Oblast koja izaziva najveću zabrinutost u vezi sa saradnjom Srbije ostaje hapšenje haških begunaca – Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Na osnovu dostupnih informacija Tužilaštvo u Hagu veruje da su obojica begunaca „nadohvat ruke“ srpskih vlasti, piše u izveštaju glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, koji je upućen Savetu bezbednosti UN, saznaje Danas.

U izveštaju se dodaje da je Srbija ostvarila dodatni napredak u saradnji s Haškim tužilaštvom, kao i da je od hapšenja Radovana Karadžića učinjen napredak na operativnom nivou. Bramerc navodi da su Nacionalni savet za bezbednosti i Akcioni tim preduzeli korake ka poboljšanju efikasnosti operacija koje su u toku, ali i koordinaciju različitih državnih organa.

„Tokom prethodnog rukovodstva na čelu službe bezbednosti, nije se delovalo na osnovu najbitnijih informacija koje su mogle voditi hapšenju begunaca. Kao posledica toga, vlasti ponovo analiziraju sve informacije koje su prethodno bile dostupne, a ujedno se proveravaju i stari tragovi“, piše Bramerc.

Takođe, uprkos nedostacima koji su ispoljeni prilikom nedavnih potraga, profesionalizam srpskih državnih službi generalno se popravio, a uporedo s operacijama na terenu vrši se i opsežna analiza i razmatraju dostupne informacije.

„Stiče se utisak da su srpski organi odlučni i kadri da lociraju i uhapse preostale begunce. Složena i sveobuhvatna operacija potrage i prateće akcije su u toku“, naglašava se u dokumentu.

Bramerc kao pozitivno u izveštaju navodi adekvatni i blagovremeni odgovor srpskih vlasti na posebne zahteve za pružanje pomoći, posebno omogućavanje pojavljivanja svedoka u Tribunalu, kao i adekvatnu reakciju Tužilaštva za ratne zločine i srpskih službi bezbednosti na zahtev da obezbede zaštitu svedoka, kojima je praćeno.

Glavni tužilac ističe i da se u proteklih šest meseci poboljšava „pomoć Srbije u smislu pristupa arhivama i dokumentima“, kao i da je blagovremeno odgovoreno na veliki broj zahteva za pružanje pomoći Tužilaštvu. Bramerc u izveštaju dodaje i da će pomoć u ovom smislu biti od najveće važnosti tokom glavnih suđenja, uključujući i slučaj Radovana Karadžića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari