Propuštena je prilika da se jače ugrozi Vučićev režim 1Foto: Medija centar

“Onog trenutka kada su političke organizacije okupljene oko Stranke slobode i pravde potpisale sporazum o zajedničkom izlasku na izbore i kada su Dveri i Boško Obradović ostali po strani i prosto ispali iz igre, tog trenutka je izgubljena prilika da se jače ugrozi režim Aleksandra Vučića. Ja sam bio protiv toga, jer smatram da se na Vučićeve manipulacije može odgovoriti samo zajedničkim frontom organizacija od levice do desnice. Skretao sam i pažnju bojkot opoziciji da ako dođe do razdvajanja da će se razvodniti prioriteti- programski ideološki”, kaže Slobodan Samardžić, lider Državotvornog pokreta Srbije objašnjavajući za Danas razloge zbog kojih je njegova organizacija pristupula Patriotskom bloku koji predvode Dveri i Boško Obradović.

Na pitanje kako je ipak došlo do toga da Državotvorni pokret postane deo Patriorskog bloka, a ne neke druge kolone, Samardžić kaže da je na zahtev članstva prihvatio poziv Dveri i Boška Obradovića da se priključe Patriotskom bloku.

Mada, kako kaže i dalje smatra da je svojevremeno Savez za Srbiju, čiji je Džavotvorni pokret bio član, imao najviše šanse za “prosperitetnu borbu protiv Vučićevog režima.

Sagovornik Danasa ne isključuje, međutim, saradnju Patriorskog bloka i opozicione kolone okupljene oko SSP.

“Saradnja je neophodna i imam utisak da postoji raspoloženje obeju strana da se učestvuje u nekim zajedničkim akcijama. Pre svega mislim na proteste, odbranu opozicionog nastupanja na izborima, kontroli izbornog procesa na sam dan izbora, ali i kontroli izbornih uslova. Svi predstavnici nekadašnje bojkot opozicije u razgovoru sa evropskim parlamentarcima, imali su identične stavove baš po tim pitanjima. To što su evropski parlamentarci odigrali jednu sumnjivu ulogu i što su prosto ignorisali mogućnost da pripomognu Srbiji da postane demokratska država, druga je priča “, objašnjava Samardžić.

Sagovornik Danasa kaže da će Državotvorni pokret podržati kandidaturu Boška Obradovića za predsednika Srbije, ali da on načelno smatra da ni jedan predsednički kandidat, ukoliko nije reč o zajedničkom kandidatu opozicije, nema velike šanse da na predsedničkim izborima ugrozi Vučića.

“Nije tu reč samo o Bošku Obradoviću, već i o drugim mogućim predsedničkim kandidatima, iako sam Obradović dobrom kampanjom može da postigne zavidne rezultate. Ali zajednički opozicioni predsednički kandidat stvorio bi bar uslove za drugi kriug predsedničkih izbora, a Vučić bi tada bio poprilično uzdrman. Posebno bi se privukao veliki broj apstinenata koji nisu apolitični, samo nisu imali za koga da glasaju. Sada mislim da su šanse brojnih kandidata nikakve”, ocenjuje lider Državotvorog pokreta i dodaje da šanse za drugi krug predsedničkih izbora u ovom trenutku ne postoje.

Komentarišući predstojeći ustavni referendum, Samardžić kaže da je Zakon o referendumu donela jednoumna i nelegitimna skupština i da je rasprava o tako važnom zakonu trajala petnaest minuta. On kaže da je to sinhronizovano nasilje i da je sada pitanje čime bi se izazvao veći efekat, da li bojkotom januarskog ustavnog referenduma, ili izlaskom na glasačka mesta. “Mislim da je bolji efekat da se ne izađe na referendum”, zaključuje dr Slobodan Samardžić, u razgovoru za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari