Protest protiv iskopavanja litijuma i izgradnje rafinerije u Smederevu: "Pošto čvarci, pošto Srbija", "No pasaran, Rio Tinto marš iz Srbije" 1Foto: Vojin Radovanović

U Smederevu se večeras održava protest protiv iskopavanja litijuma i izgradnje rafinerije u ovom gradu. Protest organizuje ekološki pokret Tvrđava.

Aktivista Ivan Milosavljević Buki rekao je na početku protesta da su u Srbiji „bukvalno prepisani zakoni Republike Kongo“ i poručio da je ovde planirana sudbina Konga.

Podsetio je da je vlast građane na referendumu pitala da li žele referendum, te da sada ne želi da ispoštuje njihovu volju da se rafinerija ne izgradi.

Pozvao je okupljene na aplauz za SEOS i podsetio da je zahtev zabrana eksploatacije i istraživanja litijuma u Srbiji, napomenuvši da nisu samo protiv Rio Tinta.

Protest protiv iskopavanja litijuma i izgradnje rafinerije u Smederevu: "Pošto čvarci, pošto Srbija", "No pasaran, Rio Tinto marš iz Srbije" 2
Foto: Vojin Radovanović
Protest protiv iskopavanja litijuma i izgradnje rafinerije u Smederevu: "Pošto čvarci, pošto Srbija", "No pasaran, Rio Tinto marš iz Srbije" 3
Foto: Vojin Radovanović

Milosavljević je rekao da je Vučić sebe napokon nazvao pravim imenom – đavoljim advokatom, rekavši da onaj ko od Srbije želi sa napravi rudarsku koloniju upravo jeste to.

Na pomen imena predsednika Srbije građani su burno reagovali, javlja reporter Danasa.

Aktivista je rekao da režim ima vreme da do ponedeljka ispuni zahteve, najavivši blokade ako do toga ne dođe.

Režim može da bira, ili će da odu kompanije ili će da odu oni sa njima, vidimo se na blukadama, poručio je Ivan Milosavljević Buki.

Pozvao je građane da ne dozvole ih ne dele na leve i desne.

Pisac Gojko Božović, koji je i jedan od inicjatora ProGlasa, naveo je da je zabrana geoloških istraživanja u najdubljem interesu građana Srbije.

Talas demonstracija se pretvara u veliki narodni pokret, rekao je on, dodavši da su u Srbiji svi ostvarili interese sem građana Srbije, koji sada treba da, napomenuo je, artikulišu svoje interese.

Ovi protesti su pokazali da Srbija vri od nezadovoljstva i da su građani prepoznali da niko sa vlasti ne brine za njihove interese, naveo je.

Bpžović je poručio da je „ovo trenutak kada će se srpsko društvo obnoviti ili potonuti, neće biti nerešenih rezulata“.

Podsetimo, protest je pratio i pokušaj podmetanja lažnih plakata na kojima je pisalo da će govornici biti Dragan Đilas i Dragan Šomraz, a organizatori su za to optužili režim.

Protest protiv iskopavanja litijuma i izgradnje rafinerije u Smederevu: "Pošto čvarci, pošto Srbija", "No pasaran, Rio Tinto marš iz Srbije" 4
Foto: Vojin Radovanović

Bivši košarlaš Vladimir Štimac naveo da građani moraju svi zajedno da odbrane Srbiju od velike ekološke katastrofe.

– Već su nam zagadili vazduh, sada hoće da nam zagade vode, preki Drine, Save, Dunava, poručio je.

Štimac je poručio strankama za koje je rekao da žele da se okoriste o proteste, da im to.neće proći. Poručio je da su „obe strane te medalje prljave“, da ima kvalitetnih ljudi, koji ne mogu se iskažu od onih korumpiranih, „izdajnika“.

Građane je pozvao u Beograd, 10. avgusta.

Protest protiv iskopavanja litijuma i izgradnje rafinerije u Smederevu: "Pošto čvarci, pošto Srbija", "No pasaran, Rio Tinto marš iz Srbije" 5
Foto: Vojin Radovanović

Aktivista Nikola Kolja Krstić poručio je Smederevcima da ih nikad nije video u većem broju.

Ovo nije politički skup, ovo je građanski skup, ovde nema stranaka, svi smo zajedno ovde, poručio je.

Ukazao je na visoku stopu obolelih od raka u ovom gradu, te da od 3000 okupljenih na Trgu neko je već sigurno bolestan.

Broj maligni obolelih je cena „čeličnog prijateljstva sa Si Đin Pingom“, poručio je Krstić.

Ako iko pod ovim okolnostima bude spreman da stavi ijedan ašov da izgradi rafineriju, naveo je, nek bude sprenan da ostane i bez ašova i bez vlasti.

Na svaki pomen Vučića građani su burno reagovali, a Krstić je govor završio porukom da Rio Tinto neće kopati.

Na kartonima koje građani na protestu nose ispisano je „Pošto čvarci, pošto Srbija“, „No pasaran, Rio Tinto marš iz Srbije“, vijore se zastave Srbije, pištaljke su oko vrata. Sve to su rekviziti Smederevaca.

Protest protiv iskopavanja litijuma i izgradnje rafinerije u Smederevu: "Pošto čvarci, pošto Srbija", "No pasaran, Rio Tinto marš iz Srbije" 6
Foto: Vojin Radovanović

Voditeljka protesta upitala je građane da li žele da postanemo prva država u kojoj se litijum rudari u naseljenom mestu, na šta su okupljeni uzviknuli da ne žele. Ukazala je na već, kako je rekla, poznate slučajeve zagađenja od rudarenja.

Navela je da preti, između ostalog, i egzistencijalni rizik od otvaranja rudnika litijuma.

Nakon što su govornici završili obraćanje, građani su krenuli u protestnu šetnju.

Na samom kraju Nikola Kolja Krstić pozivao je na okupljanje u Beograd 10. avgusta, čime je protest i završen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari