PSG više neće u široke opozicione koalicije, da li je ovo ispravna odluka? 1Foto: R.Z./ATAImages

„Najšira koalicija i levice i desnice je bila potrebna u Novom Sadu da bi mobilisala opozicione glasače da izađu na izbore i u tome je delimično uspela, ali za neke buduće izbore prirodnije je da se prave čisto programske, ideološke koalicije, pa čak i na lokalnom nivou“, navodi za Danas narodni poslanik Pokreta obnove Kraljevine Srbije Vojislav Mihailović, upitan da prokomentariše izjavu predsednika Pokreta slobodnih građana Pavla Grbovića da se pokazalo kako „nelogične koalicije“ poput one u Novom Sadu ne daju rezultat, te da će na izbore u budućnosti ići jedino s programski bliskim opcijama.

Mihailović dodaje da je najšira opoziciona koalicija u Novom Sadu ostvarila bolji rezultat od svih drugih gradova sa 25 odsto, a Kreni promeni 10 odsto.

U Beogradu je, ukazuje, slična koalicija, samo bez koalicije NADA (Novi DSS i POKS) i SSP osvojila svega 12 odsto i i bila lošija od Sava Manojlovića koji je imao 17 odsto.

On poručuje da naročito kada je reč o republičkim izborima, POKS i Novi DSS ne može biti u koaliciji sa strankama koje se zalažu za članstvo Srbije u NATO paktu i za priznanje lažne države Republike Kosovo, za šta se zalaže na primer PSG“, kaže.

PSG više neće u široke opozicione koalicije, da li je ovo ispravna odluka? 2
Foto FoNet Ana Paunković

Biljana Đorđević, poslanica Zeleno-levog fronta, kaže da ZLF i ranije Ne davimo Beograd je oduvek i bio na tim pozicijama zagovaranja programskih kolona od samog početka političkog delovanja, te da su neretko bili kritikovani zbog toga jer je u javnosti forsiran stav da je jedna kolona jedini dokazani način da se smeni režim.

PSG više neće u široke opozicione koalicije, da li je ovo ispravna odluka? 3
foto FoNet Milica Vučković

„Pored toga što iz uporedne politike znamo da to nije istina sada nam to potvrđuju i domaća iskustva poput ovog iz Novog Sada. Mnogo je važnija dobra koordinacija svih opozicionih lista koje na izbore izlaze, a za nju je potrebno dovoljno poverenja među opozicionim akterima koje se ne gradi spoljnim nametanjem jedinstvenog nastupa partija između kojih nema sinergije“, napominje.

Dušan Lj. Milenković, politički konsultant, navodi da Grbovićeva izjava deluje kao objašnjenje već donešene odluke o budućem političkom pravcu PSG.

„Što se tiče iskustva i naučenih lekcija, u poslednjih 10 godina imamo primere za sve moguće političke strategije, i za potvrde i za opovrgavanje, tako da je svaki konačni zaključak teška simplifikacija“, kaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari