PSG: Sve dublje u diktaturi 1Foto: FoNet/Marija Đoković (Arhiva)

Pokret slobodnih građana (PSG) upozorio je , povodom najave proterivanja iz Srbije novinara Filipa Bertinšana, da vlast Aleksandra Vučića svakog dana tone u sve dublju diktaturu.

„Uskoro će svi koji ne misle kao Vučić i formalno biti proglašeni za ‘pretnju javnom redu i nacionalnoj bezbednosti’ kao što su MUP i BIA proglasile Bertinšana“, istakao je predsednik Pokreta Saša Janković.

Bertinšan je belgijski državljanin, novinar, dopisnik brojnih stranih medija, oženjen našom državljankom i u Srbiji živi duže od decenije, što je, kako se navodi u saopštenju PSG, dovoljno da mu se dozvoli trajni boravak.

Umesto toga, kako se dodaje, zbog objektivnih i profesionalnih tekstova režim Aleksandra Vučića ga tera iz zemlje koja mu je postala dom.

PSG smatra da Srbija nije tako daleko, koliko se na prvi pogled čini, od Turske, u kojoj novinari bivaju osuđeni na doživotnu kaznu zatvora pod praktično istim obrazloženjem sa kojim se ovde proteruju.

PSG podseća da Bertinšan uživa veliki ugled među kolegama i da je dopisnik sajta Le Courrier des Balkans, koji objavljuje tekstove o događajima na Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari