PSG: Region 29 godina nakon Srebrenice bliži novom ratu nego pomirenju 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Armin Durgutt)

Pokret slobodnih građana (PSG) apelovao je danas na odgovornost „svih država, svih strana i svih političkih aktera“, zbog kojih je, kako je u saopštenju naveo, region Zapadnog Balkana, „29 godina kasnije bliži novom ratu nego pomirenju naroda“.

.Jedanaesti jul je dan „kada se sećamo genocida u Srebrenici, jednog od najmračnijih trenutaka u novijoj istoriji našeg regiona“, naveo je PSG.

„Sećanje na Srebrenicu nas podseća na strahote rata i potrebu da se nikada ne zaboravi zlo koje je čovek u stanju da nanesе čoveku. Naša obaveza je da radimo na izgradnji društva u kojem će se poštovati svačije pravo na život, bez obzira na nacionalnu, versku ili bilo koju drugu pripadnost“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da „nijedna rezolucija neće doneti pravdu za stradale, kao što nijedna presuda nije donela pomirenje“, već da je za pomirenje neophodno „da političke elite prestanu sa ratnohuškačkom politikom i insistiranju na podelama i razlikama“.

„Upozoravamo sve političke aktere u Srbiji, bilo iz vlasti ili opozicije, da je Srbija kao članica Ujedinjenih nacija obavezna da poštuje odluke Međunarodnog suda pravde pa i one kojima je zločin u Srebrenici presuđen kao genocid i protiv smo svih najavljenih rezolucija kojima bi se u Narodnoj skupštini osporavala ova presuda“, navodi se u saopštenju.

PSG je pozvao sve političke lidere i institucije u regionu da se jedinstveno suprotstave „svakom obliku negacije zločina“, i da zajedno rade „na pomirenju, istini i pravdi za sve žrtve ratnih zločina“, navodeći da je izgradnja zajedničke budućnosti jedini način na koji se može „osigurati mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari