Protest "Novi Sad protiv nasilja": Da li da deci kupujemo pancire i šlemove ili nove knjige za školsku godinu 1Foto: A. L. /Danas

Jedanaesti protest „Novi Sad protiv nasilja“ počeo je večeras okupljanjem kod spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju od 19 časova, nakon čega se kolona građana zaputila Zmaj Jovinom ulicom, preko Trga slobode do Bulevara Mihajla Pupuna i Školske uprave Novi Sad. Organizatori protesta ovaj put apelovali su na loše stanje u kome se nalazi obrazovni sistem, škole i druge vaspitne i obrazovne institucije dve nedelje pred početak nove školske godine.

Organizatori protesta javno pitaju novopostavljeno ministarku prosvete Slavicu Đukić Dejanović zašto mesecima nema informacija o konkretnim i sveobuhvatnim, trajnim rešenjima za bezbednost učenika i zaposlenih, o prevenciji nasilja, te gde su planovi i odgovarajuća stručna uputstva Ministarstva za školske kolektive.

Marija Vasić prosvetna radnica, rekla je da svi znamo dobro šta se desilo u Srbiji 3. maja i da svi znamo šta se desilo sledećeg dana, nažalost kako je kazala, masovna ubistva imaju tendenciju da se ponavljaju u vrlo kratkom periodu.

„Međutim, dolazili smo u školu svaki sledeći dan, mesec dana, pod potpunim strahom i zebnjom šta bi se moglo desiti u sledećim danima i onda smo iz medija čuli da treba da zaključimo ocene u sledeća tri radna dana. Poslednji dopis koji smo dobili od Ministarstva prosvete bio je 2. jula gde su nam se obratili sa instrukcijama kako da zaključimo na brzinu ocene dve nedelje pre kraja škole. Od onda nikakvo obaveštenje, nikakva informacija, nikakve instrukcije nisu stigle do prosvetara“, rekla je Vasić.

Protest "Novi Sad protiv nasilja": Da li da deci kupujemo pancire i šlemove ili nove knjige za školsku godinu 2
Foto: A. L./ Danas

Dodala je, da se dve nedelje od početka nastave o školama ne zna ništa, sem tri potpuno nebitne stvari. Kako je istakla, znamo ko nam je nova ministarka koja čim je primila službu je otišla na godišnji odmor do kraja avgusta, znamo da se povećava broj časova fizičkog i da nastava počinje himnom ili u protivnom će škola platiti kaznu od 100.000 dinara.

Kako nastavlja, daleko više znamo o detaljima novog fudbalskog stadiona, dok šta je sa merama za bezbednost đaka i nastavnika, šta je sa stručnim timovima psihologa koji treba da rade na retraumatizaciji dece i kako ćemo pustiti decu u razrušene škole od posledica oluja, ne znamo ništa.

Zato je pitala da li da deci kupujemo pancire i šlemove ili nove knjige. Podsetila je da je ovo stoti dan od početka protesta i da od njih neće odustati.

Protest "Novi Sad protiv nasilja": Da li da deci kupujemo pancire i šlemove ili nove knjige za školsku godinu 3
Foto: A. L./ Danas

Kolona građana se zaustavila kod Gradske kuće gde su gradonačelniku Milanu Đuriću ostavili poruke o stanju škola u Novom Sadu i okolini.

Ispred Školske uprave, okupljenima se obratio bivši maturant srednje škole Vukašin Đinović koji je opisao kako je stihijski zavšena nastavna godina, nakon čega je protest završen.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari