Protivkandidati odgovaraju premijeru u Danasu 1Foto: TV Pink

Premijer i lider naprednjaka Aleksandar Vučić u ponedeljak uveče imao je prvu televizijsku debatu u predsedničkoj kampanji.

U emisiji Intervju na televiziji Pink pred novinarem i voditeljem Srđanom Predojevićem i pristalicama u studiju Vučić je samostalno vodio debatu, odgovarajući na odabrana pitanja i sam ih postavljajući odsutnim protivkandidatima, Predojeviću i gledaocima. Kandidatima koje je Vučić prozvao pružili smo mogućnost da mu odgovore u Danasu.

Vojislav Šešelj: Vučićevo pamćenje je popustilo

– Aleksandru Vučiću zakazujem spektakularni, egzibicioni šahovski meč od deset partija prvog dana posle drugog kruga predsedničkih izbora, odnosno za ponedeljak, 17. aprila u 9 sati ujutru. Rasturiću ga kao i uvek ranije. U šahu sam ga uvek pobeđivao, ali ne isključujem da je Vučić u međuvremenu možda napredovao, a možda je studirao i šahovsku teoriju, kaže Vojislav Šešelj, reagujući na Vučićevu tvrdnju da Šešelj može da ga pobedi na izborima, ali u šahu nikako („donesite tablu kad god hoćete, od deset partija Šešelj nijednu neće dobiti“). Šešelj kaže i da mu ne pada na pamet da igra šah dok traje izborna kampanja, jer je njemu šah u životu uvek bio zabava, a ne profesionalni angažman. „Ono što ja želim je televizijski duel sa Vučićem od najmanje dva sata na nekoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom, da tu suočimo stavove“, navodi Šešelj. Lider radikala negira i da je igrao bilo koju društvenu igru (Vučić je pomenuo riziko) sa Vučićem i dežurnim ministrima u noći 1999. kada je NATO avijacija gađala zgradu Generalštaba u Beogradu. „Vučićevo pamćenje je popustilo, iako je formalno mlađi od mene. Moje pamćenje je bolje, jer sam intelektualno svežiji. Na tamnom i hladnom mestu su me čuvali 12 godina, možda zato, dok je Vučić bio izložen raznim meteorološkim i političkim nepogodama, pa je malo pobrkao. A istina je da u noći kada je bombardovan Generalštab nismo bili u mom kabinetu, niti sam ja bio dežurni potpredsednik vlade. Te noći smo bili u Centru za obaveštavanje i uzbunjivanje, u upravnoj zgradi Planuma i nismo igrali šah. Pratili smo na radarskom sistemu koliko je aviona na našem prostoru i gde se nalaze. To je, da prostite, bilo mnogo interesantnije od šaha“, tvrdi Šešelj. Dodaje i da je njegov kabinet pri gađanju Generalštaba potpuno uništen od detonacije i da bi i on i Vučić bili mrtvi da su se tu zadesili. Ubeđen je da je Vučić „tu nešto malo pobrkao“ i da zapravo misli na noć pre bombardovanja Generalštaba.

Ispravka: Nenamernom greškom u jučerašnjoj Groznici je vest o predaji potpisa RIK za Šešeljevu kandidaturu objavljena pod naslovom „Radikali: Srbiji je potreban šef države sa apsolutnom vlašću“, umesto „Srbiji NIJE potreban šef države sa apsolutnom vlašću“. RIK je juče potvrdila Šešeljevu kandidaturu za koju je skupljeno 12.976 potpisa, prethodno su potvrđeni Vučić i Janković.

Jeremić: Da mi u lice kaže šta ima

Aleksandar Vučić je u višesatnom monologu na nacionalnoj televiziji izneo niz neistina. Ako je zaista hrabar i nema šta da krije, kao što tvrdi, pozivam ga na televizijski duel da mi u lice kaže šta ima i postavi pitanja na koja će dobiti odgovor, izjavio je juče Vuk Jeremić.

Jeremić je istakao da će tom prilikom i Vučić „biti prinuđen na pitanja koja mu se danas ne postavljaju – zašto zloupotrebljava funkciju premijera i koristi državne resurse u svrhu kampanje“, uz opasku da „to isto važi i za njegove ministre i za mnoge druge državne funkcionere“.

On je ukazao da je Vučić u proteklih pet godina „dao more obećanja koje nije ispunio“ i da su to pitanja koja namerava da mu postavi. „Kao rezultat njegove petogodišnje vladavine danas se u Srbiji loše živi. Prosečna plata je niža nego 2012. godine, a troškovi života su veći. To su stvari o kojima treba da razgovaramo u ovoj kampanji, ali ne tako što se neko dere na novinare i zloupotrebljava svoju funkciju“, rekao je Jeremić. On je naglasio da „nas nekoliko nedelja deli od dana kada na naplatu dolaze lažna obećanje ove vlasti“.

Stamatović: Umislio da je sve njegovo

Milan Stamatović kaže da je „ovaj državni raspikuća umislio da je on sam i država, da sve što je državno u stvari je samo njegovo, a između takve politike i diktature mali je korak“.

– Podsećam tog čoveka, koji je preksinoć okupirao jednu televiziju sa nacionalnom frekvencijom, od njene centralne informativne emisije, u kojoj je išao uživo direktni prenos naprednjačkog stranačkog mitinga, a zatim se sam Vučić i lično uselio u studio te iste televizije, da građanima duguje odgovor na pitanje: da li je tamo bio u ulozi premijera koji zloupotrebljava državne institucije ili u ulozi predsedničkog kandidata, sa sve stranačkim botovima kao publikom? Nisam se ja slikao ispred Vučićeve kuće, osim ako nije umislio da je aerodrom „Ponikve“ njegova lična prćija koju može da poklanja svojim misterioznim arapskim prijateljima sa prezimenima na „ić“, ističe on.

Stamatović objašnjava da se slikao ispred aerodroma „u koji su lokalne samouprave Zapadne Srbije spremne da ulože dva miliona evra samo da bi ta vazdušna luka bila privedena u komercijalnu namenu“. „A ta moja inicijativa može da bude samo u korist građana ovog dela Srbije, ali i istočne BiH i Republike Srpske“, poručuje Milan Stamatović.

Popović: Pozivam ga na TV duel

Aleksandar Popović navodi za Danas da bi „bilo lepo da umesto komentarisanja monologa predsednika Vlade i predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića budem u prilici da sa njim sučelim argumente u TV emisiji“.

– Pretpostavljam da tog duela neće biti i da će kandidat vlasti nastaviti sa monolozima i „duelima“ sa Karleušom, Macurom i Jelenom Milić, kaže Popović.

Boško Obradović: Manipulacija raste, podrška pada

Stepen manipulacije javnošću Aleksandra Vučića raste kako mu podrška u narodu pada. On plaši narod nestabilnošću u regionu koju dogovorno generiše sa svojim kolegama iz okolnih država i para država kao što je takozvano Kosovo, u čijem kreiranju i učestvuje – odgovara Boško Obradović, lider pokreta Dveri na pitanje Danasa kako komentariše optužbe koje je na njegov račun uputio premijer Aleksandar Vučić da priprema krađu izbora i nasilje na ulicama.

– Kažite mi gde i u kojoj državi opozicija može da pokrade izbore? Nigde! Vučić je uspešno dao podršku Milu Đukanoviću koji je u dogovoru sa njim izmislio državni udar na dan izbora u Crnoj Gori i pomogao mu da ostane na vlasti. Sad to pokušava da pripremi i u Srbiji, plašeći narod opozicijom. Jedini ko ugrožava ovu državu i čini je nestabilnom je Vučić i njegova krimi ekipa na vlasti. Zato ću ga pobediti na izborima 2. aprila – zaključuje Obradović u izjavi za naš list.

Saša Janković: „Lažna elita“ – ne osećamo se prozvani

Čak ni višesatno čekanje u redovima nije pokolebalo više od 20.000 ljudi koji su svojim potpisom hteli da potvrde ne samo kandidaturu Saše Jankovića, već pre svega svoju rešenost da se bore za svoju državu. Redovi koji su formirani rezultat su velikog odziva građana, ali i nedovoljnog broja notara koje smo uspeli da angažujemo, verovatno zbog toga što je većina njih imala nalog da usluži najpre vladajuću političku stranku, rečeno je Danasu u izbornom štabu predsedničkog kandidata Saše Jankovića, povodom navoda Vučića, o tome da je on sakupio neophodne potpise za kandidaturu za samo nekoliko sati, dok su se za druge formirali redovi.

Kada je reč o navodima o nekakvoj „lažnoj eliti“, mi, za razliku od gospodina Vučića, ne pravimo podele među građanima, za nas su svi građani jednaki, bez izuzetka i bez obzira na njihovu versku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost ili društveni status, rečeno je u Jankovićevom IŠ. „Dakle, ne osećamo se prozvanim, jer reči Aleksandra Vučića govore isključivo o njemu samom, njegovom odnosu prema građanima i tome kako ih, prema sopstvenim kriterijumima, deli – na „lažne“ i „prave“, rečeno je Danasu.

Udruženja građana Šumadijska regija odlučilo je takođe, da podrži Jankovića i ovlastilo predsednika Sašu Milenića, bivšeg predsednika Skupštine Kragujevca, da koordinira rad u kampanji.

Branimir Kuzmanović (DS): Vučić je pred pucanjem

– Povećana količina laži koju protiv svojih protivnika lansira Aleksandar Vučić govori samo da njegova vlast puca. Od moje bezazlene izjave (na slabom makedonskom) da će da „puka“ kao u Makedoniji Gruevski, stvorena je medijska hajka da neko priziva da se u Srbiji gine kao u Makedoniji. Jasno je da u Makedoniji niko ne gine niti bilo ko puca na ulicama, pukao je samo Gruevski na izborima. Prosto, Vučić je svestan da teško može da nastavi da vara preko 50 odsto biračkog tela, zato se smišljaju nove bombastičnije laži kako bi na predstojećim izborima broj prevarenih nekako ostao blizak tom procentu i uz malo izborne krađe on nekako zadržao tapiju nad sudbinom građana Srbije u narednih 5 godina, naveo je Branimir Kuzmanović za Danas.

Saša Radulović: Bez odgovora Danasu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari