Prvo obraćanje Haris posle Bajdenovog povlačenja, podržalo je više od trećine partijskih delegata 1

Potpredsednica SAD Kamala Haris danas je dala svoju prvu izjavu nakon što se predsednik Džozef Bajden povukao iz predsedničke trke i nju preporučio da na izborima u novembru bude kandidat Demokratske partije umesto njega, a u međuvremenu je više od 700 stranačkih delegata reklo AP-u da planira da je podrži na izbornoj konvenciji.

Bajden (81) se povukao iz trke u nedelju, pritisnut bojaznima u stranci da posle izuzetno lošeg TV duela sa kandidatom republikanaca Donaldom Trampom on neće biti u stanju da ga pobedi na izborima. To je bila seizmička promena u predsedničkoj trci koja je poremetila pažljivo krojene planove i demokrata i republikanaca u vezi sa izborima.

Više od 700 delegata – više od jedne trećine delegata potrebnih da jedan demokratski pretendent na predsedničku kandidaturu bude zvanično i nominovan – reklo je da će podržati Harisovu na konvenciji Demokatskog nacionalnog komiteta. Ona treba da sakupi više od 1.976 glasova da postane kandidatkinja.

Kamala Haris je danas dala prvu izjavu posle Bajdenove odluke da se povuče, rekavši, otvarajući nacionalno atletsko prvenstvo, da je Bajdenovoj zaostavštini „nema ravna“ i da je „duboko zahvalna njegovom službovanju naciji“.

Ona je zamenila predsednika na mestu govornika, s obzirom da se on oporavlja od kovida u svojoj kući u Delaveru, gde je u izolaciji.

Haris je u govoru pozdravila Bajdenov „nesebičan i patriotski čin“ povlačenja iz trke za predsedničku kandidaturu i dodala da namerava da „zaradi i osvoji“ partijsku nominaciju.

„Uradiću sve što je u mojoj moći da ujedinim Demokratsku partiju – i ujedinim našu naciju – kako bi se porazio Donald Tramp i njegov ektremistički plan ‘Projekat 2025′“, rekla je Haris.

Ona treba danas da otputuje za Vilimington, gde se nalazi štab Bajdenove kampanje, da se upozna sa članovima tima za njenu kampanju.

Posle Bajdenovog povlačenja, kandidati na konvenciji mogu da glasaju za koga hoće, ali niko se za sada nije prijavio da bude nominovan osim Kamale Haris, i ona je jedini proglašeni kandidat.

Haris sada radi na tome da dobije podršku većine delegata, a već su je podržali brojni guverneri saveznih država u kojima vlast drže demokrate.

Do izbora je ostalo samo nešto više od 100 dana.

Demokratska konvencija biće održana od 19. do 22. avgusta u Čikagu, ali pre toga će, početkom avgusta, biti održano virtualno glasanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari