Zašto se danas u Beogradu održava veliki skup "Rudnika neće biti"? 1foto: Antonio Ahel/ATAImages

U Beogradu, na Terazijama, zakazan je protest protiv iskopavanja litijuma, “Rudnika neće biti“, za subotu, 10. avgusta 2024. od 19 časova, a ovo okupljanje javnost u Srbiji očekuje sa ogromnom pažnjom.

Skup organizuju udruženja građana prepoznata kao borci protiv zagađenja, poput SEOS-a, Ekostraže, Ne damo Jadar… Oni su i organizatori serije protesta u četrdesetak gradova u Srbiji čija kruna, a i prekretnica, treba da bude subotnji skup u Beogradu.

Kao i na okupljanjima širom Srbije, organizatori su na protest u Beogradu, pozvali sve građane Srbije koji su protiv iskopavanja litijuma, bez obzira na političko i ideološko opredeljenje.

Bez stranačkih obeležja

„Ovo je protest za dobrobit svih građana. Političari i stranački aktivisti su dobrodošli, ali bez stranačkih obeležja. Mole se učesnici protesta da dođu sa transparentima, ekološkim porukama i isključivo sa zastavama Srbije, dakle bez zastava drugih zemalja i poruka koje deheterogenizuju masu. Vreme je da naučimo da pošaljemo poruku da narod Srbije stoji ujedinjen i svako nosi svoj deo odgovornosti“, saopštili su organizatori.

Napomenuli su i da se ekološke organizacije koje organizuju proteste odriču isticanja sopstvenih obeležja i logotipova kako ne bi došlo do tumačenja protesta kao samopromocije.

Moto okupljanja je „Rudnika neće biti, kopati nećete. Rio Tinto m’rš iz Srbije!“

Kao govornici najavljeni su Ljiljana Bralović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), glumica Svetlana Ceca Bojković, kao i Dragana Đorđević, naučna saradnica Instituta za hemiju.

Voditelj će biti glumica Jelena Stupljanin, a na binu će se poslednji popeti Zlatko Kokanović, aktivista udruženja „Ne damo Jadar“, koji će demonstrante u 20 sati obavestiti i šta dalje.

Nebojša Petković iz istog udruženja rekao je medijima da će nakon protesta u Beogradu krenuti u blokade, ali nije otkrio koje tačke će biti blokirane.

Glavni zahtev protesta je da se zakonom ustanovi trajna zabrana kopanja litijuma i bora na teritoriji Srbije.

Rok od 40 dana

Kako organizatori ističu 10. avgusta ističe rok od 40 dana jer su zahtev Vladi Srbije da spreči gaženje sopstvene odluke da obustavi Projekat Jadar, odnosno otvaranje rudnika litijuma multinacionalne kompanije Rio Tinto kod Loznice, u dolini reke Jadar, predali 1. jula na pisarnici u Nemanjinoj.

U međuvremenu, počev od okupljanja u Loznici, održan je niz posećenih skupova u više od 40 gradova u Srbiji, a ključnim za porast masovnosti se smatra protest u Valjevu od 23. jula.

Okupljeni na centralnim gradskim trgovima, građani su nosili parole i uzvikivali poruke protiv projekta kojim se u dolini Jadra na zapadu Srbije predviđa otvaranje podzemnog rudnika litijuma.

Zašto se danas u Beogradu održava veliki skup "Rudnika neće biti"? 2
foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Čula se himna „Bože pravde“, a govornici su bili i sa desnice i sa levice, proteste su podržala i leve i desne stranke, građansko liberano udruženje javnih ličnosti Proglas, kao i desni intelektualci iz Pokreta za odbranu KiM.

Javno su proteste podržale i poznate ličnosti poput glumaca Jelisavete Seke Sablić i Nenada Jezdića, akademika i dramskog pisca Dušana Kovačevića, režisera Gorana Markovića, košarkaša Vladimira Štimca, univerzitetskih profesora Mila Lompara, Ratka Ristića, Branimira Jovančićevića, Duška Kuzovića, Lazara Krička, košarkaškog trenera Duška Vujoševića, pisca Gojka Božovića, sociologa Jove Bakića…

Reakcija vlasti

Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nizu javnih obraćanja, između ostalog, isključio je mogućnost lokalnog referenduma o rudniku u Loznici, ali je govorio o tome da je spreman da pomogne u pokretanju referenduma o sopstvenom razrešenju.

Vučić je optužio opoziciju i strane službe da stoje iza pokušaja nasilne smene vlasti u Srbiji i da tu nije reč o litijumu.

Mediji bliski Vučiću objavili su da je u toku i akcija rušenja Vučića „kodnog imena Pad zida“, u kojoj navodno učestvuje i SPS Ivice Dačića, Vučićevog koalicionog partnera.

Ubrzo je nezvanično potvrđeno da je sa funkcije v.d.direktora JP Srbijašume smenjen Igor Braunović, blizak Dačiću i umesto njega imenovan naprednjak Krsto Janjušević.

Društvenim mrežama kružio je snimak Braunovića u kome priča protiv kopanja litijuma i litijum upređuje sa litijama u Crnoj Gori (kojima je razvlašćen predsednik CG Milo Đukanović).

Dačić, koji je i ministar policije, u četvrtak kasno popodne se uveče oglasio saopštenjem i podržao Vučića, kao što su to morali da učine i svi važniji funkcioneri u SNS.

U petak je glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović izjavio da nasilje na ulicama glavnog grada neće biti tolerisano i pozvao učesnike protesta najavljenog za 10. avgust 2024. godine u Beogradu da svoje pravo na mirno okupljanje iskoriste u skladu sa Ustavom i zakonima.

Vlada Srbije otvorila je kol centar u kome građanima lično Dubravka Đedović, ministarka energetike, odgovara na pitanja u vezi litijuma, a imenovan je i tim lekara koji treba da se izjasne o zdravstvenih rizicima.

Podsetimo, odlukom Ustavnog suda 11. jula vraćen je na pravnu snagu projekat Jadar, privremeno obustavljen uredbom Vlade početkom 2022. nakon velikih protesta protiv litijuma.

Ispred Ustavnog suda tada održan protest bio je malo posećen. Ubrzo, 19. jula, u prisustvu nemačkog kancelara Olafa Šolca, u Beogradu je potpisan između Srbije i EU Memorandum o kritičnim sirovinama i lancima snabdevanja, koji je protumačen kao predugovor za rad rudnika i fabrike litijumskih baterija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari