Protest „Užice protiv nasilja“ u četvrtak: Vlast deli građane i organizuje kontramitinge pod prisilom 1

Skup „Užice protv nasilja“ održaće se u četvrtak, 25. maja, ispred Skupštne grada, od 19 časova.

Na okupljanje je pozvao Organizacioni odbor tog skupa koga, kako je Danasu rečeno, čine predstavnici užičkih odbora Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke i Zeleno-levog fronta.

U pozivu se navodi da se protest organizuje „zbog eskalacije nasilja u društvu i odbijanja vlasti da izađe u susret opravdanim zahtevima građana Srbije“.

„Umesto da radi na smirivanju situacije“, navodi se u pozivu, „vlast je i ovog puta pokazala da nema sluha, niti prepoznaje signale potpunog sloma sistema i kolapsa društva“.

Protest „Užice protiv nasilja“ u četvrtak: Vlast deli građane i organizuje kontramitinge pod prisilom 2
Skup ćutanja u Užicu/ Foto: N Kovačević

„Njen jedini interes je da sačuva svoju poziciju, alate i mehanizme koji služe za dodatno širenje dezinformacija i sluđivanje osiromašenog i upropašćenog naroda, što je i dovelo do eskalacije i najtragičnijih događaja u novijoj srpskoj istoriji“.

„Nastavljaju da nas dele, pojačavaju sistem represije, organizuju kontramitinge i, pod nezapamćenom prisilom, mobilišu članstvo pretnjama“.

„Sa svojih medija nastavljaju da plasiraju laži, razvrat, nasilje, bez ikavih moralnih skupula, targetiraju ljude i crtaju im mete na čelu što stvara dodatni haos u društvu, kod ljudi pobuđuje strah i preti da izazove nove sukobe“.

„To nije Srbija kakvu želi niko od nas“, poručuje Organizacioni odbor protesta „Užice bez nasilja“ i poziva građane da „dođu na mirno okupljanje u četvrtak, kada će se zahtevati hitne i korenite promene i život u društvu u čijem centru će biti empatija, solidarnost i normalne ljudske, moralne i etičke vrednosti“.

Protest „Užice protiv nasilja“ u četvrtak: Vlast deli građane i organizuje kontramitinge pod prisilom 3

Poslednja dva petka u Užicu, održani su mirni protesti „Srbija protiv nasilja“ na kojima su se okupljali članovi lokalnog odbora Zeleno-levog fronta i njihove pristalice, a koji su se odvijali bez stranačkih obeležja i govornika.

Pre toga, a povodom tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu“, građani su se sami organizovali preko društvenih mreža i okupljali se nekoliko večeri na Trgu partizana, gde su palili sveće i polagali cveće, a potom su se prošetali centrom grada do Crkve Svetog Đorđa.

I učenici srednjih škola u gradu, sa svojim profesorima, okupljali su se u centru grada i na isti način, uz puštanje u nebo belih balona, iskazivali tugu i saučešće porodicama nastradalih učenika beogradske škole.

Zahtevi    

Organizacioni odbor protesta „Užice protiv nasilja“, podseća na to da građani traže „smene Aleksandra Vulina i Bratislava Gašića, Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti i krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje truju građane i promovišu nasilje, kao što su Pink i Hepi TV i hitno ukidanje rijaliti programa“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari