Završen sedmi protest Srbija protiv nasilja u Kragujevcu 1Foto: Z. Mišić

Uz taktove Bela ċao, pesme Kerbera i EKV u 19 časova počeo je sedmi protest Srbija protiv nasilja u Kragujevcu, na Đačkom trgu ispred Prve gimnazije. Završio se malo pre 21 čas.

Uz povike Vučiċu odlazi i zvuke himne protesta Vostani Serbije, Kragujevčani su, nakon obraćanja, blokirali raskrsnicu kod Zastavinog solitera odakle vode putni pravci ka auto-putu i Beogradu i Nišu a u drugom smeru ka Kraljevu i Čačku.

Tokom blokade došlo je do sitnijeg incidenta, kada je čovek probao kolima da prođe kroz blokadu ali su ga redari i građani odvratili.

– Otkud znam šta se dešava, pravdao se on u „povlačenju“.

Pre toga okupljenima na Đačkom trgu obratio se profesor i pisac Dejan Atanackoviċ, dobitnik NIN-ove nagrade za roman Luzitanija i Branko Ivkoviċ, advokat policajke Katarine Petroviċ iz Valjeva.

„Došao sam ovde da pošaljem poruku zajedništva i ohrabrim građane jer ċemo uskoro promeniti ovo društvo“, poručio je Dejan Atanackoviċ.

Po njemu suština zla i nasilja režima se sagledava jasnije u manjim mestima nego u Beogradu.

„Potrebno je izaċi iz glavnog grada da bi se sagledali svi pritisci lokalnih moċnika“, rekao je on.

Završen sedmi protest Srbija protiv nasilja u Kragujevcu 2
Foto: Z. Mišić

Pozvao je da se ne zaboravi ni jedno ime funkcionera, direktora, lokalnog političara koji je zloupotrebio svoj položaj, vršio pritisak na građane, bio umešan u afere seksualnog nasilja…

„Dosta nam je vlasti patoloških ubica i naručilaca ubistava. Zlo nam se vratilo jer mu nismo iščupali koren.. i tu grešku nikada ne smemo više da ponovimo, zaključio je Atanackoviċ u Kragujevcu, pozvavš piliciju pre svega da radi svoj posao i podrži svoje hrabre kolege.

On je poručio da niko nije iznad zakona i da je „naša obaveza da sve to pamtimo, ne da bi se svetili veċ da bi se bavili ozdravljenjem našeg društva.

„Nema više razgovora sa režimom. Hoċemo izbore, ali tek kada se ispune svi naši uslovi. Vidimo se na blokadama, završio je Atanackoviċ.

Branko Ivkoviċ se Kragujevčanima obratio ne kao advokat nego kao Valjevac, iz grada koji rađa heroje poput Aleksandra Obradoviċa i majora policije Katarine Petroviċ.

– To je žena koja nam je vratila veru u ljude ali i ljudsku solidarnost. Udariċe ovo zlo opet ali nikada više ni jedan građanin neċe biti sam u usamljen. Nema nazad, od sada uzvraċamo, zaključio je on podsetivši da je mnogo puta pre plamen slobode krenuo sa Kolubare.

Protest je otvorila Staša Pavloviċ, moderator protesta u Kragujevcu.

– Saznali smo da sa 15.000 naloga vređaju, ismevaju i zastrašuju građane i da su za to plaċeni milionima evra. Ĉega se pametan stidi, time se lud ponosi. Još su štampali i majice. Možeš da budeš bot ali ne i ministar bot, pogotovo kad narod na ulicama veċ više od dva meseca zahteva tvoju smenu, zaključila je ona.

Sa rečima policajke Katarine Petroviċ – sve se pere sem obraza Kragujevčani su krenuli u protestnu šetnju.

Kao što je počela zvucima Vostani Serbije završena je jednočasovna blokada saobraċaja kod Zastavinog solitera i sedmi protest Srbija protiv nasilja u Kragujevcu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari