Poznato kada će Eko straža organizovati protest ispred RTS-a 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Pokret Eko straža organizovaće 31. avgusta protest ispred RTS-a, u Takovskoj ulici, izjavila je danas za N1 aktivistkinja ove organizacija Aleksandra Bulatovića, koja je najavila i registar tužilaca i sudija koji su, kako je rekla, zloupotrebili svoja prava u vršenju slućbene dužnosti.

„Eko straža priprema registar tužilaca i sudija koji su zloupotrebili svoja prava u vršenju službene dužnosti i to ćemo dostaviti Savetu Evrope, ekološkim i organizacijama za ljudska prava, sa zahtevom da se prema njima preduzmu sankcije dok oni ne budu procesuirani u okviru tranazicione pravde“, izjavila je Bulatović.

Četvoro aktivista Eko straže privedeno je u subotu gotovo sinhronizovano u Beogradu, Čačku i Šapcu, dok je aktivistkinja te organizacije Aleksandra Bulatović privedena na informativni razgovor u Upravu kriminalističke policije u Čačku.

“U telefonskom razgovoru mi je rečeno da je povod objava na Facebook profilu Eko straže od 15. avgusta, kojom ekološke organizacije pozivaju na blokade širom Srbije. Ispostavilo se da je taj razgovor bio u vezi sa prikupljanjem informacija koje se odnose na teška krivična dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti, na pripremanje tog dela, kao i na pozivanje na rušenje ustavnog uređenja”, rekla je Bulatović.

Ona je dodala da joj je policija postavljala pitanja u vezi sa tim kako Eko straža funkcioniše, kako ekološke organizacije deluju, kao sarađuju, kako se finansiraju…

“Naročito ih je interesovalo šta to znači blokada i kakvo je moje lično učešće u svemu tome”, rekla je Bulatović.

Odgovarajući na pitanje kako se osećala kada je shvatila da se možda tereti za rušenje ustavnog poretka, ona je rekla da zbog toga nije bila zabrinuta jer zna da za tako nešto nije kriva, ali da je imala osećanje „da je žrtva bezumne represije institucija“.

“Nisu mi date insinuacije takve vrste. Nisam imala nikakvu zabrintost u vezi sa tim…ali sam imala osećanje da sam žrtva bezumne represije institucija koje više ne štite interese građana koja su garantovana Ustavom, već interese jedne strane kompanije”, navela je Bulatović.

Dodala je da ona za sada nije osumnjičena ni za šta, ali da se protiv ostalih privedenih aktivista vode postupci po nalogu Višeg tužilaštva u Beogradu i ocenila da je privođenje aktivista Eko straže “flagrantno rušenje tužilačkih i sudskih ovlašćenja”.

“U tom smislu važno je da javnost zna da mi pravimo registar postupajućih tužilaca i sudija koji su zloupotrebili svoja prava u vršenju službene dužnosti i da planiramo da to dostavimo Savetu Evrope, međunarodnim ekološkim organizacijama, kao i organizacijma za zaštitu ljudskih prava, sa zahtevom da se prema tim licima preduzmu sankcije dok oni ne budu procesuirani u okviru tranazicione pravde“, rekla je Bulatović.

Najavila je da će Eko straža organizovati protest 31. avgusta spred zgrade RTS-a.

“Mi ćemo imati protest 31. avgusta u 19 h ispred zgrade RTS-a. Ovaj protest pripremamo mi, aktivisti, ali i naše porodice. Govorićemo o tome šta mi radimo, kako se borimo za očuvanje životne sredine i kakvi smo mi to ljudi, kako živimo, pošto je o to ono što je policiju zanimalo”.

Dodala da je da je to kako žive aktivisti Eko straže takođe bio aspekt koji je policiju zanimao.

“Kao da ne mogu da pribave nalog, pa da utvrde naše svakodnevne aktivnosti. Forenzičko računovodstvo postoji i u Srbiji, dakle, možemo imati objektivnu informaciju o tome ko koga i kako finansira. Stvarno je deplasirano da se o ekološkim aktivistima govori na negativan, osuđujući način”, navela je Bulatović.

Objasnila je da se aktivisti okupljaju ispred RTS-a zbog, kako je navela “neadevatnog izveštavanja” te kuće o tome šta se dešava u eko aktivizmu i sa eko aktivistima.

“Jedan od naših zahteva biće da nam se omogući da u programu uživo govorimo o tome. Mi insistiramo i da se postupajući tužioci i sudije hitno izvine aktivistima koji su uznemiravani postupanjem bezbednosnih institucija”, naglasila je Bulatović i dodala da se u ekologiji prepliću “sva pitanja ljudskih prava”.

“Protest 31. avgusta će biti pre svega usmeren da odbranu ljudskih prava, da bismo uopšte mogli da razgovarmo o bilo kojim ekološkim pitanjima”, kazala je Bulatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari