PSG: Kazne aktivistima su beloruski model obračuna srpskih vlasti sa neistomišljenicima 1Foto: Danas/K.Ž

Pokret slobodnih građana (PSG) je današnje izricanje presuda za remećenje javnog reda i mira trojici aktivista ocenio kao „uvođenje beloruskog modela obračuna vlasti Srbije sa svim protivnicima i opozicijom“.

Ta stranka je navela da „oštro osuđuje presude“ kojima su na zatvorske kazne od 40 i 30 dana osuđeni aktivisti Ivan Bjelić, Nikola Ristić i Jevđenije Julijan Dimitrijević.

Demonstracije protiv eksploatacije bora i litijuma u Srbiji održane su juče u centru Beograda, a deo učesnika potom je blokirao dve železničke stanice – Prokop i Novi Beograd, kao i most Gazela preko Save.

Po navodima medija, Bjelić i Ristić su uhapšeni rano jutros na stanici Prokop.

PSG je u saopštenju pozvao na usvajanje žalbe na presude osuđenih aktivista i njihovo „hitno oslobađanje“.

Ocenio je da su „(predsednik Srbije) Aleksandar Vučić i (ministar policije) Ivica Dačić u svom radikalsko-socijalističkom maniru još jednom pokazali da su oni ti koji određuju ko ide u zatvor, a ko će na slobodu“.

PSG je naveo i da će tako „aktivisti koji su osuđeni jer su pružali nenasilan otpor, prema odluci suda, provesti više vremena u zatvoru“ od onih koji su „deo piramide režima“.

Smatraju da su bezbednosni sektor i pravosuđe „u potpunosti“ posvećeni održanju režima na vlasti, dok su, kako su ukazali, “ javna bezbednost i građani potpuno nezaštićeni, a oni koji se na bilo koji način pobune – progonjeni.

„Očigledno je da Radna grupa za borbu protiv obojenih revolucija koju su formirali ministar Aleksandar Vulin i savetnik ruskog predsednika Nikolaj Petrušev napravljena isključivo kako bi Srbija postala despotija po ugledu na Rusiju i Belorusiju“, dodao je PSG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari