PSG obeležava sedam godina od osnivanja: Od Saše Jankovića i Sergeja Trifunovića do Pavla Grbovića 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

„Danas proslavljamo sedam godina od osnivanja Pokreta slobodnih građana, sedam godina predanog zalaganja za demokratiju, ravnopravnost i slobodu“, objavljeno je na nalogu PSG na mreži Iks.

„Tokom ovog vremena, naš pokret je izrastao u simbol nade i promene za sve građane koji teže boljoj budućnosti“, navodi se između ostalog u objavi PSG.

„Naša politika nije popularna, ali je iskrena, ispravna i ispostavilo se u više situacija jedina koja zaista donosi promenu“, dodaje se.

„Naša borba nije gotova, već je tek počela. Upravo sada, u sedmoj godini našeg postojanja izlazimo na izbore u gotovo 40 opština i gradova i moramo biti još odlučniji i spremniji da se suočimo sa novim izazovima“, ističe se u objavi PSG.

Podsetimo, Pokret slobodnih građana spada u novije na političkoj sceni Srbije, osnovao ga je 21. maja 2017. drugoplasirani predsednički kandidat i bivši zaštitnik građana Saša Janković, zajedno sa grupom javnih ličnosti koje su podržale njegovu kandidaturu. Među njima su bili i poznati glumaci Sergej Trifunović i Nikola Đuričko, pevač Vlado Geogriev…

Neki od poznatih osnivača PSG su u međuvremenu preminuli poput Srbijanke Turajlić i Borke Pavićević.

Međutim, ubrzo je došlo do cepanja pokreta, pojedini ugledni osnivači su ga napustili, da bi Janković 17. decembra 2017. podneo ostavku i najavio povlačenje iz aktivne politike.

Za vođstvo su se potom borili Sergej Trifunović i Aleksandar Olenik, ovaj drugi je izgubio na glasanju i osnovao Građanski demokratski forum.

Sergej Trifunović je u leto 2019. uputio pismo Evropskom parlamentu, kojim je zatražio posredništvo evroparlamentaraca u razgovorima vlasti i opozicije u Srbiji o izbornim uslovima.

PSG na čelu sa Sergejom Trifinovićem, potom je učestvovao na vanrednim parlamentarnim i redovnim lokalnim izborima u junu 2020. ne prošavši cenzus od tri odsto za ulazak u parlament. Tada najveća opoziciona koalicija Savez za Srbiju je izbore bojkotovala.

Posle tih izbora Sergej Trifunović se povlači sa čela PSG, ali ostaje u rukovodstvu. U PSG navode da je Sergej Trifunović biran za člana Predsedništva PSG 2020, pa ponovo u februaru ovde godine.

Krajem septembra 2020. na čelo PSG dolazi Pavle Grbović koji je i danas lider ove organizacije. Grbović je prethodno u javnosti bili prepoznat kao jedan od retkih aktivista koji je zajedno sa Sašom Jankovićem tokom skoro šest meseci, jednom nedeljno dolazio na Andrićev venac, kod sedišta predsednika Srbije, demonstrirajući sa transparentima na kojima je napisano pitanje ko je ubio Olivera Ivanovića, srpskog političara sa Kosova.

PSG potom kao članica koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije (SSP-NS-DS-PSG-Sloga-PZP i manjinske stranke)na izborima 2022. ulazi u Skupštinu Srbije, da bi na izborima u decembru 2023. kao članica koalicija Srbija protiv nasilja (SSP-NLS-Srce-ZLF-Ekološki ustanak-DS-NPS-Zajedno-Rumunska partija) zadobio i svoj poslanički klub.

PSG se u periodu stvaranja koalicije SPN za izbore stopio sa Građanskom demokratskom partijom iz Vojvodine što je ostalo praktično nezapaženo u javnosti, i na taj način zadobio status stranke, a ne građanskog udruženja. Potpisnica koalicije SPN je tako GDP, a ne PSG, budući da se koalicija može sklapati samo između stranaka, a ne hibridno, između stranke i udruženja, odnosno grupe građana.

Međutim, PSG se ubrzo posle raspisivanja beogradskih izbora za 2. jun 2022. razdvojila u parlamentu od dotadašnjeg kluba koji je delila sa SSP.

Dok deo koalicije SPN, to jest SSP, Srce i Zajedno bojkotuju lokalne izbore 2. juna u Beogradu, PSG na njima učestvuje na listama Biram borbu zajedno sa ZLF, NPS, NLS, Ekološkim ustankom i DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari