Protesti su "podmetačina", na ponovljene izbore nećemo izaći: Opozicija u Nišu nastavlja borbu za izbornu volju građana "svim pravnim sredstvima" 1Foto: Biljana Ljubisavljević

Opozicija u Nišu je nesumnjivo pobedila i to ćemo dokazati koristeći sva pravna sredstva, a na eventualne ponovljene gradske izbore nećemo pristati, rečeno je na konferenciji za novinare predstavnika grupe građana „Dr Dragan Milić“, koalicija „Biramo Niš“ i „Ujedinjeni- Nada za Niš“ i pokreta Kreni- promeni.

Dr Milić je „zamolio“ sve opozicione birače da im i dalje veruju da će se se izboriti za njihove glasove.

„Nećemo podleći pritiscima i podmetačinama da treba da demonstriramo, pa da nam onda pošalju svoje ljude sa kapuljačama, bacaju kamenje i raskrve niške glave. Taj film neće gledati u Nišu“, rekao je on.

On je najave eventualnih novih gradskih izbora u Nišu nazvao „kukavičjim jajetom“, jer su ove četiri opozicione liste nesumnjivo pobedile, sa 3332 glasa više nego koalicija oko Srpske Napredne stranke i Ruska stranka zajedno.

„Mi te nove oktorisane izbore nećemo prihvatiti i nikom od nas na njih neće izaći. Izbori su završeni voljom građana Niša koji reki da SNS nema većinu, što znači da nije na vlasti. Besmisleno je da 27 puta organizujete izbore, sve dok ne pobedire. Nećemo da se igramo klikera sa vama, budite ozbiljni i nemojte na Nišu da polomite zibe i da zbog Niša izgubite vlast u celoj Srbiji. Pokažite odgovornost, da ste vitezovi, i priznajte ono što cela Srbija zna- da ste izgubili Niš“, poručio je dr Milić SNS vlastima.

Đorđe Stanković, nosilac liste „Biramo Niš“, kazao je da je opozicija u Nišu „pobedila i Vućića, SNS, pritiske i bojkot“.

Protesti su "podmetačina", na ponovljene izbore nećemo izaći: Opozicija u Nišu nastavlja borbu za izbornu volju građana "svim pravnim sredstvima" 2
Foto: Media i reform centar

On je za ovu postizbornu krizu i kršenje zakona optužio predsednicu GIK Danijelu Milićević.

Kazao je da je pravni tim „Biramo Niš“ utvrdio „grube zloupotrebe ili krađu biračke volje“, zbog kojih upravo priprema prigovore.

Jedna od najvećih je kandidatura Ruske stranke, uprkos tome što nije ispunjavala uslove da se kandiduje, a pritom je „falsifikovala potpise“ za svoju listu, zbog čega je „Biramo Niš“ još 23. maja podneo krivičnu prijavu.

Prema njegovim rečima, do tog trenutka su nepravilnosti utvrđene na 52 biračka mesta, a među njima su jedna od značajnijih razlika između originalnih i zvanično objavljenih zapisnika, iz kojih se vidi da su bukvalno „ispravljani“ brojevi u korist Ruske stranke.

Takođe, na mnogim biračkim mestima postoje razlike između broja birača upisanih u zapisnike i broja evidentiranih biraća u biračkom spisku, a masovne su zloupotrebe i prilikom glasanja van biračkog mesta.

Stanković je ponovio da opozicija priznaje štatistički izveštaj koji je pročitan članovima GIK 3. juna u 5 sati, po kojem opozicija ima 31 odbornika, SNS 29, a Ruska stranka jednog. On je urađen na osnovu 97 odsto izbornog materijala i preostalih tri odsto „nije moglo da promeni rezultat“, kazao je.

Podsetio je da je tada sednica prekinuta, a oko podneva GIK saopštila da opozicija i SNS imaju po 30 mandata, a Ruska stranka jednog, što naprednjacima omogućava da formiraju vlast.

Slađana Miletić, predstavnica koalicije „Ujedinjeni: Nada za Niš“ i funkcionerka Nove DSS kazala je da je toj koaliciji „nestalo 600 glasova“, a kako oni „poštuju svaki glas“, obećala da će „naći gde su oni nestali“.

„Mi smo pobedili i to nam niko ne može oduzeti“, kazala je.

Dejan Anđelković, iz Kreni- promeni, ocenio je da su ovo „poslednji trzaji bivše vlasti“.

On je rekao da će se za za izbornu volju građana Niša „boriti na civilizovan i dostojanstven način“.

„Imamo dogovor da protesta i većih okupljanja neće biti dok ne iscrpimo sva pravna sredstva“, ponovio je zajednički stav.

 

Postignut dogovor oko formiranja vlasti u opštini Medijana

Dr Milić je kazao da su se sinoć u roku od 3 minuta i 32 sekunde dogovorili oko formiranja vlasti u najvećoj gradskoj opštini, Medijani, gde je opozicija osvojila 15 mandata, a SNS 12.

Lako su se dogovorili da će ukinuti deset do 15 nepotrebnih funkcija, zbog čega će se već u startu uštedeti 15 milina dinara, koji se mogu upotrebiti za besplatne udžbenike za đake.

U opštini će ostati da rade svi profesionalci koji su dobro obavljali svoj posao, a oni koji su bili politkom predstavnici svoje stranke „otići će da rade nešto drugo“.

„Uvodimo sistemske a ne kozmetičke promene“, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari