus na prvoj tribini ProGlasa, jasan je znak da se grebe po dnu SNS kace, i da je ovo početak njihovog sunovrata – kaže Grubački koji je sugrađanin sa ekipom naprednjaka koji su došli da ometaju tribinu.

Kako dodaje, količina neprijatnosti koji su pomenuti naprednjaci doživeli od nekoliko stotina svojih sugrađana bila je ogromna, a ono što su pokušali da urade – prvorazredni je skandal.

– Incident nije „mirisao“ na neki ozbiljan sukob, ali je, kako se nezvaničmo govori, iznuđen lično od prvog čoveka SNS, na žalost i grada, karatiste i doktora sporta Sima Salapure, koji je već i sam učestvovao nedavno u sličnom „performansu“ – opisuje sagovornik situaciju u Zrenjaninu.

branislav guta grubački foto Jovan Njegović Drndak
foto Jovan Njegović Drndak

Prema njegovim rečima, „prekidati tribinu nekakvom željom da se postavi „pitanje“ u sred govora Cece Bojković, ne obazirući se na tok događaja, je poznata radikalska mantra koju je iskusni radikal Santovac davno apsolvirao“.

– A, mlada poslanica usvojila… Te večeri doživeli su potpuni debakl, jer nijedan prisutan Zrenjaninac nije želeo da čuje šta je taj dvojac želeo da pita – ističe Branislav Guta Grubački.

Svi su, ali baš svi, poručili i njima dvoma, ali i celoj toj garnituri na vlasti, da je došlo vreme da oni odgovaraju, a ne da pitaju, opisuje sagovornik Danasa atmosferu na tribini.

Kampanja se tek zahuktava, dodaje, razne gadosti i bedastoće se tek očekuju, zabrinuti i ozbiljni ljudi sve češće govore da je ovo tek početak ludila, ali optimistični veruju i početak kraja ovog nedostojnog režima, tJ. njihove vlasti u svakom smislu.

Inače, ProGlas je do sada potpisalo 91.000 građanki i građana.

Podsetimo, u ProGlasu se između ostalog navodi da pokretači nemaju nameru da se bore za bilo kakve pozicije i funkcije, niti da se upuštaju u igre vlasti i moći.

U istom danu napad naprednjaka na ProGlas i na poljoprivrednike

Istovremeno, takođe, u Vojvodini, buktale su blokade poljoprivrednika, a nekoliko nasilnih naprednjaka pokušalo je fizički da spreči kretanje jednog od organizatora protesta.

Međutim, zadesila ih je slična sudbina naprednjaka iz Zrenjanina.

Doduše, drastičnija. Oko tri stotine meštana sela u kojem su naprednjaci blokirali izlaz iz kuće jednog poljoprivrednika odgovorilo je blokadom njihovog kretanja sve do u duboko u noć.

Poljoprivrednik Jovan Jovanov iz udruženja „Složni Pidikanci“ iz Bavaništa, čija kuća je bila blokirana izjavio je da su to učinili članovi mesnog odbora u Mesnoj zajednici i članovi SNS.

Tu su bili i predsednik Skupštine opštine Kovin Zoran Bradanji, pomoćnik predsednice opštine Dušan Maksimović i načelnik Hitne medicinske pomoći u Kovinu Srđan Nenek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari