Ko sve organizuje proteste protiv litijuma po Srbiji, ko su govornici od kojih neki pozivaju na motke? 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Večeras se u Srbiji organizuju tri protesta protiv iskopavanja litijuma, u Topoli, Novom Sadu i Pančevu.

Skup u Topoli održaće se večeras u 19 časova, kod pešačke zone. Protest organizuje Pokret poljoprivrednika Srbije.

Govornici su bivši košarkaš Vladimir Štimac, Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta i odbornik Mi snaga naroda u Skupštini grada Beograda, Branko Dragaš, ekonomista i predsednik pokreta Moba, Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta.

Takođe, govoriće Karolina Aleksandrović, profesorka hemije iz Topole, Duško Brković sa Agronomskog fakulteta u Čačku, ekolog Velimir Marković i domaćin Milan Milošević.

Ko sve organizuje proteste protiv litijuma po Srbiji, ko su govornici od kojih neki pozivaju na motke? 2
Foto: STARSPORT

Pančevci se okupljaju kod Kulturnog centra, takođe u 19 časova. Organizuju ga Inicijativa „Odbranimo Teslu“, „Zajedno selo“, Pančevački Glas i Institut za istraživanje korupcije Kareja Pančevo.

Govornici na protestu su docent Konstantin Ilijević, master inženjer za zaštitu životne sredine Ana Svilar i magistar farmacije Saška Božić, objavljeno je na Instagram stranici inicijative „Odbranimo Teslu“.

Ko sve organizuje proteste protiv litijuma po Srbiji, ko su govornici od kojih neki pozivaju na motke? 3
foto: Printscreen

Večeras će se Novosađani u 19 časova okupiti na Trgu slobode. Slogan protesta je  Organizator je Ekološki pokret Novog Sada, na čelu sa Nikolom Aleksićem.

Ekološki pokret Novog Sada poznat je i po širenju teorija zevere kao što su kemtrejls i HAARP antene kod Beograda. Aleksić je viđan na nizu protesta protiv vlasti sa motikom u ruci. Štrajkovao je glađu ispred Skupštine Srbije, 2018. privođen zbog pretnji ministru Ivici Dačiću, osuđivan je zbog diskriminacije…

Danas ljudima poručuje „Motike su obavezne“.

Ko sve organizuje proteste protiv litijuma po Srbiji, ko su govornici od kojih neki pozivaju na motke? 4
foto: Printscreen

Osečina će izaći na ulice u nedelju, 4. avgusta, u 19 časova. Održaće se na Trgu braće Nedić.

Bor, Smederevo, Rekovac i Čačak imaće protest istog dana.

Bor izlazi na protest 5. avusta, u 18 časova, na platou Doma kulture. Slogan protesta je „Ne ćutim jer imam decu“.

Istog dana izlaze na ulice i Čačani – pod sloganom „Stop rudarenju“ u 19 časova okupiće se kod stadiona FK Rudar.

Govornici će biti bivši narodni poslanik i predsednik Upravnog odbora Društva srpskih domaćina Miladin Ševarlić, narodni poslanik Mi snaga naroda Borislav Antonijević i profesor s Rudarsko-geološkog fakulteta i odbornik u SO Lazarevac pokreat Mi snaga naroda Lazar Kričak.

Ko sve organizuje proteste protiv litijuma po Srbiji, ko su govornici od kojih neki pozivaju na motke? 5
foto: Vojin Radovanović/Danas

Istog dana protestovaće se i u Rekovcu na platou u centru mesta. Početak protesta je u 19 sati, sve pod sloganom „Rio Tinto marš iz Srbije“.

Protest „Stop Rio Tinto, stop rafineriji“ u Smederevu organizuje se na Trgu republike, Slogan je „Naše zdravlje ili njihov profit“.

Govornici su Vladimir Štimac, narodni poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta, pisac i član ProGlasa Gojko Božović, predsednik pokreta Tvrđava iz Smedereva Nikola Kolja Krstić i Ivan Milosavljević.

Ko sve organizuje proteste protiv litijuma po Srbiji, ko su govornici od kojih neki pozivaju na motke? 6
foto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

Inđija će imati svoj protesta dan kasnije, 6. avgusta, na Trgu kod pošte. Organizator je Pokret GrađanIN koji najavljuje i protestnu šetnju.

Tokom protesta, građanima će se obratiti  govornici a predviđena je i izložba fotografija na temu „posledice radarenja litijuma“.

 U Sremskoj Mitrovici organizuje se „Veliki narodni skup protiv Rio Tinta“, istog dana ko i u Inđiji, ispred Sportsko-poslovnog centra „Pinki“ (19h).

Jagodina organizuje protest u 19 časova, takođe 6. avgusta, s porukom „Ako poljoprivrednik nisi, nećeš ovde kopati ni tuđi otpad dovlačiti“.

Kako je Danas pisao govornici će biti aktivisti iz Levča Dejan Krstić Deks i Miroljub Mića Popović.

Na platou ispred Robne kuće u Kragujevcu, 7. avgusta, biće organizovan još jedan protest protiv litijuma. Govornici će biti aktivisti Ljiljana Bralović i Ivan Milosavljevič Buki iz SEOS-a.

Dan kasnije protest se organizuje i u Gornjem Milanovcu, u 19 časova, pod sloganom „Stop Rio Tinto“. Na protest poziva Ekološko udruženje „Suvoborska greda“.

„Za mnom junaci“, slogan je protesta u Čačku, koji će se održati 9. avgusta na Gradskom trgu, u 19 časova. Na njega pozivaju udruženja „Čuvari Kablara“ i udruženje „Suvoborska greda Pranjani“.

Ko sve organizuje proteste protiv litijuma po Srbiji, ko su govornici od kojih neki pozivaju na motke? 7
foto: Printscreen

Zatim se protest organizuje i u Beogradu, 10. avgusta na Terazijama.

U proteklih nekoliko dana održani su masovni protesti građana protiv litijuma u: Loznici, Valjevu, Ljigu, Barajevu, Bogatiću, Grockoj, Kraljevu, Negotinu, Koceljevi,Šapcu, Arilju, Aranđelovcu, Krupnju, Mladenovcu, Kosjeriću…

Na svim skupovima je zatraženo da vlast usvoji zakon o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploataciji litijuma i bora u Srbiji.

Rok za usvajanje tog zakona, koji su vlastima postavila ekološka udruženja, je 10. avgust, kada je i zakazan veliki protest u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari