Pavle GrbovićFoto: FoNet/ Milica Vučković

Opozicioni Pokret slobodnih građana (PSG) je danas kao „kršenje izborne volje građana“ ocenio izjavu nosioca liste „Čuvari Starog grada“ Marka Bastaća o pregovorima sa svim odbornicima o budućoj vlasti centralne beogradske opštine Stari grad i tražio da se održe novi izbori.

 

Skupštinu Opštine Stari Grad čini 56 odbornika, a za formiranje vlasti potrebna je većina od 29. Konstitutivna sednica Skupštine Opštine je zakazana za utorak, 9. jul.

Na junskim izborima koalicija „Biramo Stari grad“ je osvojila 23 mandata, koalicija oko Srpske napredne stranke (SNS) 21, Bastaćeva lista deset, dok po jednog odbornika imaju Narodna lista i lista Dejana Žujovića.

PSG koji je na junskim izborima bio u koaliciji „Biramo Stari grad“, u saopštenju je izjavu Bastaća da „pregovara sa svim odbornicima“ ocenio kao potvrdu saznanja da već nedeljama traju pregovori njegove liste sa SNS.

„Takvom nedostojnom kombinatorikom na najgrublji način se izigrava izborna volja građana Starog grada koji su na izborima nedvosmisleno rekli da ne žele da njihovom opštinom upravlja SNS u bilo kojoj koaliciji i bilo kakvom kapacitetu“, dodao je PSG na osnovu rezultata izbora održanih 2. juna.

Ta stranka je saopštila da je za nju „neprihvatljiva saradnja sa grupacijama koje su glasove dobili obećavajući smenjivanje SNS-a“ a nakon izbora, kako je ukazala, “ sa istim tim ljudima pregovaraju o raspodeli funkcija“.

Zato su „za PSG pregovori o formiranju vlasti u gradskoj opštini Stari grad okončani i kao jedini pravičan ishod vidimo održavanje novih izbora“, ukazala je ta stranka.

Bastać je danas kazao da na osnovu rezultata junskih izbora pregovara sa svim odbornicima o konstituisanju buduće vlasti.

On je za Insajder kazao da je danas uputio svim odbornicima 11 tačaka programskih načela svoje liste i da čeka da se izjasne najkasnije do nedelje, 7. jula do 20.00.

„Pregovaram sa svim odbornicima i to na ovaj način“, kazao je Bastać koji, kako piše na sajtu Insajdera, „ne odgovara ni potvrdno, niti demantuje da pregovara sa koalicijom oko SNS“.

Kopredsednik Zeleno-levog fronta (ZLF) Radomir Lazović koji je bio nosilac liste Biramo Stargi grad“ je u sredu izjavio da razgovor o formiranju vlasti u Starom gradu „teorijski nije završen“, ali da je opozicija pregovore otpočela odmah posle izbora i „uradila svoje“.

On je televiziji N1 kazao da će „priča biti završena“ onda kada dođe do formiranja većine u skupštini te opštine i da je na Bastaću da objasni zašto pregovara sa SNS.

U opozicionoj koalicji Biramo su bili i Demokratska stranka, Ekološki ustanak, Narodni pokret Srbije i Novo lice Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari