"Prvi put da tri generacije Karađorđevića žive na istom mestu" 1foto: Ana Marija Jovanović/Printskrin/Iks

„Ovo je prvi put da tri generacije Karađorđevića žive zajedno, u isto vreme, na istom mestu. I ono što je najvažnije, da je to mesto naša otadžbina – Srbija!“, piše u saopštenju Aleksandra Karađorđevića, koje je objavio njegov sin princ naslednik Filip Karađorđević.

Aleksandar Karađorđević saopštenjem se oglasio povodom svog 79. rođendana, koje je princ naslednik Filip Karađorđević objavio zajedno sa porodičnim portretom, autorke fotografkinje Ane Marije Jovanović.

„Svaki rođendan je prilika da se osvrnemo iza sebe i pogledamo u dela kojima je naš život ispunjen. Vremena teških odluka, puna izazova su iza nas. Verujem da budućnost takođe nosi svoje breme i strepnju, ali ono što sam kao starešina Kraljevskog doma dočekao, niko od ranijih generacija Karađorđevića u direktnoj naslednoj liniji nije, i to donosi nadu i veru. Pored oca, u istom Domu, u svojoj Otadžbini, žive sin i unuk. To je veliki zalog za svetliju budućnost i osnov nadanja svake porodice“, navodi se u saopštenju Aleksandra Karađorđevića.

„Srećan sam što je budućnost Karađorđevog doma sigurna u mojim naslednicima, Princu Nasledniku Filipu i Princu Stefanu, jer u njima teku snaga i odlučnost naših predaka. Verujem da život koji smo nakon decenija prinudnog izgnanstva obnovili u Otadžbini, među svojim narodom, veza koju svakoga dana jačamo i produbljujemo sa zemljom i ljudima, pobuđuju sve veću odgovornost mojih naslednika i želju da svoje živote posvete službi Kraljevskom domu i najboljem interesu naše Srbije i našeg naroda“, dodaje se u saopštenju.

„U mojim naslednicima, prinčevima Filipu i Stefanu, vidim ljubav prema našoj zemlji koju su gajili i naši preci, vidim odlučnost, pravdoljubivost, velikodušnost i nepokornost. To jesu osobine koje karakterišu naše pretke, a koje su moje naslednike opredelile da budu u službi i na korist našem narodu. Kao starešina Kraljevskog doma, kao otac i deda, molim se Gospodu da im u tome pomogne. A naravno, imaće i moju podršku i vođenje na tom putu, na kome zajednički nastavljamo da sledimo zaveštanje naših predaka!“, navodi se.

„Ovakvi portreti su inače uobičajeni deo tradicije brojnih Kraljevskih porodica Evrope, ali ono što ovaj čini zaista posebnim je činjenica da je ovo prvi put u istoriji da je Kraljevski dom Karađorđevića uopšte u prilici da predstavi ovakvu fotografiju. Naime, od svih mojih predaka ja sam prvi koji sam mogao da budem tu kada su mi se unuci rađali i da budem zajedno sa njima. Ovo je prvi put da tri generacije Karađorđevića žive zajedno, u isto vreme, na istom mestu. I ono što je najvažnije, da je to mesto naša otadžbina – Srbija!“, poručuje u saopštenju Aleksandar Karađorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari