Pavle GrbovićFoto: FoNet/ Milica Vučković

Pokret slobodnih građana zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova i Ivice Dačića da hitno povuku sramnu naredbu o zabrani festivala „Mirdita, dobar dan“ i omoguće njegovo održavanje i garantuju bezbednost svih učesnika i posetilaca.

„Sloboda okupljanja je ustavno pravo svih građana Srbije, a naredbom o zabrani festivala „Mirdita, dobar dan“ Ivica Dačić, kao predstavnik režima SNS-SPS, pokazuje da se država svrstava uz ekstremne nacionaliste koji su protiv regionalnog pomirenja“, navode iz PSG u saopštenju.

Pokret slobodnih građana smatra da je za nebezbednost učesnika direktno odgovorna Vlada Srbije čiji ministri Aleksandar Vulin, Milica Đurđević Stamenkovski, Ivica Dačić i drugi, zajedno sa gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem su imali nedopustive izjave kojima su dovodili u pitanje motive organizatora i optuživali ih za izdaju nacionalnih interesa u najgorem neofašističkom maniru.

„Beograd je metropola koja mora biti otvorena za svaki vid kulturnih sadržaja i mesto gde će se jasno i glasno govoriti da je interes svih naroda i država bivše Jugoslavije regionalni mir i zajednička evropska budućnost“, poručuju.

Ministar Ivica Dačić saopštio je danas da je ministarstvo unutrašnjih poslova donelo naredbu da se prekine festival „Mirdita, dobar dan“, kao i sva druga okupljana na tom prostoru. Grupa desničara i navijača okupila se danas ispred beogradskog lokala „Dorćol Platz“ gde je trebalo da se održi fesitval. Ranije danas akciju su tu imali i omladinci Novog DSS-a.

Svemu je prethodila višesedmična kampanja u kojoj su učestvovali režimski mediji, kao i predstavnici vlasti, ali i deo opozicionih desno-orijentisanih stranaka, kao i današnjeg protesta grupe desničara i navijača ispred beogradskog lokala „Dorćol Platz“, gde je trebalo večeras da započne festival Mirdita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari