Aleksandar VulinFoto: Beta/Miloš Miškov

Pokret slobodnih građana (PSG) zatražio je danas od premijerke Srbije Ane Brnabić da smeni Aleksandra Vulina sa mesta direktora Bezbednosno informativne agencije nakon što su mu uvedene sankcije ministarstva finansija SAD.

To ministarstvo je objavilo ranije danas da je sankcionisalo Vulina zbog umešanosti u lanac trgovine oružjem i drogom, te da ga „smatra odgovornim za koruptivna i destabilizujuća dela koja su takođe omogućila ruske maligne aktivnosti u regionu“.

Predsednik PSG Pavle Grbović,izjavio je da je „poznato da je Vulin pretnja za bezbednost i Srbije i regiona“, te ocenio „i bilo je pitanje vremena kada će se ovakve optužbe pojaviti“.

„To što je nekvalifikovana osoba poput Vulina na čelu BIA je prst u oko i celom svetu i svim građanima Srbije i on mora odmah biti smenjen“, naveo je Grbović, saopštio je PSG.

Ocenio je da je „to što je Vulin pod sankcijama SAD i u dubokoj političkoj izolaciji samo njegov problem“, te ukazao da je problem svih gradjana to što je „Srbija zbog toga bezbednosno kompromitovana i što je takav čovek na takvom mestu direktna pretnja po sigurnost“.

„Ne smemo da dozvolimo da u tu izolaciju uvuče i celu zemlju“, kazao je Grbović.

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog ministarstva finansija (OFAC) objavila je na svom sajtu da se tom „odlukom Aleksandar Vulin smatra odgovornim za koruptivna i destabilizujuća dela koja su takođe omogućila ruske maligne aktivnosti u regionu“.

Saopštenje navodi da BIA, ministarstvo odbrane i ministarstvo unutrašnjih poslova, na čijem je čelu Vulin ranije bio, nisu mete ovih sankcija.

Saopštenje navodi da je Vulin upleten u „transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkoticima i zloupotrebu javne funkcije“.

Navodi se da je Vulin održavao obostrano koristan odnos sa ranije sankcionisanim srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem kome je, kako je navedeno, pomagao da transportuje oružje preko granica Srbije.

„On je koristio svoje javne pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu“, navodeno je u objavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari