U toku saslušanje srpskih mladića u Severnoj Mitrovici, građani protestuju ispred policijske stanice (VIDEO, FOTO) 1foto: Printscreen/YouTube/KoSSev

Veliki broj građana okupio se danas ispred policijske stanice u Severnoj Mitrovici kako bi izrazili protest zbog jučerašnjeg hapšenja četvorice srpskih mladića kojima je određen pritvor od 48 sati. Mladići su oko 14 časova dovedeni u zgradu Suda u Severnoj Mitrovici, gde će biti saslušani.

Učesnici protesta ispred stanice policije u severnom delu Mitrovice, koji je ušao u peti sat, dok se čeka odluka sudije o uhapšenim mladićima, seli su na asfalt na ulici između Suda i policijske stanice.

Sa njima je lider Srpskog opstanka Aleksandar Arsenijević, kao i civilni aktivisti, prenosi KoSSev.

Trojica mladića su upravo dovedeni u zgradu Suda u severnom delu Mitrovice. Tu će biti saslušani pred sudiju, koji će odlučiti o daljim postupcima protiv njih. Prethodno su u zgradu Suda stigli i njihovi advokati.

Sud se nalazi prekoputa policijske stanice. Građani su u velikom broju i dalje tu. Dovođenje mladića ispratili su ovacijama, ali ponovo i uzvicima „Pustite nam decu!“. Tu su i roditelji mladića. Čeka se odluka sudije, prenosi KoSSev.

U toku saslušanje srpskih mladića u Severnoj Mitrovici, građani protestuju ispred policijske stanice (VIDEO, FOTO) 2
foto: KoSSev

Nakon prvobitne informacije da će privedeni mladići biti saslušani u Južnoj Mitrovici, zbog protesta koji se dešava, stigla je nova – da će ipak biti saslušani na severu.

To je građanima okupljenim ispred policijske stanice na severu rekao lider Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević.

Mladićima u 13 časova ističe mera policijskog zadržavanja, a odluka o produžetku pritvora biće doenta u 14 časova, preneli su mediji.

„Preporuka policije je da zbog okupljanja građana mladići koji su uhapšeni u severnom delu Mitrovice budu saslušani na jugu, umesto na severu, oko 14h, posle čega se očekuje odluka o meri pritvora“, kazao za medije zamenik direktora Kosovske policije za region sever Veton Eljšani, prenosi Alternativnaweb

Situacija je mirna, ali napeta. Okupljeni uzvikuju: „Pustite nam decu“, „Vi ste teroristi“, „Kukavice“, a mnogi izražavaju protest duvanjem u pištaljke.

Među okupljenim građanima nalaze se roditelji uhapšenih mladića, koji su danas ponovo razgovarali sa policajcima od kojih su tražili da vide svoju decu i da im kažu u kakvom su stanju, i kada ce biti oslobođeni.

Prema rečima roditelja, policajci su im rekli da o tome sada odlučuje tužilac, a roditelji su posebno uznemireni jer policajci sada tvrde da su dva policajca povređena, u navodnom napadu na njih.

Kako je rekao jedan od roditelja „od rasprave sa policijom, preko pocepane košulje, pa do povređenog policajca sada i dalje raste broj povređenih policajaca iako je prošlo više od 36 sati od incidenta“.

Na zahtev policije da se okupljeni sklone sa ulice kako bi nesmetano mogli da dovedu uhapšene i izvedu ih pred sudiju, građani su se povukli sa strane oslobodivši prolaz, ali su rekli da će ostati u blizini i pratiti situaciju ponovivši da se traži oslobađanje uhapšenih.

Među okupljenima su i Aleksandar Arsenijević i Ivan Orlović iz Srpske demokratije, koje je juče Kosovska policija privela zbog duvanja u pištaljku tokom posete Aljbina Kurtija Severnoj Mitrovici.

Prisutni su i predsednik Srpske liste Zlatan Elek, predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac.

Četvorica mladića uhapšena su oko ponoći u noći između 9. i 10. septembra kada su i pretučeni od strane Kosovske policije. Roditelji privedenih mladića rekli su za Kosovo onlajn da su im „deca mučki maltretirana prilikom privođenja, navodeći da su ih vukli po podu dok su njihove vapaje za pomoć ućutkivali kolenima“.

Mladićima je određen pritvor od 48 sati i odvedeni su u policijsku stanicu u Južnu Mitrovicu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari