Prvanović: Nadzorni odbor da zatraži od Vrhovnog javnog tužilaštva da pokrene krivični postupak protiv Vučića za zloupotrebu položaja i kršenje zakona 1Printskrin parlament.rs

Slobodan Prvanović, opozioni član Nadzornog odbora za praćenje izborne kampanje večeras je zatražio od svojih kolega u tom telu da osude funkcionersku kampanju, zloupotrebu položaja i kršenje zakona od strane Aleksandra Vučića. Povod za ovaj sedmi po redu predlog Prvanovića Nadzornom odboru je današnje gostovanje predsednika Srbije na televiziji Pink.

„U skladu sa nadležnostima koje Nadzorni odbor ima, a to je da prati i ukazuje na nepravilnosti učesnika u izbornom procesu i da upozorava na postupke stranaka kojima se ugrožava jednakost kandidata. Obzirom na to da je Predsednik Republike javno rekao da je učesnik u kampanji i da je član jedne stranke, kao i mogućnosti koju Odbor ima, a to je da predlaže mere za poštovanje jednakosti kandidata, smatram da je Odbor dužan da hitno reaguje povodom intervjua Predsednika Republike na televiziji Pink 1. decembra ove godine“, navodi Prvanović u dopisu koji je prosledio svim članovima Nadzornog odbora.

Prema njegovim rečima, bez ikakve dileme Aleksandar Vučić je nastupao kao Predsednik Republike, tako je unapred najavljen, tako je predstavljen i tako je na kraju intrvjua i odjavljen, a on nije napomenuo da ne nastupa kao Predsednik Republike.

„Predsednik Republike se i u ovom svom nastupanju bavio besramnom političkom agitacijom u korist jedne, a na štetu drugih političkih opcija. Stoga, predlažem Nadzornom odboru da preduzme sledeće mere u pravcu obezbeđivanja regularnosti izborne kampanje: Da izdamo saopštenje gde ovakvo postupanje Predsednika Republike najoštrije osuđujemo, a njega pozivamo da se od takvog ponašanja u narednom periodu uzdrži“, ističe Prvanović.

On predlaže Nadzornom odboru da pošalje dopis Vrhovnom javnom tužilaštvu sa zahtevom da pokrene postupak radi ustanovljavanja krivične odgovornosti Predsednika Republike, a u vezi sa kršenjem odredbi Ustava i zakona kojima se regulišu uloga, ovlašćenja i prava Predsednika Reublike.

„Predlažem da uputimo dopis Agenciji za sprečavanje korupcije sa pozivom da zauzmu stav povodom ovog događaja i pokrenu postupak u skladu sa svojim nadležnostima. Zahtevam i insistiram na tom zahtevu da se o mojim predlozima Odbor izjasni. Podsećam da svaki član Odbora ima pravo da iznese predloge, a da Odbor o tome mora da se izjasni. Ne sporim pravo članovima Odbora da predlože i izjašnjavanje o osnovanosti mojih predloga, ali smatram da je obavezno, i na tome insistiram, izjašnjavanje Odbora i o samim mojim predlozima. Na ovome insistiram u kontekstu podnošeanja krivične prijave protiv članova Odbora koji svesno i namerno saučestvuju u kršenju propisa od strane Predsednika Republike“, ističe opozicioni čln Nadzornog odbora.

Prvanović se u svom orazloženju poziva i na nekoliko članova Krivičnog zakonika i dodaje da je predsednik Republike je, prema članovima 128  i 359 Krivičnog zakonika, nesumnjivo kršio zakone.

„Predsednik Republike je dužan da se u svemu povinuje propisima kojima se uređuje sukob interesa pri obavljanju javnih funkcija.U Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i u Zakonu o sprečavanju korupcije, kojim su regulisana pitanja o sukobu interesa, u članu 29, odnosno članu 40, stoji da javni funkcioner ne sme da koristi javnu funkciju zarad sticanja bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice, a gospodin Vučić je, u svojstvu Predsednika Republike, upravo to radio u korist stranke kojoj pripada“, navodi Prvanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari