Protest "Složno za spas Srbije" najavljen je za 19. mart, dan nakon nastavka dijaloga u Ohridu 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Nakon što su parlamentarne stranke Dveri-Patriotski blok, Koalicija NADA i Zavetnici najavili da će 17. marta održati veliko nacionalno okupljanje pod nazivom „Srbija pamti, brani, ne da“ protiv evropskog plana za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, stiže najava za još jedan protest. Ovaj protest pod nazivom“Složno za spas Srbije“ najavljen je za 19. mart u 12 sati, isred Predsedništva Srbije.

Kao organizatori protesta koji bi trebalo da se održi dan nakon nastavka dijaloga o Kosovu u Ohridu, spominju se Nemanja Šarović, diplomirani pravnik i Miroslav Parović, doktor tehničkih nauka.

U saopštenju orgainizatora protesta navodi se da je režim suspendovao sve institucije Republike Srbije i stavio ih u funkciju ličnog interesa male grupe ljudi koju svoju slobodu i privilegije štite prodavanjem nacionalnog interesa. Od predaje Kosova, preko prodaje rudnih i drugih prirodnih resursa, pa do pripreme novog talasa pljačkaške privatizacije preostalih preduzeća u državnom vlasništvu.

„Ulica je ostala jedina preostala slobodna institucija u zemlji i zbog toga pozivamo građane da zajedno primenimo princip direktne demokratije i odlučivanja. Sazivamo narodni zbor sa dnevnim redom- Da li pristajete da Vučić odlučuje u ime svih nas i dogovor za spas Srbije“, stoji u saopštenju.

Organizatori protesta napominju da za njih pitanje Kosova i ustavnog poretka zemlje nisu i ne smeju biti predizborna kampanja i uskostranačka stvar. Kosovo je civilizacijsko pitanje i o tome se moraju pitati svi Srbi, a ne samo građani Srbije sa pravom glasa.

„Mi smo svesni da se država može vratiti u normalne okvire samo po modelu kako je to 2020. godine urađeno u Crnoj Gori. Tada smo svi zajedno, bez obzira na državljanstvo ili pravo glasa, a često i bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost branili i odbranili civilizacijski koncept da se svetinje ne smeju skrnaviti. Zato kao odgovorni ljudi, povlačimo prvi potez u organizovanju širokog narodnog fronta u kojem će svako dobronameran imati svoje mesto“, zaključuje se u saopštenju i dodaje da će u organizaciju skupa biti uključeni i drugi ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari