Policija je juče u akciji presecanja finansijske podrške haškom opuženiku Ratku Mladiću pretresla četiri objekta u Beogradu, među kojima je i stan Mladićevog sina Darka, koji se nalazi u kući u Ulici Blagoja Parovića 117a na Košutnjaku.

Kako Danas saznaje, policija je u Mladićevom stanu posle osmočasovnog pretresa pronašla nekoliko disketa sa finansijskim izveštajima firme Impakt, a odnela je i nekoliko torbi punih dokumenata, fotografija, audio i video kaseta, trofejno oružje.

Osim Mladićevog stana na Košutnjaku, pretresen je i stan u Ulici Ratka Mitrovića 75ž, koji je u vlasništvu Darka Mladića, ali ga ovaj izdaje. Pretres je obavljen i u stanu u Ulici Petra Lekovića na Banovom Brdu, a pretres je izvršen i u objektima Telekoma Srbije u Obrenovcu, gde radi supruga Darka Mladića. Policija je juče pretresla ukupno pet objekata u Srbiji.

Pretres u porodičnoj kući Darka Mladića, u kojoj se nalazi i njegova firma Impakt, počeo je juče ujutru oko devet časova, a u kući su se nalazili i Darko Mladić, njegova supruga, majka i deca. Na poziv Darka Mladića da prisustvuju pretresu kao svedoci pozvani su poslanici Srpske radikalne stranke Dragan Todorović i Branimir Đokić, koji je inače i prvi komšija Mladićima na Banovom brdu. U toku pretresa, na poziv supruge, Darko Mladić je napustio stan i otišao u iznajmljeni stan u Ulici Ratka Mitrovića, da bi supruzi olakšao prisustvo policije.

Šef poslaničke grupe radikala u parlamentu Dragan Todorović je nakon završetka pretresa oko 17 sati rekao da do sada nije prisustvovao pretresu u kojem je svaka stvar prekontrolisana. On je dodao da je odneto sve što je prema mišljenju policije važno za istragu i da je ovakav pretres tortura prema poštenoj porodici „čoveka koga država ne treba da progoni kao zver, već da mu oda počasti zato što je branio srpsku nejač“.

Pretres je obavljen na osnovu naredbe istražnog sudije Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Milana Dilparića, a po zahtevu Tužilaštva za ratne zločine.

Ispred kuće su tokom celog dana bila dva policijska džipa sa zatamnjenim staklima i desetak pripadnika specijalne policije u crnim maskirnim uniformama, sa fantomkama na glavi. Tokom pretresa inspektori u civilu su u više navrata civilnim automobilima dolazili ispred kuće i ulazili u Mladićev stan. Brojnim novinarskim ekipama nije bio dozvoljen prilaz kući.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da policijska akcija na više lokacija u Beogradu za cilj ima potragu za tragovima i dokazima koji bi doveli do pronalaženja haškog optuženika Ratka Mladića. On je dodao da se u ovoj akciji ne traži Ratko Mladić, nego tragovi, dokazi, materijali, dokumenta, koji bi mogli da predstavljaju trag koji vodi do Ratka Mladića. Ljajić je naglasio da će takvih akcija i aktivnosti biti i narednih dana po celoj Srbiji i da one neće prestajati sve dok Mladić i Goran Hadžić ne budu uhapšeni.

Policija je 10. novembra ove godine pretresala prostorije firme „Vujić“ iz Valjeva pod sumnjom da su vlasnici te fabrike pružali finansijsku i logističku podršku Mladiću, ali i zbog poslovne saradnje sa firmom „Impakt“, čiji je vlasnik Mladićev sin Darko.

Darko Mladić priveden je i 30. oktobra prošle godine na informativni razgovor u Bezbednosno-informativnu agenciju i nakon više sati pušten je na slobodu.

Inače, ova akcija potrage dovodi se u vezu sa podnošenjem šestomesečnog izveštaja predsednika Haškog tribunala Patrika Robinsona i glavnog tužioca tog suda Serža Bramerca Savetu bezbednosti UN 12. decembra. Od njihovog izveštaja zavisi i eventualna odluka o primeni Prelaznog sporazuma i početka ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropske unije sa Srbijom.

 

DAČIĆ: Nema informacija o lokaciji Mladića i Hadžića

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je policija pretresala određene objekte u cilju potrage za haškim optuženikom Ratkom Mladićem, ali da ne postoje nikakve informacije koje bi mogle da potvrde da li se Mladić i Goran Hadžić nalaze ili ne nalaze u Srbiji. On je za agenciju Beta dodao da policija reaguje na osnovu informacija bezbednosnih službi i da je dosad uvek proveravala lokacije koje su označene od domaćih i stranih službi, ali da se pokazalo da ni u jednom slučaju ta informacija nije bila tačna. Kako je naveo ministar policije, Srbija u potpunosti sarađuje s Haškim tribunalom, „ne samo kada je reč o hapšenjima“, već se preduzima sve u dogovoru sa Tužilaštvom Tribunala. „U ovom trenutku, kada je u pitanju potraga za Mladićem i Goranom Hadžićem, ne postoje nikakve informacije koje bi mogle da potvrde da oni jesu ili da nisu u Srbiji“, zaključio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari