PSG pozvao na hitno smirivanje situacije na severu Kosova 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Bojan Slavković

Pokret slobodnih građana (PSG) pozvao je na hitno smirivanje situacije na severu Kosova i deeskalaciju nasilja koje je dovelo do ranjavanja dvoje građana, saopšteno je danas.

„Apelujemo na Kosovske institucije da povuku legalne, ali ne i legitimne gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova, jer gradonačelnici za koje gotovo niko nije glasao, koji na posao dolaze u pratnji specijalaca, nisu gradonačelnici“, navodi se u saopštenju PSG.

Sasvim je jasno, dodaje se, da gradonačelnici četiri opštine na severu Kosova neće moći normalno da obavljaju svoju dužnost i to im ne mogu omogućiti ni jake snage specijalne policije ni KFOR i zato je neophodno da se specijalna policija povuče, a da se proces vrati u okvire dijaloga, očuva kakav – takav mir i ljudi nastave sa svojim životima.

„Zveckanje oružjem je opasno i imamo iskustvo kako to može da se završi, a Vučić i Kurti, kao dvojica najodgovornijih za ovu eskalaciju nasilja, moraju pronaći način kako da se organizuju novi izbori u ovim opštinama na kojima bi učestvovali i Srbi sa severa, jer je ova situacija neodrživa“, zaključuje se u saopštenju.

Sve informacije u vezi sa tenzijama na Kosovu pratite u Danasovom BLOGU

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari