Protest ispred Predsedništva, građani traže moratorijum na iskopavanje litijuma i bora 1

Više od hiljadu građana okupilo se ispred Predsedništva Srbije na poziv inicijative Kreni-Promeni kako bi poslalo poruku nadležnima da se na rudarenje litijuma i bora mora staviti zabrana za narednih 20 godina.

Protest koji je počeo oko 19.00 časova odvija se bez incidenata, a posle šetnje do Vlade Srbije građani su oko 20.00 časova počeli da se razilaze.

Kao što je ranije najavljeno, inicijativa Kreni-Promeni nastavlja sa protestima sve dok Vlada ili Skupština Srbije ne uvedu zabranu iskopavanja i istraživanja litijuma i bora.

Na protestu je prisutan veći broj policajaca u civilu, a deo puta između Terazija i Slavije je blokiran za saobraćaj.

Iako Vlada tvrdi da je Rio Tinto proteran iz Srbije, građani traže da se uvede zabrana na iskopavanje litijuma i bora na području čitave zemlje, kako ne bi neka druga firma nastavila sa ovom vrstom radova.

Kako je rečeno, okupljeni smatraju da uredba nije doneta na pravno valjani način bog čega strahuju da će posle izbora biti proglašena neustavnom, kako je već upozrio ranije i lider Narodne stranke Vuk Jeremić.

Urošević: Neće biti laka borba

Kristina Urošević iz Kreni-Promeni ispričala je kakav je njen život bio pre Rio-Tinta, i da ovo neće biti laka borba: „Utakmica i dalje nije gotova. Nije samo Jadar u opasnosti već i drugi krajevi Srbije, posebno Valjevo gde je već Evrolitijum krenuo da sprovodi istraživanja. Znam da smo umorni, ali pomozite nam da istrajemo sve dok se litijum i bor ne zabrane. Najbolji golovi se daju u 90-om minutu.“ 

Savo Manojlović, lider Kreni-Promeni, podsetio je da „Srbija nije na prodaju“, kako glasi i moto protesta. 

„Rio Tinto došao je kao kompanija sa lošom reputacijom, plativši stručnjake i fakultete. Ali neki stručnjaci su sa nama večeras ovde. Ovo nije zemlja gde će strani ambasadori i investitori dolaziti da pregovaraju sa poglavicom, nismo pleme, hoćemo da ovo postane zemlja ponosnih ljudi, slobodnih građana, zemlja u kojoj se poštuje zakon i Ustav Republike Srbije“, kazao je on.

Manojlović ne upozorio da niko nije izlazio na puteve i blokirao saobraćaj da bi umesto Rio Tinta došle druge kompanije: „Tražimo da se pre izbora donese član – zabranu istraživanja bora i litijuma. Ono što važi za Jadar, važiće za celu Srbiju. Ako to ne učine, Rio Tinto će se vratiti i tužbom uzeti novac građana Srbije.“

Protest ispred Predsedništva, građani traže moratorijum na iskopavanje litijuma i bora 2
K. Bondžulić

Moguća „opstrukcija izbora“

Manojlović je rekao da su ostale još samo dve nedelje: „Imamo dve opcije, ako se odluka ne donese do izbora – izbora neće biti, izvršićemo opstrukciju. Druga opcija je da se ova kampanja neće završiti dok se ne donese član 4 A zakona. Smatramo apsolutnom laži ovo što se radi, ne možemo da ‘kažemo teramo Rio Tinto’. Ne znamo ko će biti premijer ili predsednik, ali znamo da neće biti Rio Tinta“, rekao je Manojlović.

Kostić: Rio Tinto predložio loš model eksploatacije jadarita

Akademik Nenad Kostić naveo je u obraćanju okupljenima da jadaritu ima mnogo zemlje, pa je mali rude u tlu zapljan.

„Kompanija Rio Tinto predložila je štetan metod eksploatacije. Kopanje koje oni predlažu koristilo bi hiljade tona eksploziva i koncentrovane sumporne kiseline, dan za danom, godinu za godinom“, rekao je on.

Pisac i umetnik Luka Tripković kazao je da je ova vlast najbolja u ćutanju. 

„Vučić vrlo dobro zna da je spas u ćutanju, pa već 10 godina prećutkuje istinu i servira samo laži i obmane. Krajnje vreme je da kažemo NE, njihovom ćutanju i da progovore o Rio Tintu, o Oliveru Ivanoviću. Srbija nije na prodaju – sloboda ili ništa“, rekao je on.

Pre okončanja protesta ispred Vlade Srbije Manojlović je zahvalio pripadnicima policije koji obezbeđivali saobraćaj i „osećaj sigurnosti građana koji protestuju“.

„Tako bi trebalo i premijerka da radi svoj posao, jer je njena plata malo veća od plate policajaca“, kazao je on.

Saobraćaj je još blokiran, ali oko 20.00 časova građani su počeli polako da se razilaze, uz diskretni nadzor policije.

Protest ispred Predsedništva, građani traže moratorijum na iskopavanje litijuma i bora 3
K. Bondžulić

Premijerka: Nema vremena; Ministarka: Priču ostaviti za vreme posle izbora

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u razgovoru sa predstavnicima udruženja Ne damo Jadar kako nema dovoljno vremena da se izglasa moratorijum na iskopavanje litijuma i bora, pošto je do raspuštanja Skupštine ostalo dve nedelje.

Ranije danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je ponovila da je stavljena tačka i da nema razloga da neko u to sumnja. Prema njenim rečima, „priču bi trebalo ostaviti za posle izbora kada bi trebalo da se povede široka rasprava o toj temi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari