Prvih 100 dana opštinske vlasti u Žabarima 1Foto: M.V.

Rukovodstvo opštine Žabari, u okviru drugog mandata koje je započelo u ovoj godini, uspešno je nastavilo sa realizacijom projekata koji su planirani u budžetu za 2020. godinu. Takođe, napravljen je i plan novih projekata za naredni period koji će umnogome doprinetu razvoju cele opštine.

„Poverenje građana koje smo dobili i na ovim izborima, dokaz je da smo dobro radili u predhodne četiri godine i da su naši građani to prepoznali i ukazali nam poverenje“, smatra Jovan Lukić, predsednik opštine Žabari.

Epidemija koja vlada u celoj zemlji, u opštini Žabari omela je samo kulturne programe, jer su svi ostali uspešno realizovani. Asfaltirane su ulice u Mirijevu, Svinjarevu, Polatni i Vlaškom Dolu, vrednosti oko 15 miliona dinara, obezbeđenih iz budžeta opštine. Obavljena je i sanacija bujičnih potoka vredna 1,8 miliona, od čega je milion iz budžeta opštine, a ostalo je obezbedilo Ministarstvo za državnu upravu. Urađena je i prva faza saobraćajnice u Viteževu, put do tvrđave i vidikovca, uz ulaganje 11 miliona dinara. Devet miliona stiglo je od Ministarstva privrede, a dva iz opštinskog budžeta.

„Iz budžeta opštine sanirani su i lokalni putevi i izgrađen propust u Sibnici i Porodinu, kao i zaštitni zid u Industrijskoj ulici u Simićevu. Asfaltiran je i pristupni put do kompresorske stanice u Porodinu, u okviru izgradnje magistralnog gasovoda granice Bugarske-granica Mađarske, koji predstavlja prioritet u razvoju energetskog sektora Republike Srbije i “Gastransa” DOO kao nosioca aktivnosti“, ističe Lukić.

Iz opštinskog budžeta kupljen je i traktor sa rasipačem soli i traktorskom daskom za čišćenje snega, koji je predat na korišćenje JKP “Komunalac” za čišćenje lokalnih puteva i ulica. Preko odeljenja za poljoprivredu, u okviru programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, potpisani su ugovori o sufinansiranju poljoprivrednih proizvođača u oblasti stočarstva, voćarstva i povrtarstva. Podeljeni su i prigodni pokloni za sve đake prvake na teritoriji opštine.

„U okviru projekta “Bolji život za sve” našu opštinu posetio je šef sektora za upravljanje projektima Delegacije Evropske unije, Martin Klauke, i obišao objekat koji je preko programa EU PRO potpuno rekonstruisan i dat na korišćenje Udruženju osoba ometenih u razvoju “Ključ”, za potrebe dnevnog boravka. Naša opština je za ovaj projekat dobila pohvale za doprinos razvoju pristupačnosti, koju dodeljuje Zaštinik građana, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije i Stalna konferencija gradova i opština – napominje Lukić.

Uporedo sa realizacijom projekata, u Žabarima se uspešno bore i sa korona virusom. Za vreme vanrednog stanja formiran je kol centar za građane, kojima su svakodnevno pomagali brojni volonteri. Redovno su dezinfikovane ulice, zgrade i ustanova, kao i javne površine. „Iz budžeta su obezbeđeni paketi pomoći za socijalno ugrožene i penzionere koji imaju primanja ispod 30.000, kao i novčane nagrade od 20.000 za zaposlene u kovid ambulanti – kaže Lukić. On ističe da opština Žabari trenutno ima najmanji broj zaraženih u Braničevskom okrugu, iz čega se zaključuje da se njeni građani pridržavaju propisanih mera.

Opština Žabari sa projektima nastavlja i sledeće godine. „Izglasali smo budžet za 2021. godinu, u iznosu od 337 miliona dinar. Najveći deo predviđen je za kapitalne projekte među kojima su sanacija bujičnih potoka, revitalizacija poljskih puteva, letnje održavanje, izradu projekata, rekonstrukciju vodovodne i putne mreže, izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju crpnog postrojenja kanalizacije, kao i sredstva za kupovinu terenskog vozila za “Komunalac”, za završetak projekta aneksa i fiskulturne sale u OŠ “Dude Jović” i za izgradnju i uređenje dečijeg igrališta – najavio je Lukić.

Zapošljavanje

„Dobili smo saglasnost od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu za nova zapošljavanja u opštinskoj upravi, u okviru koje ćemo nastaviti politiku zapošljavanja “za našu decu” isključivo radnika sa teritorije naše opštine. Ovom prilikom zahvaljujem ministarki Mariji Obradović na razumevanju“, kazao je Lukić.

Škole

„Od početka epidemije sve škole su radile po propisanim merama. Za đake koji putuju obezbedili smo prevoz, prigodne poklone za sve prvake na teritoriji opštine i besplatnu kuhinju za svu decu od prvog do četvrtog razreda“, rekao je Lukić.

Pomoć roditeljima

Opština finansira boravak u vrtiću za treće i svako sledeće dete, jednokratnu pomoć za rođenje deteta, poklone za prvake, vukovce i đake generacije, stipendije za studente, auto sedišta za svu rođenu decu. Sredstva opredeljena za novogodišnje ukrašavanje preusmerena su na poklon pakete za socijalno ugroženu decu, tako da će preko 80 mališana starosti do 14 godina dobiti sredstva u visini od 3.000 dinara.

Pomoć u kući

Sva socijalana davanja za ugrožene realizuju se preko Centra za socijalni rad, koji pored ovih usluga pruža i uslugu “Pomoć u kući za stara i odrasla lica”. U okviru ove usluge 11 gerontodomaćica pomaže preko 80 starih i ugroženih lica.

Država

„U predhodnom mandatu možemo da se pohvalimo odličnom saradnjom sa Vladom Republike Srbije, resornim ministarstvima i sa svim ostalim državnim institucijama, tako da se nadamo da ćemo i ubuduće nastaviti da sarađujemo istim tempom, kako bismo realizovali sve projekte za bolji život naših građana“, rekao je Lukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari