Beograd – Provizija koju preduzeće Jugorosgas uzima za posredništvo u uvozu prirodnog gasa u Srbiju jedan je od osnovnih razloga za enormno povećanje maloprodajne cene tog energenta – kaže za Danas Zorana Mihajlović-Milanović, bivša savetnica za energetiku u Vladi Srbije.

Ona objašnjava da je vlasnik 50 odsto akcija Jugorosgasa ruska državna kompanija Gasprom, 25 odsto akcija kontroliše firma Centriks, registrovana u Beču u kojoj akcije ima i Gasprom, dok je 25 odsto akcija vlasništvo Javnog preduzeća Srbijagas. Pojedini mediji su objavili da provizija Jugorosgasa za posredništvo u uvozu gasa u Srbiju učestvuje s četiri odsto u maloprodajnoj ceni tog energenta.

– Imajući u vidu da je dobavljačgasa Rusija, razgovori ondašnje SRJ i Rusije krunisani su Sporazumom o saradnji na izgradnji gasovoda na teritoriji SRJ, koji je potpisan 11. aprila 1996. Da bi se Sporazum pretvorio u delo, formirano je preduzeće u mešovitoj svojini Jugorosgas a.d. u Beogradu za projektovanje i izgradnju gasovodnih objekata, uvoz, transport i distribuciju prirodnog gasa, njegovog skladištenja i tranzita. Ugovor o osnivanju potpisali su Gazprom s 50 odsto vlasništva i srpska strana takođe s 50 odsto vlasništva koju su činili NIS Energogas sa 20 odsto, Progres Beograd sa 15 odsto, Progresgas Trejding sa 10 odsto i Beobanka s pet odsto. U kasnijim godinama dolazilo je do povećanja upisanog osnivačkog kapitala, ali je proporcija odnosa srpske i ruske strane ostala ista – objašnjava Zorana Mihajlović-Milanović.

Upravni odbor NIS je od 2000. doneo niz odluka od povećanja osnivačkog uloga do otkupa akcija koje su pripadale Beobanci (pet odsto) i Progresgas Trejdingu (25 odsto). Zorana Mihajlović-Milanovićsmatra da je upravo pitanje otkupa akcija Progresgas Trejdinga sa stanovišta srpskog interesa u Jugorosgasu bilo ključno za „pokretanje točka unazad“.

– Kao vlasnik 25 odsto akcija Progresgas Trejding, po pravu preče kupovine, nudi svoje akcije NIS Energogasu, dakle svom srpskom partneru. Odgovarajući na ponudu, Upravni odbor NIS-a u maju 2005. donosi odluku o kupovini ponuđenih akcija, kako bi Srbija nakon toga i dalje imala 50 odsto učešća u Jugorosgasu. U ime Upravnog odbora NIS-a, za sprovođenje odluke bio je zadužen tadašnji direktor Energogasa, danas pomoćnik ministra rudarstva i energetike Milutin Prodanović. Nažalost, odluka Upravnog odbora NIS-a nije realizovana, razlozi ni danas nisu poznati, a Progresgas Trejding je svoje akcije prodao kompaniji Centrex sa sedištem u Beču – tvrdi Zorana Mihajlović-Milanović.

Na pitanje zašto Srbija nije otkupila 25 odsto akcija Progresgas Trejdinga izvor Danasa blizak Vladi Srbije kategorično tvrdi da to preduzeće nikada nije ponudilo NIS-u da otkupi njegov udeo u Jugorosgasu. Takođe, naš sagovornik navodi da je vlasnik 50 odsto akcija u Progresgas trejdingu bio Gasprom,dok su ostatak kontrolisali Progres, firma bivšeg premijera Srbije Mirka Marijanovića i NIS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari